• Business

    Φώτης Μαραγκός σε Λώρη Κέζα: Η συμβολή του crowdfunding στο Animasyros

    • Λώρη Κέζα
    Μαραγκός

    Φώτης Μαραγκός, συντονιστής κοινωνικών δικτύων του Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων


    Μετά από 9 συνεχόμενα χρόνια πορείας, το Animasyros είναι σήμερα το μεγαλύτερο Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα είκοσι μεγαλύτερα στο κόσμο. Ο Φώτης Μαραγκός, συντονιστής κοινωνικών δικτύων του Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, απαντά στις 7 ερωτήσεις της Λώρης Κέζα, με αφορμή την επικείμενη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ μέσω  crowdfunding.

    1. Ποια είναι η συμβολή του crowdfunding στη διεξαγωγή του φεστιβάλ Animasyros; Μπορείτε να δώσετε ακριβή στοιχεία;

    Το Animasyros έχει επιλεγεί και ενταχθεί στην πλατφόρμα Act4Greece από τα μέσα του Σεπτέμβρη. Η «έξυπνη» χρηματοδότηση μπορεί να συμβάλλει διττά στην επιτυχία μιας δημιουργικής βιομηχανίας, όπως το Φεστιβάλ, τόσο στο πεδίο της συγκέντρωσης πόρων από τη συμμετοχική δράση, όσο και στο πεδίο της εξωστρέφειας και της διεύρυνσης κοινού. Λάβετε υπόψη, πως το Animasyros έχει δωρεάν είσοδο σε όλες του τις εκδηλώσεις, ενώ υλοποιείται σε ποσοστό, σχεδόν 80%, σε εθελοντική βάση. Αν συνυπολογίσουμε τον νησιωτικό και αποκεντρωμένο χαρακτήρα του Φεστιβάλ, αντιλαμβάνεστε ότι η όποια συμβολή σε αυτή τη προσπάθεια, οδηγεί νομοτελειακά σε περαιτέρω καινοτομία και μεγαλύτερη κοινωφέλεια.

    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα
    1. Πόσο καθοριστική είναι η συμβολή δωρητών με ποσά που δεν υπερβαίνουν τα δέκα ευρώ;

    Πολύ καθοριστική. Η συμμετοχή των νομικών προσώπων σε ένα crowdfunding είναι σίγουρα σημαντική στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι πεποίθηση μας ότι, κυρίως, η συμμετοχή των πολλών, στη πράξη, και με μικρά ποσά, είναι αυτή που θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου μας. Αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία του crowdfunding.

    1. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του crowdfunding σε σχέση τη στήριξη από έναν μεγάλο, αποκλειστικό χορηγό;

    Η λογική του crowdfunding εμπεριέχει τη συλλογική κινητοποίηση προς επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Σκεφτείτε, πως αυτή η κινητοποίηση, όχι μόνο κάνει κοινωνούς της προσπάθειας πολλούς ενεργούς πολίτες, αλλά, κυρίως, τους κάνει συνειδητά συμμέτοχους σε αυτή. Σαφέστατα και η λογική του crowdfunding δεν αποκλείει κανέναν από τη συμμετοχή. Όσο μεγάλος κι αν είναι.

    1. Πώς ανταποδίδετε την χειρονομία στους δωρητές σας;

    Στη σχετική ιστοσελίδα του crowdfunding, www.act4greece.gr, έχει αναρτηθεί λίστα με την «ανταπόδοση» του Φεστιβάλ στον κάθε υποστηρικτή του. Κάθε συμμετοχή είναι ευπρόσδεκτη και αξίζει ειδικής μνείας.

    1. Σε τι σας βοηθά μια πλατφόρμα σαν και αυτή της Εθνικής Τράπεζας;

    Το Act4Greece είναι μια online πλατφόρμα η οποία αποτελεί τη πρώτη, ίσως, καινοτόμο πρωτοβουλία κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής στη χώρα. Δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και με στρατηγικούς συνεργάτες φορείς και ιδρύματα. Το σχήμα αυτό δίνει κύρος και αξιοπιστία, εξωστρέφεια και δικτύωση. Στις δύσκολες εποχές που όλοι ζούμε,  Ειδικά στον τομέα των Πολιτιστικών & Δημιουργικών Βιομηχανιών.

