• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Πόλεμος θυγατρικών για 100 εκατ. ευρώ – Όλο το παρασκήνιο

    Καπνική Μιχαηλίδης


    Εγκλήσεις, αντεγκλήσεις και αγωγές σε μία υπόθεση που εμπλέκονται δύο θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας -η Γενική Αποθηκών (ΠΑΕΓΑΕ) και η Εθνική Ασφαλιστική– και η καπνοβιομηχανία «Καπνική Μιχαηλίδης».

    Η Γενική Αποθηκών κατέθεσε αγωγή εναντίον της Εθνικής Ασφαλιστικής ζητώντας 100 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση (για ασφαλιστήριο συμβόλαιο) επειδή, όπως ισχυρίζεται, η καπνοβιομηχανία «έκλεψε» 13 χιλιάδες τόνους καπνού από τις αποθήκες της…

    Η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη και σε αρκετά σημεία προκαλούνται εύλογες απορίες, απάντηση στις οποίες θα δώσει ο δικαστής, ο οποίος αφού μελετήσει τη σωρεία των εγγράφων θα πρέπει να αποφανθεί:

    Αν η Καπνική Μιχαηλίδης «έκλεψε» 13.000 τόνους καπνού, αν η απώλεια αυτή οφείλεται πράγματι στην φύρα του προϊόντος και αν τα αρμόδια στελέχη της Γενικής Αποθηκών ασκούσαν με συνέπεια τα καθήκοντα τους.

    Το μείζον είναι ότι -και λόγω των χειρισμών της ΠΑΕΓΑΕ- η Καπνική Μιχαηλίδης οδηγήθηκε σε «λουκέτο», παρότι ήταν η 4η στον κόσμο εταιρεία μεταποίησης και εμπορίας καπνού.

    Το mononews.gr παρουσιάζει σήμερα τα όσα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καπνικής, κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, κατέθεσε εγγράφως -αναφορά 137 σελίδων- στον Ανακριτή στη Θεσσαλονίκη το 2018.

    Για την υπόθεση είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση ύστερα από μήνυση της ΠΑΕΓΑΕ (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος ΑΕ), η οποια κατηγόρησε τον κ. Μιχαηλίδη ότι «έκλεψε» 13.000 τόνους καπνού.

    Ο κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καπνικής, υποστηρίζει ότι “στις αποθήκες υπήρχαν 100 εκατομμύρια κιλά και οι 13.000 τόνοι δεν εκλάπησαν, αλλά είναι η φύρα του προϊόντος.”

    Το ποιος έχει δίκιο θα αποφανθεί το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης που θα δικάσει την υπόθεση τον Απρίλιο 2021.

    Στις 137 σελίδες του υπομνήματος του ο κ. Μιχαηλίδης μιλάει για την υπόθεση, επικαλείται τη νομολογία κι το πλαίσιο που διέπει την ΠΑΕΓΑΕ, για τις υποχρεώσεις της Γενικής Αποθηκών, τις οποίες χαρακτηρίζει πλημμελείς, προσκομίζει στοιχεία και έγγραφα για τα καπνά που μπήκαν και βγήκαν στα αποθήκες της καπνοβιομηχανίας στον Πολύκαστρο της Θεσ/κης αλλά και μελέτες ειδικών για τη φύρα που έχει ο καπνός.

    Όπως προκύπτει από επιστημονικές μελέτες αν η υγρασία του καπνού μειωθεί από το 17% στο 16% η φύρα στα 100 κιλά καπνού είναι 1,3 κιλά. Σύμφωνα δε με έκθεση ορκωτού ελεγκτή που περιλαμβάνεται στη δικογραφία η φύρα στην περίπτωση της καπνικής ήταν 14,71%.

    Οι έγγραφες εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Μιχαηλίδης τον Οκτώβριο του 2016 –πριν η εταιρεία οδηγηθεί σε πλήρη αδρανοποίηση- στον Ανακριτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διότι περιγράφει με ενάργεια όλη την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα μετά το 2010, την έναρξη δηλαδή των μνημονίων και της επιτήρησης της χώρας, καθεστώς που οδήγησε στην «οικονομική ασφυξία» πολλών εταιρειών, καθώς οι τράπεζες αναγκάστηκαν να κλείσουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

    Οι εξηγήσεις απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα της ανάκρισης και στον κ. Μιχαηλίδη δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.

    Να σημειωθεί ότι η Καπνική Μιχαηλίδης, δεν παρασκευάζε προϊόν (τσιγάρα) αλλά αντικείμενο της ήταν η μεταποίηση και εμπορία καπνού.

    Πελάτες της ήταν μεγάλες διεθνείς τσιγαροβιομηχανιες. Μάλιστα τη δεκαετία του 1990 κατείχε την 3η-4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των εταιρειών μεταποίησης και εμπορίας καπνού.

    Απασχολούσε μόνιμα 150 και 300 εποχικούς, ενώ συνεργαζόταν με 1.500 καπνοπαραγωγούς από τη Λάρισα μέχρι την Ξάνθη.

