• Business

    Γ. Περιστέρης : Tι θέλουν η Goldman Sachs και η HSBC και επενδύουν στην Τέρνα;

    Γιώργος Περιστέρης

    Γιώργος Περιστέρης. Επικεφαλής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Μία πολύτιμη «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Τέρνα Ενεργειακή ήρθε την Παρασκευή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ένα consortium τραπεζών (HSBC, NordLB, Morgan Stanley, Rabobank) από κοινού με την Goldman Sachs και τον επενδυτικό οργανισμό CIP (Copenhagen Infrastructure Partners) ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου ισχύος 155 MW στο Τέξας.

    Η εταιρεία του Γ. Περιστέρη κάνει τα τελευταία χρόνια δυναμικό άνοιγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας ήδη εγκατεστημένη ισχύ 138 MW στις ΗΠΑ (στο Έλμορ Κάουντι του Αϊντάχο), ενώ βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις για μεγάλα έργα άνω των 100 MW σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αρωγός της Τέρνα σε αυτές τις προσπάθειες φαίνεται πως είναι ο… Donald Trump, καθώς η εκλογή του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου στην προεδρία των ΗΠΑ αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για να «κλείσει» το deal του Τέξας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην απόφαση των τραπεζών να συμμετάσχουν σε αυτό, μία εξέλιξη που ερμηνεύεται ως σαφής ένδειξη ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και επί των ημερών του Trump.

    Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το κλίμα στις ΗΠΑ ευνοεί τα σχέδια της Τέρνα για επέκταση των δραστηριοτήτων της, ενώ το deal του Τέξας ενισχύει και την εικόνα της ελληνικής εταιρείας στις ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο για νέες συνέργειες στο μέλλον, ενισχύοντας παράλληλα και την εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η αρητική δημοσιότητα γύρω από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά βοηθά τις ελληνικές εταιρείες να αναπτυχθούν στο εξωτερικό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των 138 MW στο Αϊντάχο, η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ σε Πολωνία και Βουλγαρία (102 MW και 30 MW αντίστοιχα), ενώ στην Ελλάδα διαθέτει 468 MW. Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκονται έργα που θα ανεβάσουν τη συνολική της ισχύ κοντά στα 1.000 MW.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θ. Καλαντώνης: Ποια είναι τα σχέδια του για μείωση των κόκκινων δανείων της Eurobank

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος CEO του ΤΧΣ ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτά είναι τα πρώτα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