• Business

    Έρχονται ξανά οι Ρώσοι; Το παρασκήνιο από τον ερχομό του Ντβόρκοβιτς

    • Contributor

    Αρκάντι Ντβόρκοβιτς


    Έρχονται ξανά οι Ρώσοι; Μετά την απόφασή τους πριν από λίγους μήνες να απόσχουν από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Δεν εξηγείται αλλιώς η  επανεμφάνισή τους στο κάδρο των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις, ξεκινώντας με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα. Το μεσημέρι θα δει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ επαφές αναμένεται να έχει και με τους υπουργούς μεταφορών και ενέργειας.

    Στέργιος Πιτσιόρλας
    Στέργιος Πιτσιόρλας – 55 ετών, Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ

    Ο Ντβόρκοβιτς, εκτός από κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου, έχει και μια δεύτερη ενδιαφέρουσα ιδιότητα: είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rossiyskie Zheleznye Dorogi η οποία, ναι μεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco και ΟΛΘ πλην όμως μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου της Βλαντιμιρ Γιακούνιν νωρίτερα φέτος, πρωτεργάτη της ρωσικής επιχειρηματικής επέκτασης στην Ελλάδα, εμφανίζεται ξεκάθαρα αποστασιοποιημένη. Μάλιστα δεν έχει περάσει ενάμιση μήνας από την ημέρα που το διοικητικό της συμβούλιο εισηγήθηκε στον βασικό της μέτοχο, δηλαδή το ρωσικό κράτος, την απόσυρση του ενδιαφέροντός της για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Όμως, ήδη από τότε, κορυφαίες ρωσικές διπλωματικές πηγές ξεκαθάριζαν πως η τελική απόφαση θα είναι της κυβέρνησης. Ανεξάρτητοι οικονομικοί παρατηρητές εκτιμούν πως τα κριτήρια για τις αποφάσεις των Ρώσων είναι καθαρά πολιτικά και σχετίζονται με την επιδίωξή τους για διεύρυνση της ενεργειακής τους επιρροής στην Ελλάδα και δια αυτής στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πεδίο για το οποίο ερίζουν με αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων σχεδιασμούς.

    Η έλευση σήμερα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς και στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Rossiyskie Zheleznye Dorogi στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Εξέλιξη που όμως θα συνδεθεί με κινήσεις της ελληνικής πλευράς στα ενεργειακά ζητήματα ρωσικού ενδιαφέροντος όπως ο ελληνοτουρκικό αγωγός φυσικού αερίου.



    ΣΧΟΛΙΑ