    Στο υπόμνημα του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει μεταξύ των άλλων πως:

    «Η παρούσα έγκληση αποτελεί εξ ολοκλήρου μία μεθοδευμένη κατασκευή των εγκαλούντων (της Γενικής Αποθηκών), οι οποίοι επιδιώκουν την απόσειση των ευθυνών τους και την δημιουργία μίας επίπλαστης πλήρως διαστρεβλωτικής εικόνας, στην οποία η ίδια η εγκαλούσα, αν και ανάδοχος των αποθηκών καπνού επιδιώκει να εμφανιστεί ως δήθεν θύμα, όταν η ίδια έχει παραβιάσει των σύνολο των κανόνων της λειτουργίας της και ως δήθεν τελούσα σε ολοκληρωτική άγνοια σε σχέση με τη διακίνηση και τα ζητήματα που προέκυπταν για τα καπνά.

    Τα όσα ψευδή, αλλά και απλοϊκά, ευθέως αντίθετα με την αδήριτη πραγματικότητα αλλά και την κοινή πείρα και λογική, επαναλαμβάνουμε, αναφέρει η εγκαλούσα όλως προσχηματικά στην έγκλησή της, αποσκοπούν στη δημιουργία ερεισμάτων για την σε πανικό και αλυσιτελή μετατόπιση του κέντρου βάρους και της ευθύνης χειρισμού των εμπεριεχόμενων στις αποθήκες ποσοτήτων καπνού αποκλειστικά στην εταιρεία μας.

    Πλην, όμως, οι αποθήκες συνιστούσαν ιδιωτικά παραρτήματα της εγκαλούσας, σύμφωνα με το ειδικό ισχύον καθεστώς των γενικών αποθηκών (ΝΔ 3077/1954) και τα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ της εταιρείας μας και της εγκαλούσας και τις συμβατικές δεσμεύσεις της με τις ενεχυρούχες Τράπεζες.

    »Μεθόδευσε, λοιπόν, η εγκαλούσα την κατασκευή μίας εξωπραγματικής μήνυσης για δήθεν κλοπή 13.000.000 κιλών καπνού σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (!!!).

    Ο προκλητικά αυτός ψευδής ισχυρισμός καταπίπτει άνευ ετέρου, διότι οι κατασκευάσαντες την ψευδολογία αυτή περί κλοπής καλούνται και προκαλούνται να φέρουν έστω και ένα στοιχείο ότι εξήλθαν καπνά χωρίς την γνώση της ΠΑΕΓΑΕ, όταν είναι δεδομένο ότι κάθε εξαγωγή και κάθε διακίνηση καπνού ήταν σε πλήρη γνώση της ΠΑΕΓΑΕ.

    »Ευρισκόμενοι δε οι μηνυτές ενώπιον ανυπαρξίας επιχειρημάτων διαστρεβλώνοντας κάθε πραγματικότητα, επιχειρούντες να εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα τέλος Αυγούστου 2016 (και άλλοτε τέλος Ιουνίου 2016;;) μέχρι αρχές Οκτωβρίου ιδίου έτους, κατασκευάζουν το μύθευμά τους περί δήθεν κλοπής της παραπάνω ποσότητας κατά το άνω διάστημα, επικαλούμενοι ασυστόλως ψευδώς την δήθεν αδυναμία προσβάσεώς τους στις αποθήκες».

    Και προσκομίζει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι «το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες και παραστατικά συνολικού βάρους 4.262.447,80 κιλά καπνού, τα οποία φορτώθηκαν σε 15 χώρες του εξωτερικού και σε δύο ελληνικές σιγαρετοβιομηχανίες.

    Οι πολλαπλές αυτές εξαγωγές τελούσαν υπό την άμεση εποπτεία της ΠΑΕΓΑΕ».

    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Γενικές Αποθήκες αποτελούν εμπορική επιχείρηση.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα:

    “Χρησιμοποιούν ως αποθηκευτικό χώρο τις αποθήκες της κάθε εταιρείας, εν προκειμένω της Καπνικής, και εκδίδουν τίτλους, τους οποίους οι επιχειρηματίες ενεχυριάζουν στις τράπεζες (εμπράγματες εξασφαλίσεις) για να χρηματοδοτηθούν.

    Για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πίστης η ίδρυση γενικών αποθηκών γίνεται μόνο με κρατική άδεια, προνόμιο που έχει η Εθνική Τράπεζα.

    Κύρια υποχρέωση των Γενικών Αποθηκών είναι η συντήρηση και φύλαξη των αποθηκευμένων πραγμάτων.”

    Όμως από τα έγγραφα που έχει προσκομίσει ο κ. Μιχαηλίδης φαίνεται , όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ότι η ΠΑΕΓΑΕ δημιουργούσε προσκόμματα ακόμα και στην απεντόμωση του προϊόντος.

    “Το σημαντικό όμως είναι ότι η «Καπνική Μιχαηλίδης» διέθετε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, είχε δικό της χημείο, σκάναρε ηλεκτρονικά το προϊόν και μετρούσε βήμα- βήμα τη φύρα του, όταν η ΠΑΕΓΑΕ δεν διέθετε στοιχειώδη υποδομή…”

    Και μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά πως:

    «Η ΠΑΕΓΑΕ, την μόνη προσομοίωση που θα μπορούσε να ισχυριστεί με το Ελληνικό Δημόσιο, είναι η αδυναμία της να προσαρμόσει τις διαδικασίες, στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Αρνείται πεισματικά να επικαιροποιήσει την δομή και την οργάνωση της και να υπηρετήσει τις εξελισσόμενες ανάγκες της αποθήκευσης και διαχείρισης του καπνού.

