• Business

    Ericsson: Βουλιάζει η μετοχή της μετά τις δηλώσεις για εμπλοκή της εταιρείας με τον ISIS

    • Bloomberg
    O Borje Ekholm, διευθύνων σύμβουλος της Ericsson σε συνέντευξη τύπου στη Σιγκαπούρη, το 2019

    Borje Ekholm, CEO Ericsson AB


    Βουτιά 8,5% σημειώνει η μετοχή της Ericsson, μετά από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Borje Ekholm για πιθανές πληρωμές της εταιρείας προς την τρομοκρατική οργάνωση ISIS, προκειμένου να κερδίσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες μεταφορικές οδούς στο Ιράκ.

    Οι δηλώσεις έγιναν στην εφημερίδα Dagens Industri, όπου ο CEO υποστήριξε πως η Ericsson έχει εντοπίσει “ασυνήθιστες δαπάνες που χρονολογούνται το 2018”, αλλά η εταιρεία δεν έχει εντοπίσει ακόμη ποιος ήταν ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων.

    “Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι διαδρομές μεταφοράς έχουν αγοραστεί σε περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ISIS”, πρόσθεσε ο Ekholm.

    Τα σχόλια του Ekholm έγιναν μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, στην οποία δηλώνει ότι συνεχίζει να “επενδύει σημαντικά” σε μια έρευνα σχετικά με θέματα συμμόρφωσης στις δραστηριότητες της στο Ιράκ.

    Οι εκτιμήσεις της εσωτερικής έρευνας καθιστούν για μία ακόμη φορά αμήχανη την εταιρεία, μετά από μια μακροχρόνια έρευνα για διαφθορά, συμπεριλαμβανομένου του διακανονισμού 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2019.

    Μια μονάδα της Ericsson AB ομολόγησε την ενοχή της για μια πολυετή υπόθεση δωροδοκίας και διαφθοράς στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε την εταιρεία ότι παραβίασε τη συμφωνία παραλείποντας να παράσχει ορισμένα έγγραφα στο D.O.J.

    Οι νέες ύποπτες πληρωμές πιθανότατα αποτελούν μέρος της ίδιας έρευνας για διαφθορά, σύμφωνα με αναλυτές της Handelsbanken. Και ενώ οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι οι αποκαλύψεις θα πυροδοτήσουν περαιτέρω έρευνες, «είναι πιθανό να βλάψουν την τιμή της μετοχής» όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, έγραψαν πριν από τη συνεδρίαση σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Intel: Εξαγοράζει την ισραηλινή Tower Semiconductor έναντι 5,4 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