• Business

    Φαρμακοποιοί: “Αδιαφορία” για τα φαρμακεία στο σχέδιο νόμου για την υγεία

    • NewsRoom

    Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος ΠΦΣ


    Αναχρονιστικό για  την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με σαφή πελατειακά κριτήρια χαρακτηρίζει το νέο σχέδιο νόμου  του Υπουργείου  Υγείας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κάνοντας παράλληλα λόγο για αδιαφορία προς τα φαρμακεία.

    Όπως καταγγέλλει, εδώ και πολλούς μήνες, ο υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη θεσμική παρέμβαση για την λειτουργία του φαρμακείου και τον εκσυγχρονισμό των Φαρμακευτικών Συλλόγων και πως η επιβεβλημένη αναθεώρηση του αναχρονιστικού 90χρονου ιδρυτικού νόμου, ψηφισμένη από την Γενική Συνέλευση του κλάδου, “πετάχτηκε στα σκουπίδια. Το ίδιο και η ρύθμιση για ίδρυση Επιστημονικού Ινστιτούτου του Π.Φ.Σ. (κάτι που έχει γίνει για όλους τους Υγειονομικούς Συλλόγους), καθώς και η κατάργηση του “άδικου” rebate 0,8% , υπόσχεση του ίδιου του Υπουργού.

    “Η θεσμοθέτηση της διαχρονικής συνεισφοράς των φαρμακοποιών στην ενεσοθεραπεία και τον εμβολιασμό των Ελλήνων πολιτών αγνοήθηκε και πετάχτηκε και αυτή στα σκουπίδια (μόνο για φέτος 2.200.000 Έλληνες εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης από τους φαρμακοποιούς).

    Η επέκταση του ελέγχου των συνταγών με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο για ένα χρόνο ακόμη έτσι ώστε να ετοιμαστεί το σχέδιο ελέγχου μετά από συνεργασία και θεσμική διαβούλευση,  πετάχτηκε και αυτή στα σκουπίδια.

    Ο Υπουργός Υγείας είναι βαρύτατα εκτεθειμένος γιατί συμφώνησε και αποδέχτηκε ρυθμίσεις που δεν υλοποιεί”, σημειώνουν και μιλούν για θεσμοθέτηση κριτηρίων ελέγχου των φαρμακοποιών “αστυνομικής έμπνευσης”, που ακυρώνουν την επιστημονική τους αυτονομία και δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη παροχή των φαρμάκων.

    “Ελέγχεται και ενδεχομένως τιμωρείται ο Φαρμακοποιός για τις συνταγογραφικές επιλογές του γιατρού, ακόμη και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαίως θέλει να συνεχίσει την ίδια φαρμακευτική αγωγή για την χρόνια ασθένεια του.

    Ο Φαρμακοποιός καταδικάζεται να ζει με την αμφιβολία ότι ενδεχόμενη μελλοντική στατιστική επεξεργασία θα τον ενοχοποιήσει ως ύποπτο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος!

    Αποδεχόμαστε και διεκδικούμε τον αποτελεσματικό έλεγχο των φαρμακείων μας,  όχι όμως χωρίς διαβούλευση, όχι χωρίς σεβασμό στην επιστημονική και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια. Η απόσυρση των κριτηρίων ελέγχου πρέπει να γίνει άμεσα .

    Η ένταξη έστω και τώρα στο  σχέδιο νόμου των θεσμικών μας προτάσεων είναι επιβεβλημένη .

     Αν ο Υπουργός Υγείας εξέλαβε την  αξιοπρεπή χωρίς κραυγές και αντιπολιτευτικές κορώνες, αλλά θεσμική στάση μας ως αδυναμία, έχει κάνει σοβαρό λάθος και θα το διαπιστώσει σύντομα”, προειδοποιεί ο ΠΦΣ.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι άλλο θα φορολογήσουν: Φόρο στα καλλυντικά σχεδιάζει αυτή τη φορά η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζουν τα δεδομένα στην ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών



    ΣΧΟΛΙΑ