    Όπως, αναλυτικά, κατέγραψα μετά την εγκατάσταση της νέας Τεχνολογίας, προέκυψε η δυνατότητα και η ευκαιρία για τις μεταποιητικές καπνικές επιχειρήσεις, να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους και να αξιοποιήσουν τις επενδύσεις τους, όσες βέβαια επένδυσαν στην νέα Τεχνολογία, όπως η εταιρία μου, δια της επανεπεξεργασίας στοκαρισμένων και με παλαιά Τεχνολογία επεξεργασμένων καπνών».

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με τα έγγραφα του Μηχαηλίδη και το γεγονός ότι η ΠΑΕΓΑΕ ζητούσε (τον Ιούνιο 2016) να πληροφορηθεί από τις τράπεζες, «για ποιά και πόσα καπνά τους ήταν εκδότρια και διαχειρίστρια των τίτλων η ίδια», για τα καπνά δηλαδή που ήταν ενέχυρα για δανεισμό.

    Επί λέξει ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει:

    « η ΠΑΕΓΑΕ, προ της προφανούς σύγχυσής της, όταν κατ’ εντολή της Deutsche Bank, η Koch Ritter τον Απρίλιο 2016, προχώρησε σε έλεγχο της ΠΑΕΓΑΕ σχετικώς με τα αποθηκευμένα και ενεχυριασμένα καπνά της τράπεζας και τους αντίστοιχους τίτλους αυτών, στις 23.6.2016 (mail του υπαλλήλου Α.Κωνσταντινίδη-Branch Supervisor της ΠΑΕΓΑΕ) απηύθυνε ένα εκπληκτικό έγγραφο, προς όλες τις τράπεζες, που σε μια μοναδική στα χρονικά δήλωση παραδοχής πλήρους ανικανότητας και διάλυσης, ρωτούσε (πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο), τους ενεχυριούχους για ποιά και πόσα καπνάτους ήταν εκδότρια και διαχειρίστρια των τίτλων η ίδια (!!!)».

    Σε άλλο σημείο του υπομνήματος σημειώνεται πως: “Ειδικά δε με την παρούσα έγκληση, στην οποία κυριολεκτικά εκ του μηδενός κατασκευάζεται το δήθεν αδίκημα της κλοπής 13.000.000 κιλών καπνού, επιχειρεί η εγκαλούσα να μεθοδεύσει την απέκδυσή της από κάθε ευθύνη, ιδία σε σχέση με τους τίτλους αποθήκευσης (αποθετήρια – ενεχυρόγραφα) που εξέδιδε κατ’ αποκλειστικότητα με βάση το νομικό καθεστώς του ΝΔ 3077/1954, που αντιστοιχούσαν στις καταμετρηθείσες από την ίδια ποσότητες καπνού και οι οποίοι τίτλοι ενεχυράζοντο στις δανείστριες της εταιρείας μας Τράπεζες.”

    »Πράγματι, η εγκαλούσα παρέλειπε με δική της επιλογή να προσαρμόζει τους τίτλους των καπνών αυτών με τα αποτελέσματα της επανεπεξεργασίας τους, την οποία ονόμαζε απλά «ανασυσκευασία» με μηδενική φύρα κάθε φορά, γεγονός βάσει των διδαγμάτων της κοινής λογικής και της επιστήμης εντελώς αδύνατο, κατά τα κατωτέρω αναφερόμενα.

    Η συμπεριφορά αυτή της ΠΑΕΓΑΕ δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην εταιρεία μας, η οποία σταθερά δια ιδίων πόρων και άνευ χρηματοδότησης, επαναλαμβάνουμε και ως εκ τούτου ελεύθερα παντός βάρους ενεχύρου, προσπάθησε να καλύψει και κάλυπτε επί σειρά ετών διαδοχικώς τις ελλιπείς, λόγω φύρας, ποσότητες με νεοεισερχόμενα καπνά, εξισορροπώντας την κατάσταση των πραγμάτων.

    »Η ανάγκη αυτή εξισορρόπησης, που βλάβη μόνο στην εταιρεία μας απέφερε και ουδόλως εζημίωσε τις Τράπεζες, ενώ στην ΠΑΕΓΑΕ απέφερε μόνον έσοδα εξ αμοιβών της, που δεν εδικαιούντο, είχε διαχρονική εξελικτικότητα από το 2006 έως το 2016, αφότου η εταιρεία μας ανέλαβε την εισαγωγή και επανεπεξεργασία των καπνών με μηχανήματα νέας τεχνολογίας, τα οποία δημιουργούσαν ιδιαίτερη φύρα (ως κατωτέρω σε ιδιαίτερο κεφάλαιο αναφέρουμε, πέραν της φυσικής φύρας).

