• Business

    Exxon Mobil: Ξεκίνησε την πώληση του μεριδίου της στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του Αζερμπαϊτζάν

    • NewsRoom

    ExxonMobil


    Η Exxon Mobil ξεκίνησε εκ νέου την πώληση του μεριδίου της στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε η εταιρεία την Τρίτη, καθώς οι τραπεζικές και βιομηχανικές πηγές ανέφεραν ότι η κίνηση προσελκύει ενδιαφέρον από μεγάλες ασιατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

    Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου προσπάθησε για πρώτη φορά να πουλήσει το 6,8% του μεριδίου της στο πεδίο Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) στην Κασπία Θάλασσα το 2018, καθώς η αντίπαλη Chevron ξεκίνησε την πώληση του δικού της μεριδίου 9,57% στο πεδίο.

    Ενώ η διαδικασία πώλησης της Exxon δεν ανεστάλη ποτέ επίσημα, τέθηκε σε λειτουργία όταν η Chevron ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ουγγρική εταιρεία ενέργειας MOL MOLB.BU για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων πέρυσι, η οποία οδήγησε σε συμφωνία 1,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο.

    Η διαδικασία της Exxon, που διευθύνεται από την Bank of America Merrill Lynch, επανεκκινήθηκε πρόσφατα παρά το ότι οι τιμές του πετρελαίου σχεδόν υποδιπλασιάστηκαν, στα 30 δολάρια το βαρέλι μετά από μια ιστορική κατάρρευση της κατανάλωσης πετρελαίου λόγω των περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως.

    “Η Exxon Mobil δοκιμάζει το ενδιαφέρον της αγοράς για τα μη λειτουργικά της περιουσιακά στοιχεία στο Αζερμπαϊτζάν”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Exxon, Julie King στο Reuters.

    Η Exxon αξιολογεί τακτικά το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της και “εάν άλλες εταιρείες βρουν περισσότερη αξία σε ένα περιουσιακό στοιχείο, θα πουλήσουμε”, πρόσθεσε.

    Ορισμένες ασιατικές κρατικές εταιρείες πετρελαίου, όπως η China National Offshore Oil Corp (CNOOC), η ONGC της Ινδίας και η Pertamina της Ινδονησίας, έχουν δείξει ενδιαφέρον για το μερίδιο πρόσφατα, ελπίζοντας να επιτύχουν μια συμφωνία σε χαμηλότερη τιμή από πριν, σύμφωνα με τέσσερις βιομηχανικές και τραπεζικές πηγές, που επικαλείται το Reuters.

    Δεν ήταν ξεκάθαρο το πόσα επιζητά η Exxon να συγκεντρώσει από την πώληση, αλλά είναι πιθανό η αποτίμηση να είναι σημαντικά χαμηλότερη από το μερίδιο της Chevron, ανέφεραν οι πηγές.

    Εκπρόσωπος της SOCAR, εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να σχολιάσει. Η BAML αρνήθηκε να σχολιάσει και η Pertamina δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.



    ΣΧΟΛΙΑ