• Business

    Εξωδικαστικός μηχανισμός: Από τους 30.000 επιχειρηματίες μόλις 22 κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη τους

    • NewsRoom

    pixabay.com


    Στους 30.000 ανέρχονται οι επιχειρηματίες που έχουν επιθυμούν να ενταχθούν στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κατά τις 35 εβδομάδες που ακολούθησαν την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (3/8/17 – 5/4/18) αίτηση υπαγωγής έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν σχεδόν 30.000 ενδιαφερόμενοι (για την ακρίβεια 29.375).

    Από αυτούς πάνω από 10.000 (10.352) έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κλπ). Ήδη έχει πιστοποιηθεί ότι περισσότερα από 5.000 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας (5.149).

    Έχουν υποβληθεί οριστικά 764 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 230 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης. Εξ αυτών 37 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ 22 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους. Αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρεών προς ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ, όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Ενδεικτικά, σε μία περίπτωση, με συνολική οφειλή 22.869.58 ευρώ διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις 2.886,9 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 19.982,68 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 120 δόσεις. Ως αποτέλεσμα αντί για μηνιαίες δόσεις περί τα 2.000 ευρώ (αποπληρωμή αρχικής οφειλής σε 12 δόσεις) ο οφειλέτης καλείται να αποπληρώσει το χρέος του με μηνιαία δόση περί τα 200 ευρώ.

    Για τις υπόλοιπες 534 αιτήσεις, που εμπλέκουν πολλούς πιστωτές, περίπου 500 (498) έχουν ανατεθεί σε συντονιστές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έλεγχο πληρότητας. Από αυτές σε 352 περιπτώσεις έχει βεβαιωθεί η πληρότητα των στοιχείων του φακέλου, σε 218 έχει διαπιστωθεί απαρτία των πιστωτών και σε 199 έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

    Σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η πρώτη από αυτές αφορά εταιρεία παροχής υπηρεσιών με χρέος περί τα 700.000 ευρώ προς ιδιώτες προμηθευτές και Δημόσιο. Το Δημόσιο προσέφερε κούρεμα προσαυξήσεων 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις και δύο από τους τρεις ιδιώτες αποπληρωμή της οφειλής σε δόσεις άνω των τριών ετών. Ο βασικός προμηθευτής θα εξοφληθεί άμεσα. Πρόκειται, δηλαδή, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της ειδικής γραμματείας, για μια περίπτωση που αποδεικνύει ότι ακόμα και ένας διακανονισμός με τη βοήθεια του Δημοσίου και διευκόλυνση εκ μέρους των μικρότερων πιστωτών, μπορεί να καταστήσει ένα χρέος βιώσιμο και άρα μια επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, διασώζοντας τις θέσεις εργασίας.

    Ελεύθεροι επαγγελματίες

    Περίπου 9.000 (8.966) ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν αίτηση. Ήδη 4.863 περιπτώσεις έχουν κριθεί ως επιλέξιμες (δηλαδή πληρούν τα σχετικά κριτήρια) και περίπου το 10% (480) έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτηση. Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 93 αφορούν οφειλές μόνο προς την ΑΑΔΕ, οι 208 μόνο προς το ΚΕΑΟ και οι υπόλοιπες 179 περιπτώσεις οφειλές και προς τους δύο φορείς.

    Mε νέα εγκύκλιο μπαίνουν περισσότεροι οφειλέτες στον εξωδικαστικό

    Την ίδια ώρα την δυνατότητα να κάνουν ακόμα περισσότεροι ρύθμιση για χρέη 20.000-50.000 ευρώ δίνει εγκύκλιος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία ξεκαθαρίζει ποια ποσά οφειλών λαμβάνονται υπόψην κατά την εξέταση των αιτήσεων, ώστε να μην αποκλείονται οφειλέτες που αθροιστικά χρωστούν πολλά σε πολλούς ταυτόχρονα.

    Σε νέα εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κύριος Φώτης Κουρμούσης, δίδονται και παραδείγματα που δείχνουν ότι οφειλέτες με χρέη για παράδειγμα 80.000 ευρώ σήμερα, μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση, αφού η βασική οφειλή υπολογίζεται αφού αφαιρεθούν προσαυξήσεις κλπ.

    Όπως ορίζει η εγκύκλιος «η αξιολόγηση της βιωσιμότητας, στην απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών που περιγράφει η παρούσα, παράγεται με τυποποιημένο τρόπο. Ειδικότερα, ένας οφειλέτης κρίνεται βιώσιμος για την τυποποιημένη πρόταση ρύθμισης εφόσον πληροί σωρευτικά τα κάτωθι κριτήρια:

    α) Θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο (2) από τις τρεις (3) τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο ν. 4469/2017, και

    β) Ο λόγος του συνόλου των προς ρύθμιση οφειλών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2016, μετά την αφαίρεση του συνόλου των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, ποσοστού 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα και ποσοστού 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA = Καθαρό Αποτέλεσμα (μετά Φόρων) + Φόροι + Αποσβέσεις + Τόκοι) να είναι ίσος ή μικρότερος από οκτώ (8)».



    ΣΧΟΛΙΑ