    Πλέον συγκεκριμένα, εξελικτικώς η εταιρεία την προκύπτουσα ετησίως φύρα την κάλυπτε με ομοειδή νεοεισερχόμενα καπνά, όπως προελέχθη, με χρήματα από το ταμείο της χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση και ούτω καθ’ εξής έως τον Οκτώβριο του 2016, όταν η νέα διοίκηση της ΠΑΕΓΑΕ με το μύθο της κλοπής, στρουθοκαμηλικά, επεχείρησε να συγκαλύψει τις πολλαπλές ευθύνες της».

    Καπνική Μιχαηλίδης

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία και των νομικών του, “ο κ. Μιχαηλίδης είδε την Καπνική να οδηγείται στο λουκέτο. Το 2017 τα δημοσιευματα του οικονομικού Τύπου της χώρας ήταν συνεχή για την πορεία της εταιρείας. Εκείνος ωστόσο τότε δεν μίλησε.”

    Όμως στο υπόμνημά του προς τον Ανακριτή αναφέρει πως:

    «Οι ενέργειες της ΠΑΕΓΑΕ είχαν ως αποτέλεσμα, να πλήξουν καίρια την εν γένει λειτουργία της εταιρείας και αντίθετα προς κάθε λογική ουσιαστικά «σφραγίζουν» την εταιρεία, απαγορεύοντες οποιαδήποτε πώληση στο εσωτερικό και εξωτερικό, εξαγωγές και την εν γένει εμπορία της.

    Και πράττει πάντα ταύτα για να απεκδυθεί των υπαρκτών τεραστίων αστικών και ποινικών ευθυνών της προεχόντως έναντι των Τραπεζών. Την πλήρη συνομολόγησή της για τον πανικό της για τις ευθύνες αυτές η ΠΑΕΓΑΕ την αποδεικνύει με τα σχετ. υπ’ αριθμ. 93, 94, 95, 96, 97, 100 των εγγράφων που προσκομίζει η ίδια και εξ αυτών αποδεικνύεται περίτρανα ότι ζητούν από τις Τράπεζες να τους γνωστοποιήσει ποιους τίτλους ενεχύρων έχει εκδώσει η ΠΑΕΓΑΕ προς αυτούς μέχρι 22.06.2016!!!, τους οποίους προδήλως δεν είχαν κωδικοποιήσει και καταγράψει δεόντως και αρκούντως.

    Με αυτήν την πρωτοφανή αντίδραση της ΠΑΕΓΑΕ αρχίζει ακολούθως η συνέγερση και οι αμφιβολίες των πιστωτριών Τραπεζών με τις συνακόλουθες συνέπειες για την εταιρεία μας να σταματήσουν τις εξαγωγές της εταιρείας και την εμπορία της, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους βραχυπρόθεσμους στόχους τους και με μόνο οδηγό την κραυγαλέα ψευδολογία της διάτρητης αυτής έγκλησης.

    »Η απαγόρευση της συνέχισης των εξαγωγών υπήρξε καταστροφική και είναι βέβαιο πλέον ότι επαπειλείται η εταιρία, αργά ή γρήγορα, να κηρυχθεί σε πτώχευση. Διότι η εμμονή, τόσο της ΠΑΕΓΑΕ, όσο και της Deutsche Bank (εκδότρια κοινοπρακτικού δανείου της καπνικής) στο «εμπάργκο» των εξαγωγών ακύρωσε κάθε δυνατότητα της εταιρίας και συγκεκριμένα:

    * Να εισπράξει ένα βέβαιο ποσό € 38.847.000 όπως προκύπτει από την συνημμένη λεπτομερή καταγραφή των προγραμματισμένων εξαγωγών της περιόδου.

    * Να αποκτήσει ρευστότητα για την ποσοτική κάλυψη του όποιου πιθανολογούμενου προσωρινού κενού των ενεχύρων.

    * Να διατηρήσει τις εμπορικές τις σχέσεις με τους πελάτες τις, που κινδύνευσαν και κινδυνεύουν να διαρραγούν λόγω της μη εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας προς αυτούς.

    Ο ρόλος των τραπεζών

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των νομικών του επιχειρηματία:

    “Τα προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης αρχίζουν από το 2011. Ο Μιχαηλίδης ξεκινά έναν αγώνα δρόμου με τις τράπεζες για να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων του αλλά και για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

    Φτάνει μέχρι την Φρανκφούρτη (τον Μάιο του 2011) μαζί με τον οικονομικό διευθυντή της Καπνικής, κ. Αρη Χατζηστεφάνου, και τον εξωτερικό σύμβουλο κ. Paul Lenaerts (συνταξιούχο τότε, τέως αντιπρόεδρο της ΑΒΝ ΑΜRO).”

    Και όπως περιγράφει o ίδιος:

    “Mετέβην στην Φραγκφούρτη, όπου και συνήντησα υψηλόβαθμα στελέχη της KfW.

    Της συναντήσεως αυτής, προΐστατο η γενική διευθύντρια της τράπεζας, κ. Ingrid von Ingelheim, η οποία μη γνωρίζουσα ότι ομιλώ Γερμανικά, απευθυνόμενη σ’ ένα συνεργάτη της, είπε: «να τελειώνουμε γρήγορα, οι οδηγίες είναι σαφείς, δεν θέλουμε ΄Ελληνες πελάτες».

