ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αλλαγές στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

  • NewsRoom
τελη κυκλοφοριας

Τέλη κυκλοφορίας


Ισχυρή πιθανότητα εμφανίζεται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τον χρόνο παραγραφής των απλήρωτων τελών κυκλοφορίας από εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους οχημάτων. Σήμερα ο χρόνος παραγραφής είναι τα 20 χρόνια και πιθανότατα θα μειωθεί στα 10 χρόνια, όταν οι παραγραφές παλαιών φορολογικών υποθέσεων μειώθηκαν ήδη στα 5 χρόνια, με απόφαση του ΣτΕ.

Ταυτόχρονα, το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει και τον εντοπισμό, από τις Εφορίες, σε άμεσο χρονικό διάστημα, των φορολογουμένων που χρωστούν Τέλη Κυκλοφορίας, χωρίς την πάροδο μεγάλου χρόνου αφότου γεννιέται η φορολογική υποχρέωση.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία, η ΑΑΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο της υιοθέτησης νέων ρυθμίσεων, με αυξημένο αριθμό δόσεων (π.χ. 120 δόσεις). Στόχος αυτού του σεναρίου είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, καταβάλλοντας τμηματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Ως συνέπεια της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, θα επηρεαστούν τα έσοδα, αλλά και η επίτευξη του ετήσιου στόχου, εξαιτίας των κινδύνων που κρύβει η νέα χρονιά για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του newsauto.gr, οι ιδιοκτήτες οχημάτων, που δεν έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2019 ξεπερνούν το 1,5 εκατ., ενώ καθίσταται δύσκολο να υπολογιστούν οι συνολικές οφειλές των ιδιοκτητών οχημάτων από ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας τα προηγούμενα χρόνια.
Σημειώνεται ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η υποχρέωση καταβολής Τελών Κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη είναι διαρκής, με εξαίρεση την περίπτωση που ένα όχημα τεθεί σε ακινησία, εκούσια ή αναγκαστική.

Είναι σαφές ότι η κυκλοφορία οχήματος, για το οποίο δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας ή έχουν καταβληθεί μειωμένα, είναι παράνομη. Στην περίπτωση που ένα τέτοιο όχημα εντοπιστεί από την Τροχαία να κυκλοφορεί, τότε αφαιρούνται η άδεια και οι πινακίδες. Τα στοιχεία κυκλοφορίας επιστρέφονται μόνο εάν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και οφειλόμενου, κατά περίπτωση, προστίμου ή αποδεικτικό στοιχείο περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση που έληξε η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους και το σχετικό ποσό μετά του ισόποσου προστίμου βεβαιώθηκε στο όνομα του υπόχρεου προσώπου και υπήχθη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και πάλι δεν καθίσταται νόμιμη η κυκλοφορία του συγκεκριμένου οχήματος, δεδομένου ότι αυτή απαιτεί την ολοσχερή εξόφληση των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους (στην περίπτωση αυτή η οφειλή περιλαμβάνει και το πρόστιμο).

Επίσης οι απαιτήσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου για καταβληθέντα ποσά «αχρεωστήτως ή παρά το νόμο» παραγράφονται μετά την παρέλευση τριετίας από την καταβολή. Στις περιπτώσεις αχρεώστητης καταβολής είναι και οι περιπτώσεις πολλαπλής πληρωμής για το ίδιο όχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα απόφαση ΑΑΔΕ: Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΑΔΕ: Δεύτερη ευκαιρία σε χρεοκοπημένους επιχειρηματίες με εγγύηση μόνο 15.000 ευρώ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H ΑΑΔΕ βάζει στο «μάτι» τα πολυτελή αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες