• Business

    Έρχεται τσουνάμι εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους


    Δύσκολοι θα είναι οι επόμενοι μήνες για τους (ήδη ανελέητα ταλαιπωρημένους) ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς μία ομοβροντία από εισφορές καραδοκεί και απειλεί να εκτροχιάσει για μία ακόμα φορά τους προϋπολογισμούς τους.

    Έως την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουνίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να έχουν πληρώσει τις εισφορές Απριλίου τους, ενώ στις 29 Ιουνίου το καμπανάκι χτυπά για εκείνους που έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από τις περσινές εισφορές, δηλαδή όσους δεν πλήρωσαν καθόλου εισφορές, πλήρωσαν λιγότερες από τις προβλεπόμενες εισφορές, ή πλήρωσαν κανονικά τις εισφορές τους, όμως επειδή δήλωσαν περισσότερα εισοδήματα το 2016 έναντι του 2015, καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά. Την ημερομηνία εκείνη θα πρέπει όλοι τους να έχουν καταβάλει τη δεύτερη δόση των εισφορών αυτών.

    Πιθανόν την ίδια ημερομηνία να κληθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώσουν και τις εισφορές Μαΐου, αν και είναι πιθανό να δοθεί προθεσμία μίας εβδομάδας παραπάνω και να προτιμηθεί η 6η Ιουλίου.

    Εντός του Ιουλίου είναι η σειρά των εργαζομένων με μπλοκάκια και των παράλληλα απασχολούμενων να… πονέσουν, καθώς πρόκειται να αναρτηθούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια για την εκκαθάριση των εισφορών του 2017. Όσο για τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, παραμένει ακόμα ασαφές το πότε θα κληθούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, που από την 1η Ιανουαρίου ανέρχονται στο 26,9% επί των καθαρών τους εισοδημάτων, και αναμένεται η σχετική εγκύκλιος.

    Σε εκκρεμότητα βρίσκονται επίσης και ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων, όπως οι δικηγόροι, όσον αφορά στις εισφορές 4% του εισοδήματός τους υπέρ του επικουρικού και 7% υπέρ του εφάπαξ. Και σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος.

    Και τα… χειρότερα έρχονται, τουλάχιστον για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είχαν την “ατυχία” να δηλώσουν περισσότερα εισοδήματα για το 2017 σε σχέση με το 2016. Κι αυτό γιατί, με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι εισφορές που καλούνται να καταβάλουν θα επαναϋπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2017, και σε περίπτωση που τα εισοδήματά τους είναι μεγαλύτερα, τότε αντίστοιχα θα αυξηθούν και οι εισφορές τους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο.

    μπλοκακια

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurobank: H Fairfax αύξησε το ποσοστό της μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αλλάζει στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία – Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΑΔΕ: Πώς θα διορθωθούν τα λάθη στις βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων του Δημοσίου



    ΣΧΟΛΙΑ