• Business

    Εύη Ανδριανού: Το νέο fund της SouthBridge – «Μας ενδιαφέρουν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου

    Εύη Ανδριανού


    Με τo βλέμμα στραμμένο σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεκίνησε το νέο fund SouthBridge Europe Mezzanine II ύψους 174 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη ανακοινώθηκε η πρώτη επένδυση στην εταιρεία Βιολογικό Χωριό Α.Ε.

    «Μας ενδιαφέρουν κυρίως μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους όπως και το προηγούμενο fund, εκτός των real estate που είναι εκτός του καταστατικού σκοπού» σημειώνει στο mononews η Εύη Αδριανού, η οποία μαζί με τον Μίλτο Κορνάρο και τον Γιώργο Μαυρίδη αποτελούν την επενδυτική ομάδα.

    Πρόκειται για τρία στελέχη με πολυετή εμπειρία καθώς η Εύη Ανδριανού,  έχει διατελέσει επικεφαλής της Eurobank EFG Telesis Finance με ειδικότητα στις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο Γιώργος Μαυρίδης και ο Μίλτος Κορνάρος, επίσης υψηλόβαθμα στελέχη είχαν συνεργαστεί μαζί στη Eurobank EFG Telesis Finance.

    Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο έχει έδρα στο Λουξεμβούργο και υποστηρίζεται από κορυφαίους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

    «Είμαστε ένα fund που δεν παίρνει πλειοψηφικά ποσοστά, επενδύουμε ώστε να καταλήξουμε να έχουμε μία μειοψηφία και να βοηθήσουμε την όποια εταιρεία να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα και να μεγαλώσει» σημειώνει η κ. Ανδριανού.

    Όπως εξηγεί «για εμάς πολύ σημαντικό πράγμα είναι ο επιχειρηματίας. Δεν «τρέχουμε» καμία εταιρεία, δεν ανακατευόμαστε στο management, ουσιαστικά υποστηρίζουμε με κεφάλαια και know-how όπου θεωρούμε ότι είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης».

    Σημειώνεται ότι το SouthBridge I ξεκίνησε το 2014 και ολοκλήρωσε την επενδυτική του περίοδο στο τέλος 2019 ενώ βρίσκεται σε φάση αποεπένδυσης. Τα κεφάλαια είχαν επενδυθεί σε εταιρείες όπως ο Όμιλος Hotel Brain, Cosmos Yachting, Manifest, Diakinissis, Άλφα Διανομές / ΙΝΚΑΤ, Όμιλος Katikies. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και επιτυχημένες αποεπενδύσεις όπως η πώληση της Arivia στην πολυεθνική εταιρεία τροφίμων Upfield (θυγατρική της KKR) και η μερική πώληση της Skroutz στην CVC.

    Το επενδυτικό περιβάλλον και η πανδημία

    Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα εφόσον η κατάσταση συνεχίσει να εξομαλύνεται είναι θετικές όσον αφορά στο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας, όπως επισημαίνει.

    «Αν βγάλουμε εκτός το θέμα της πανδημίας που άλλωστε είναι παγκόσμιο, η Ελλάδα διανύει μία περίοδο ανάπτυξης. Οι εταιρείες που σήμερα μεγαλώνουν, είτε γεννήθηκαν μέσα στην κρίση είτε πέρασαν την κρίση και επιβίωσαν. Άρα θεωρούμε ότι υπάρχει μία «μαγιά» επιχειρηματιών οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν κάτι σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο και όταν ξεπερνάς τα δύσκολα πιο εύκολο και αναμενόμενο είναι να τα πας καλύτερα όταν βελτιώνεται το κλίμα» τονίζει χαρακτηριστικά η κ.  Ανδριανού.

    Διαβάστε επίσης:

    SouthBridge: Το Βιολογικό Χωριό η πρώτη επένδυση του νέου fund



    ΣΧΟΛΙΑ