    Της απήντησα, με έντονο ύφος ότι «τραβούν επίτηδες και κατ’ εντολή το χαλί κάτω από τα πόδια της εταιρίας μου» και της εδήλωσα «ότι θα το καταγγείλω στους Financial Times, που έχουν πολλές φορές ασχοληθεί και αναφερθεί στην εταιρία μου και στο μέγεθος που κατείχε στην Παγκόσμια κατάταξη του κλάδου».

    Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η ΠΑΕΓΑΕ «ειδοποίησε τις πιστώτριες τράπεζες (τράπεζες κυρίως του εξωτερικού, όπως Deutsche Bank, FBN και ATB, πιστώτρια μεταξύ των ελληνικών τραπεζών είναι και η Εθνική Τράπεζα), τις πανικόβαλλε με διασπορά κυριολεκτικά ψευδών επιχειρημάτων και επεχείρησε την ατελέσφορη μετακύληση ευθυνών, αποκρύπτουσα από τις Πιστώτριες Τράπεζες όλα τα πορίσματα εσωτερικού ελέγχου, που βρίσκονται στη δικογραφία.

    Έτσι και οι πιστώτριες Τράπεζες πάγωσαν αμέσως τις πιστώσεις και προσήλθαν στην έδρα της εταιρείας, επιζητούσες σωρευτικά τα δάνειά τους, όπως είναι αυτονόητο.

    Από Οκτωβρίου 2016 μέχρι σήμερα παλεύω να σωθεί η εταιρεία, όταν οι μεν Τράπεζες έχουν σταματήσει κάθε διευκόλυνση της εταιρείας μου και επιζητούν το σύνολο των χρημάτων τους, η δε ΠΑΕΓΑΕ έχει απαγορεύσει κάθε εξαγωγή και πώληση και συνεπώς κάθε είσπραξη χρημάτων, ώστε να κινηθεί η εταιρεία, να καταβάλει τοκοχρεολύσια στις Τράπεζες και να αγοράσει καπνά νέας εσοδείας…».

    Ακολούθως ο κ. Μιχαηλίδης περιγράφει πως: «ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Deutsche Bank συνεχίζονταν, χωρίς αποτέλεσμα κατά μήνα Σεπτέμβριο 2015 η τράπεζα δήλωσε τότε ότι για να συνεχίσει να «εξετάσει και μόνον» το αίτημά μας, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι εξής τρεις έλεγχοι, χωρίς να δεσμεύεται για οποιαδήποτε απόφαση της ακόμη και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος των ελέγχων και συγκεκριμένα ζήτησε:

    1) Έλεγχο του Ρίσκου χώρας (Ελλάδας).

    2) Έλεγχο της Οικονομικής κατάστασης εταιρίας.

    3) Έλεγχο της ασφάλειας ενεχύρων

    Και σε άλλο σημείο αναφέρεται σε επίσκεψη εκπροσώπου της Deutsche Bank κ. Helms (Νοέμβριος 2016) στα γραφεία της εταιρείας του, όπως λέει:

    Ο κ. Helms δεν συζητάει καν την πρόταση μου και μου ανακοινώνει την «πρόταση» της Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ζητεί να παραδώσω όλες τις μετοχές μου στην Deutsche Bank και να διορίσουν στην θέση μου νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον οποίο είχαν ήδη επιλέξει (υποθέτω Γερμανό αλλά δεν ρώτησα καν).

    Την πρόταση της Deutsche Bank μου την ανακοίνωσε χαρακτηρίζοντάς την κάθετα ως πρόταση «take it or leave».

    Δηλαδή να επιλέξω μεταξύ της άμεσης αποδοχής της πρότασης ή της «απόρριψης» της εταιρίας μου. Πολύ ήρεμα αλλά και αποφασιστικά του απαντώ, επειδή γνώριζε ότι είμαι μελετητής της Ιστορίας, ότι «δεν πρόκειται να παίξω τον ρόλο του Dr. Hacha», (του προέδρου της Τσεχίας, που το 1939, υπό φοβερή πίεση, του Adolph Hitler υπέγραψε την προσάρτηση της χώρας στο Γερμανικό Reich).

    Δεν του αρέσει καθόλου ο παραλληλισμός και διαμαρτύρεται για την έμμεση προσβολή. Κλείνω το θέμα αμέσως και ευθέως, γιατί είναι γνωστή η προϊστορία της Deutsche Bank στην κατάληψη εταιριών και ξεπούλημα τους «σε κομμάτια» σε ανταγωνιστές, επικερδώς γι’ αυτήν και ωιμέ! στους εργαζόμενους της εταιρίας.

    Η σύσκεψη που επακολουθεί και παρίστανται και οι δικηγόροι των δύο πλευρών δεν καταλήγει πουθενά.

    Στο πολυσέλιδο υπόμνημα του κάνει λόγο “για άνισο αγώνα καθώς «οι μηνυτές επιζητούν κυριολεκτικά να κλείσει η εταιρεία, προκειμένου να περισώσουν εαυτούς για τους δικούς τους λόγους και συγκεκριμένα να απαλλαγεί των αστικών και ποινικών της ευθυνών ενώπιον των πιστωτριών Τραπεζών (βλ. άρθρο 25 ΝΔ 3077/1954) και με τις εντεύθεν αρνητικές συνέπειες για την εταιρεία και τους εργαζομένους σε αυτή αλλά και τους συνεργαζομένους.

