• Business

    Γ. Σταθάκης: Η αισιοδοξία φέρνει έργα προϋπολογισμού 112 εκατ.ευρώ

    Γιώργος Σταθάκης

    Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος


    Ο ελληνικός τουρισμός, παρά τα χτυπήματα που δέχεται, αντέχει και δημιουργεί αισιοδοξία στην πολιτική διοίκηση του τομέα, με τον σχεδιασμό για την υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ.ευρώ, χρηματοδοτούμενα βέβαια απο το “πακέτο Γιούνκερ”. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες, ίσως, να μην συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή, καθώς βλέπουν τα δωμάτια τους να αδειάζουν και τα τραπέζια τους να λιγοστεύουν!

    Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για για τη χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 42 έργων συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισ.ευρώ.

    Τρία από αυτά τα έργα είναι τουριστικά και αφορούν: στη μετατροπή της εγκατάστασης του Tαε Κβο Ντο σε συνεδριακό κέντρο, στην ολοκλήρωση των εργασιών εκσυγχρονισμού στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.

    Ο υπουργός, μιλώντας στο πλαίσιο του Ελληνορωσικού Forum που πραγματοποιείται σήμερα στο Grand Resort Lagonissi στην Αττική, έκανε λόγο επίσης για την πολιτική απλούστευσης των διαδικασιών για το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό και φιλικό, την έμφαση που δίνει το νέο ΕΣΠΑ στην στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, όπου έχουν εξαγγελθεί τα πρώτα προγράμματα (κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) αλλά και για τον αναπτυξιακό νόμο που βρίσκεται στη διαβούλευση και θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες “ο οποίος θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στη χώρα και δίνει έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό της”.

    Oleg-Safonov

    Από την πλευρά των Ρώσων, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Oleg Safonov, μιλώντας, επεσήμανε ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα φέτος μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο!

    Σύμφωνα με τον κ.Safonov, η Ελλάδα έγινε ηγέτης των κρατήσεων στη ρωσική αγορά τον Μάιο, ενώ υπενθύμισε ότι το 2013 η χώρα μας είχε το μέγιστο αριθμό Ρώσων τουριστών με 1,2 εκατ. αφίξεις, για να ακολουθήσει μια πτωτική τάση το 2014-2015. Φαίνεται, όμως, ότι φέτος θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη. Ο ίδιος “έχει τη πεποίθηση” ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο.

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στους πολύχρονους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας στους τομείς της θρησκείας, ιστορίας κλπ, υπογραμμίζοντας οτι “οι Ρώσοι αγαπούν την Ελλάδα, τους αρέσει να ταξιδεύουν εδώ. Τους αρέσουν οι διακοπές στην παραλία, στον ήλιο, όμως υπάρχουν περιθώρια για διεύρυνση των ταξιδιωτικών τους επιλογών και σε άλλους προορισμούς”. Τόνισε, τέλος, ότι στο πλαίσιο του Ελληνορωσικού Ετους φιλίας το 2016 θα πραγματοποιηθούν πάνω από 50 κοινές εκδηλώσεις.

    Kountoura Elena

    Εν τω μεταξύ, η υπουργός Τουρισμού κα. Ελενα Κουντουρά κατά την ομιλία της στο πλαίσιο του forum, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του εμπορικού κόσμου της χώρας και του υπουργείου Εξωτερικών για παροχή έκπτωσης 20% στους Ρώσους τουρίστες για αγορές προϊόντων από μια σειρά καταστημάτων, που υιοθέτησαν αυτήν την ιδέα.

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε την πρωτοβουλία, που αποδέχθηκαν οι έμποροι (ΕΣΕΕ), για παροχή έκπτωσης 20% στα ψώνια τουριστών κάθε χρόνο από “4 τιμώμενες χώρες”. Για το 2016 οι τέσσερις τιμώμενες χώρες είναι η Ρωσία, το Ισραήλ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ και για το 2017 οι τιμώμενες χώρες – περιοχές είναι η Κίνα, το Ιράν, τα Δυτικά Βαλκάνια και η ΕΕ. Τα καταστήματα που μετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία θα έχουν στη βιτρίνα σχετικό αυτοκόλλητο που θα ενημερώνει τους τουρίστες.

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Oleg Safonov ανέφερε σχετικά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ζήτησε από τη χώρα μας τη θέσπιση ειδικών τιμών για τους Ρώσους, καθώς οι τιμές στη χώρα μας κρίνονται υψηλές λόγω και της ισοτιμίας ρουβλίου-ευρώ, τονίζοντας ότι εάν υπάρξουν εκπτώσεις στις αγορές αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των ροών Ρώσων στην Ελλάδα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