• Business

    Εθνική Τράπεζα: Αίτηση για υπαγωγή της Χαλυβουργικής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης


    Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε στις 23 Φεβρουαρίου αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για υπαγωγή της Χαλυβουργικής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, καθώς όπως αναφέρει είναι αποδεδειγμένα σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών της από τα τέλη του 2015.

    Στην αίτηση, η Εθνική Τράπεζα αναφέρει πως έχει απαιτήσεις άνω των 296 εκατ. ευρώ  από τη Χαλυβουργική, βάσει του ισοζυγίου της εταιρείας με ημερομηνία 31/12/2018, που αντιστοιχεί στο 52,6% του συνόλου των απαιτήσεων εις βάρος της εταιρείας. Η απαίτηση ανήλθε σε 301,791 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2018, που εκπροσωπεί ποσοστό 53,7% του συνόλου των απαιτήσεων, και την 30η.11.2020, σε 343,773 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας υπερβαίνουν τα 562 εκατ. ευρώ.

    Η Εθνική προτείνει να υπαχθεί η εταιρεία σε ειδική διαχείριση, να επιβληθεί σε βάρος της η δικαστική δαπάνη και η αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου της.

    Στην αίτηση σημειώνεται πως η υπαγωγή της Χαλυβουργικής στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης είναι ο μόνος ορατός τρόπος για την επίτευξη του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος, προς το συμφέρον των πιστωτών της καθώς, όπως υποστηρίζει, η επιχειρούμενη με την υπό κρίση διαδικασία ταχεία πώληση του ενεργητικού της Χαλυβουργικής αποτρέπει την απαξίωσή της και τον περιουσιακό κατακερματισμό της.

     Ως ημερομηνία συζήτησης της αίτησης ορίσθηκε η 5η Απριλίου του 2021 στο Πρωτοδικείο Αθηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