    Παρέσυρε δε, ως προελέχθη, όλες τις ενεχυρούχες Τράπεζες με παρεμβάσεις αυτών υπέρ των ενεργειών της με αποτέλεσμα τον επιχειρηματικό στραγγαλισμό της εταιρείας».

    Σε άλλο σημείο αναφέρει πως τον Οκτώβριο του 2016 ο τότε υποδιοικητής της ΕΤΕ κ. Ν. Χριστοδούλου και το στέλεχος της τράπεζας κ. Γιώργος Σκοτίδας (στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕΓΑΕ) επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Καπνικής στο Πολύκαστρο.

    Και περιγράφει χαρακτηριστικά ότι ενώ ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε περήφανος για τις σύγχρονες και τεχνολογικά άρτιες υποδομές της Καπνικής, «με σπάνια προκλητικότητα ο κ. Γιώργος Σκοτίδας δηλώνει επί λέξει «να αφήσουμε τις φιλοφρονήσεις και να μας πει που έχει κρυμμένα τα 12.000.000kgs που έκλεψε».

    Απαντώ στον κ. Χριστοδούλου ότι λυπάμαι που η Εθνική Τράπεζα έχει υψηλά στελέχη που δεν διαθέτουν στοιχειώδη σκέψη και γνώση για το αντικείμενο και ότι ομιλεί για όγκο τεράστιο κυριολεκτικά, που είναι αδύνατο να κλαπεί ή να κρυφτεί.

    Επικρατεί πανδαιμόνιο μεταξύ εμού και του κ. Σκοτίδα, αλλά ο κ. Χριστοδούλου απαιτεί και από τους δυο μας κοσμιότητα και ζητά να ηρεμήσουμε και να συνεχισθεί η συζήτηση.

    »Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδούλου μου δηλώνει ότι η εταιρία Planet, με την οποία οψίμως είχε συμβληθεί η ΠΑΕΓΑΕ, θα του παρέδιδε πολύ σύντομα οργανόγραμμα και διαδικασίες, για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΠΑΕΓΑΕ, τις οποίες είχαν αποφασίσει να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή, και τότε θα επέτρεπαν και την διενέργεια των εξαγωγών.

    »Επίσης μου ανακοίνωσε ότι στις 26-28 Οκτωβρίου 2016, η ΠΑΕΓΑΕ θα προέβαινε σε νέες καταμετρήσεις με την ελεγκτική TUV, διότι οι μέχρι τότε καταμετρήσεις που είχαν γίνει τόσο από την ΠΑΕΓΑΕ όσο και από την ελεγκτική εταιρία SGS, που είχε προσλάβει, έδωσαν αναξιόπιστα και διαφορετικά η κάθε μία, αποτελέσματα».

    Διαβάστε εδω τι εγραφε το  mononews.gr σε άλλο δημοσίευμα του, της Ευγενίας Τζώρτζη στις 15 Οκτωβρίου:

    Η εναγόμενη, δηλαδή η Εθνική Ασφαλιστική, σημειώνει η ΠΑΕΓΑΕ στην αγωγή της ,«παρόλο που έχει ενημερωθεί από πλευράς μας σχετικά με το ζημιογόνο γεγονός και την εξέλιξη της υπόθεσης, δεν έχει μέχρι σήμερα (ήτοι εδώ και 3,5 και πλέον χρόνια από το συμβάν) αναγνωρίσει ότι πρόκειται να μας αποζημιώσει στο πλαίσιο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, αλλά τηρεί εντελώς παθητική στάση, αναμένοντας τη στάση των αλλοδαπών αντασφαλιστών της, η συνέχιση της οποίας ελλοχεύει κινδύνους απαξίωσης των δικαιωμάτων μας, απώλειας αποδεικτικών μέσων και ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια των ασφαλιστικών αξιώσεών μας, με την όψιμη επίκληση ανατρεπτικών ισχυρισμών λ.χ. αποδυνάμωσης δικαιώματος, παραγραφής κλπ».

    Πηγές από την Εθνική Τράπεζα, υπογραμμίζουν ότι από την εξέλιξη της υπόθεσης δεν υπάρχει καμία επίπτωση για την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία έχει αντασφαλίσει ακόμη και το maximum αυτό ποσό σε μεγάλους διεθνείς αντασφαλιστικούς οργανισμούς, με ταυτόσημο αντασφαλιστήριο.

    Η αγωγή, όπως εξηγούν, ασκήθηκε τώρα από την ΠΑΕΓΑΕ, επειδή τελείωναν οι νομικές προθεσμίες και έπρεπε να κινηθεί για την προστασία των συμφερόντων της, έναντι ζημιών που έχουν δημιουργηθεί από την Καπνική Μιχαηλίδης.

    Το ιστορικό

    Η ΠΑΕΓΑΕ έχει ως αντικείμενο την αποθήκευση, φύλαξη και διακίνηση εμπορευμάτων τρίτων προσώπων, διαθέτει δε και το δικαίωμα να εκδίδει τίτλους αποθήκευσης, τους οποίους οι ιδιοκτήτες των εμπορευμάτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για να πάρουν δανεισμό από τράπεζες.

