• Business

    Φαρμασέρβ-Lilly: Κανονικά προμηθεύει τον ΕΟΠΥΥ μέχρι νεοτέρας

    • Έφη Τσιβίκα

    Διονύσης Φιλιώτης


    Με «λευκή σημαία», αλλά χωρίς σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργού Υγείας εξελίσσεται η υπόθεση της εταιρείας Φαρμασέρβ Lilly, η οποία έθεσε θέμα αδυναμίας παροχής δύο ογκολογικών φαρμάκων της κατηγορίας 1Α στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ,  εξαιτίας του χωρίς προηγούμενο υπέρογκου clawback.

    Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων Φαρμασέρβ-Lilly και MSD, η οποία διατηρεί την ίδια στάση, ο Ανδρέας Ξανθός δεσμεύτηκε σε δεκαπενθήμερη παράταση προς αναζήτηση ουσιαστικής λύσης.

    Στην Αριστοτέλους επικρατεί έντονος προβληματισμός, ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός σημείωσε χθες, ότι μέχρι στιγμής έχει τη γραπτή δέσμευση της Lilly, ότι θα συνεχίσει να διαθέτει τα απαραίτητα φάρμακα, παρά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, ενώ γίνονται προσπάθειες και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Επιστολή  διοίκησης  EPhForT

    Στο μεταξύ, η διοίκηση του φαρμακευτικού τομέα του ΕΒΕΑ, EPhForT , έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο και την διευθύντρια Φαρμάκου Παναγιώτα Λίτσα, παραθέτοντας τα στοιχεία του προβλήματος και πρότεινε επαναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού βάσει πραγματικών αναγκών και επανυπολογισμό του clawback σε επίπεδα λογικά, ανεκτά και βιώσιμα.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του EPhForT Διονύσης Φιλιώτης και ο γραμματέας καθηγητής  Χ. Λαμπρόπουλος, επισημαίνουν τα νομικά προβλήματα που δημιουργούνται από το καθεστώς τιμολόγησης των φαρμάκων του ν. 3816-1Α, καθώς έχουν τιμή χαμηλότερη από την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, γεγονός αντίθετο με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τις σχετικής νομοθεσίας για την τιμολόγηση των Φαρμάκων.

    Επιπλέον, το γεγονός αυτό οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρείες σε αρνητικό ποσοστό κέρδους, κάτι που απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και αντικρούει στην Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξανθός: Αντικειμενικές οι δυσκολίες της φαρμακοβιομηχανίας -Αναζητούνται διορθωτικές κινήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Τα υπέρογκα «χαράτσια» δεν πρόκειται να πληρωθούν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Εμπάργκο» στον ΕΟΠΥΥ από τη Φαρμασέρβ-Lilly



    ΣΧΟΛΙΑ