    1. Η επαφή με έναν μεγάλο οργανισμό όπως η Εθνική Τράπεζα σας δημιουργεί κάποιου είδους δέσμευση;

    Απολύτως καμία. Όπως ανέφερα και πριν, το Act4Greece, έγινε με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στηρίζει και προωθεί την πλατφόρμα αλλά δεν έχει καμία οικονομική απαίτηση από τα χρήματα των υποστηρικτών. Η φιλοσοφία του crowdfunding έγκειται στη σχέση πίστης ανάμεσα στο ενταγμένο, ώριμο project και τον υποστηρικτή του.

    1. Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα ενός crowdfunding και πώς ακριβώς το οργανώνετε;

    Το Animasyros, έχει οργανώσει το δικό του χρονοδιάγραμμα, σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά την στήριξη των εργασιών του Animasyros 9.0 και θα διαρκεί έως 31/12/2016 και η δεύτερη φάση περιλαμβάνει το #tour16_17 του Φεστιβάλ, σε 7 προορισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο την προώθηση της ελληνικής τέχνης της εμψύχωση, ως ένα ισότιμο πολιτιστικό προϊόν. Όλες οι λεπτομέρειες για τις εργασίες και δράσεις καθώς και για το ταξίδι του Animasyros σε Ελλάδα και Κύπρο βρίσκονται αναλυτικά στο www.act4greece.gr.

    animasyrosAnimasyros: Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα είκοσι μεγαλύτερα στο κόσμο.

    Το Φεστιβάλ Animasyros, εδώ και 9 χρόνια, έχει αναπτύξει συνεργασίες με ξένες διπλωματικές αποστολές στην Ελλάδα, με σκοπό την πολιτιστική ανταλλαγή στο τομέα του animation, αλλά και με σημαντικούς δημοσίους φορείς στο τομέα του πολιτισμού, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, κ.α. με αποτέλεσμα την επίτευξη κοινών δράσεων.

    Το Animasyros περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα, προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, αφιερώματα σε Διεθνή Φεστιβάλ, καταξιωμένους δημιουργούς και σχολές στο χώρο της τέχνης της εμψύχωσης, ένα τμήμα (Aγορά), που αποτελεί πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και δημιουργίας συνεργασιών και συνεργιών, εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά εργαστήρια για παιδιά, νέους επαγγελματίες, ΑΜΕΑ, και άτομα τρίτης ηλικίας, το εφαρμοσμένο εργαστήρι Making Of που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το Φεστιβάλ καθώς και άλλες παράλληλες ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές δράσεις.

    Το Αnimasyros αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία τρία χρόνια διατηρώντας τις τρεις βασικές ιδρυτικές του αρχές που το διαφοροποιούν από συναφή κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και παγκοσμίως και είναι:

    1. Η δωρεάν πρόσβαση για το κοινό και τους επαγγελματίες σε όλες τις δραστηριότητες
    2. Η υλοποίηση του Φεστιβάλ από μια πολυπληθή ομάδα παραγωγής που αποτελείται σε ποσοστό 80% από άτομα που προσφέρουν την εργασία τους σε εθελοντική βάση.
    3. Η επιλογή ως έδρας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων έχει ως διαρκή σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής αποκέντρωσης, ως σημαντικού στοιχείου ανάπτυξης.

    Βασική επιδίωξη του Φεστιβάλ είναι να διατηρήσει το βιώσιμο πυρήνα προβολής και προώθησης της τέχνης της εμψύχωσης στο κοινό που έχει ήδη δημιουργηθεί και να αναδειχθεί σε κεντρικό σημείο αναφοράς των επαγγελματιών του χώρου, συνδέοντας δημιουργούς με επαγγελματικούς και καλλιτεχνικούς ομόλογούς τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Tο 2016, και για πρώτη φορά, ξεκίνησε και συνεχίζεται το #animasyros_tour, σε όλη την Ελλάδα, σε μια στοχευμένη και οργανωμένη προσπάθεια διεύρυνσης κοινού και δικτύωσης του Φεστιβάλ. Την προηγούμενη χρονιά, το Animasyros επισκέφθηκε πόλεις όπως η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Τήνος & η Μύκονος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εδώ παπάς, εκεί παπάς. Που είναι ο Παππάς;

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρελάνς Σαββίδη στην Coca Cola για τη “Σουρωτή”. Το μυστικό της οικογένειας Δαυίδ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