    Με ενέχυρο τους τίτλους (που αντιστοιχούν τα αποθηκευμένα εμπορεύματα), ο δανειστής παίρνει ως ενέχυρο τα ίδια τα εμπορεύματα, για τα οποία η ΠΑΕΓΑΕ είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι βρίσκονται στις αποθήκες για όσο διάστημα διαρκεί η δανειακή σύμβαση.

    Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, η ΠΑΕΓΑΕ, συνήψε τον Φεβρουάριο του 2016, συμφωνία με την Καπνική Μιχαηλίδη για την αποθήκευση 35.296.761 κιλών καπνού.

    Ο καπνός αποθηκεύτηκε στις εγκαταστάσεις της Καπνικής και η ΠΑΕΓΑΕ εξέδωσε τίτλους. Με τους τίτλους αυτούς η Καπνική πήρε δάνεια συνολικού ύψους 215,7 εκατ. ευρώ, από οκτώ πιστωτικούς φορείς (ενεχυρούχες εταιρείες) και συγκεκριμένα τις Deutsche Bank, Amsterdam Trade Bank, FBN Bank, Scipion Active Trading Fund, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής και την Εθνική Τράπεζα.

    Σε έλεγχο, ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 2016 στην αποθήκη Σιταριάς διαπιστώθηκε έλλειμμα, εκτιμώμενο περί τα 14 εκατομμύρια κιλά καπνού.

    «Αυτό σήμαινε ότι η εταιρεία μας είχε αποθηκεύσει και είχε εκδώσει τίτλους αποθήκευσης, αποθετήρια και ενεχυρόγραφα για 14 εκατομμύρια κιλά περισσότερα από αυτά που διαπιστώθηκε ότι πραγματικώς υπήρχαν τον Οκτώβριο του 2016 κατά την ως άνω έκτακτη καταμέτρηση.

    Συνεπώς, είχαν παρανόμως και εν πλήρη αγνοία μας απομακρυνθεί από τις αποθήκες μας περί τα 14 εκατομμύρια κιλά ενεχυρασμένου αποθέματος καπνού, αφαίρεση που έλαβε χώρα αυτοβούλως εκ της Καπνικής, αφού αφενός μεν, μόνο αυτή διέθετε τα μέσα, για να απομακρύνει μία τόσο μεγάλη ποσότητα καπνών, αφετέρου δε, είχε όλη την ευχέρεια όπως πράξει τούτο το χρονικό διάστημα των απεντομώσεων τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2016, ότε και δεν ήταν δυνατή για λόγους υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού η ημετέρα πρόσβαση στις αποθήκες», σημειώνεται στην αγωγή.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καπνικής, κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, σε επιστολή που απέστειλε παραδέχθηκε το έλλειμμα και δεσμεύθηκε ότι «θα καλυφθεί μέσα σε διάστημα 110 ημερών».

    Στην αλληλουχία των γεγονότων θα πρέπει να προστεθεί ότι η ΠΑΕΓΑΕ κατέθεσε στις 7 Νοεμβρίου του 2016 έγκλιση ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και διευθύνων σύμβουλος της Καπνικής παραπέμφθηκε σε δίκη που έχει προσδιοριστεί για τις 19 Απριλίου 2021.

    Επίσης, διαπιστώθηκε ευθύνη του υποκαταστήματος της Βόρειας Ελλάδας και πιθανολογείται εμπλοκή υπαλλήλων της που οδηγεί σε αντικατάσταση στελεχών της ΠΑΕΓΑΕ.

    Όπως σημειώνεται στην αγωγή «τυχόν αδυναμία από την ΠΑΕΓΑΕ απόδοσης των εμπορευμάτων ή τυχόν αδυναμία εκποίησής τους … που μπορεί να οφείλεται λ.χ. σε κλοπή ή αφαίρεση αυτών, συνιστά περίπτωση μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης απόδοσης αυτών. Στην περίπτωση αυτή συντρέχει ευθύνη της ΠΑΕΓΑΕ για τη μη εκπλήρωση της υποχρέωσής της.

    Αν και η ΠΑΕΓΑΕ όπως σημειώνεται δεν έχει συνομολογήσει ευθύνη της έναντι των ενεχυρούχων εταιρειών … η περιγραφείσα παράνομη ενέργεια κατά των αποθηκών της ΠΑΕΓΑΕ έχει προσκαλέσει, όπως αναφέρεται στην αγωγή «ζημία στις τράπεζες που έχουν λάβει ως ενέχυρο την απολεσθείσα ποσότητα φύλλων καπνού μέσω των εκδοθέντων τίτλων αποθήκευσης ενεχυρογράφων».

    Προφανώς επισημαίνεται «η ΠΑΕΓΑΕ απέτυχε να εκπληρώσει δεόντως όλες τις υποχρεώσεις της που συνδέονται με τους όρους αποθήκευσης ή και την αποθήκευση του αποθέματος, που απορρέουν από την αξία έκδοσης/εξασφάλισης των ενεχυρογράφων … Για όλους τους παραπάνω λόγους … οι ζημιούμενες τράπεζες/πιστωτές … πρόκειται ή να αναμένεται να ζητήσουν από την ΠΑΕΓΑΕ να τις αποζημιώσεις για τη ζημιά/απώλειά τους εξαιτίας τους απολεσθέντος ενεχυρασμένου αποθέματος».

    Ήδη η Amsterdam Trade Bank έχει κινηθεί δικαστικά κατά της ΠΑΕΓΑΕ, διεκδικώντας αποζημίωση και επίκειται η έκδοση απόφασης, ενώ το ίδιο εκτιμά πως θα κάνουν και οι υπόλοιποι πιστωτές.

    Οι ενεχυρούσες εταιρείες δανειστές ισχυρίζονται ότι προκύπτει αστική ευθύνη της ΠΑΕΓΑΕ προς αποζημίωσή τους για τη διαφορά μεταξύ, αφενός της αξίας των ενεχυρασμένων υπέρ τους καπνών βάσει των τίτλων αποθήκευσης και των εκτιμήσεών τους και, αφετέρου της αξίας των καπνών που τυχόν θα έχουν εκπλειστηριάσει, επειδή η ΠΑΕΓΑΕ δεν είναι σε θέση να τηρήσει την υποχρέωσή να αποδώσει σε κάθε μία από αυτές προς εκπλειστηρίαση τα τιτλοποιημένα και ενεχυρασμένα υπέρ εκάστης εξ αυτών καπνά της ΚΑΠΝΙΚΗΣ εξαιτίας του ελλείμματος του ενεχυρασμένου αποθέματος καπνών ή και της αδυναμίας αντιστοίχισης του υφιστάμενου αποθέματος καπνών με τα ενεχυρόγραφά της.

    Έτσι στις 24 Νοεμβρίου του 2016 η ΠΑΕΓΑΕ ενημερώνει την Εθνική Ασφαλιστική για την επέλευση γεγονότος, εκ του οποίου δύναται να απορρεύσει ζημιά και αποζημιωτική ευθύνη της εταιρείας έναντι των δανειστών. Η αξίωσή της βασίζεται στην ασφαλιστική κάλυψη ζημίας εξ εγκληματικής ενέργειας υπαλλήλων της εταιρείας.

    «Η οποιαδήποτε (ενδεχόμενη) αστική ευθύνη μας προς αποζημίωση των ενεχυρούχων εταιρειών για τις αξιώσεις τους», επισημαίνεται «καλύπτεται από το πλαίσιο κάλυψής μας που καθορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο».

    Όπως αναφέρεται στο δικόγραφο πρόκειται για υποχρέωση που η Εθνική Ασφαλιστική καλείται να αναγνωρίσει ως αποζημίωση «που η ΠΑΕΓΑΕ προσκλήθηκε και ενδέχεται να υποχρεωθεί (ή να αναγνωρισθεί δικαστικώς ότι υποχρεούται) να καταβάλλει προς οκτώ ενεχυρούχες εταιρείες (Deutsche Bank, FBN Bank, Amsterdam Trade Bank, Scipion Active Trading Fund, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Αττικής), εξαιτίας της παράνομης απομάκρυνσης μέρους ενεχυρασμένων υπέρ αυτών εμπορευμάτων, τα οποία η εταιρεία μας είχε τιτλοποιήσει και βρίσκονταν σε δύο κτηριακά συγκροτήματα αποθηκών που αποτελούν ιδιωτικά παραρτήματα της ΠΑΕΓΑΕ/εγκαταστάσεις της Καπνικής Μιχαηλίδη στη Σιταριά του Ν. Κιλκίς και στη Σίνδο του Ν. Θεσσαλονίκης».

    Αθροιστικά όπως αναφέρεται στην αγωγή που η ΠΑΕΓΑΕ έχει καταθέσει «το σύνολο της ενδεχόμενης ζημιάς και των ποσών που ενδέχεται να καταβάλουμε προς τις ενεχυρούχες εταιρείες ως αποζημίωσή τους για τη ζημιά που έχουν υποστεί εξαιτίας σειράς κακόπιστων ενεργειών των στελεχών/υπαλλήλων μας στη διαχείριση των τίτλων αποθήκευσης και του ενεχυρασμένου αποθέματος της Καπνικής για τα οποία η Εταιρεία μας ενδέχεται να υπέχει αστική ευθύνη έναντί τους … ανέρχεται στο ποσό των 228,1 εκατ. ευρώ».

    Δεδομένου όπως αναφέρει ότι «το ασφαλιστήριο συμβόλαιο προβλέπει ότι αφενός τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ ζημίας από ζημιογόνο γεγονός καλυπτόμενο από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, επιβαρύνουν το ασφαλισμένο, δηλαδή την ΠΕΕΓΑΕ, αφετέρου τίθεται το ποσό των 100 εκατ. ευρώ ως ανώτατο όριο στην ευθύνη της εναγόμενης ασφαλιστικής εταιρείας απέναντί μας, η ευθύνη του αντιδίκου απέναντί μας στο πλαίσιο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου προς αποζημίωσή μας ανέρχεται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ».



    ΣΧΟΛΙΑ