• Business

    Επτά online πιστοποιήσεις που θα εκτοξεύσουν τις απολαβές σας


    Μία πιστοποίηση μπορεί να ενισχύσει το πτυχίο σας και -γιατί όχι;- να αυξήσει και τον μισθό σας. Και το καλύτερο; Μπορείτε να την πάρετε χωρίς καν να χρειαστεί να πατήσετε το πόδι σας σε κάποια σχολή, καθώς πολλές χρήσιμες πιστοποιήσεις δίνονται μέσω διαδικτυακών μαθημάτων.

    Το Business Insider μας παρουσιάζει επτά τέτοιες χρήσιμες πιστοποιήσεις που είναι διαθέσιμες online:

    1. Διαχείριση έργου (Project Management)

    Πέρα από την τεχνική υποστήριξη, οι project managers εργάζονται στους τομείς της μηχανικής, της υγείας και των κατασκευών. Είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψη της ολοκλήρωσης ενός έργου – εντός προϋπολογισμού και εντός χρονοδιαγράμματος. Είναι μία καριέρα με υψηλές απαιτήσεις, όμως ο μισθός είναι εξαιρετικός (κατά μέσο όρο 80.000 ευρώ ετησίως για entry level). Ευτυχώς, δε χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας για να πάρετε αυτήν την πιστοποίηση. Το μέσο κόστος είναι κυμαινόμενο ανάλογα με τον εκπαιδευτικό φορέα, αλλά το διάσημο πανεπιστήμιο Berkeley την παρέχει έναντι περίπου 5.000 ευρώ.

    Εδώ μπορείτε να βρείτε μία λίστα online προγραμμάτων για project management

    1. Πιστοποίηση της Microsoft για επαγγελματία τεχνικής υποστήριξης

    Ο φίλος μου ο Chad, που έχει πτυχίο στην πληροφορική, πήρε με δική του πρωτοβουλία αυτήν την πιστοποίηση, σκεπτόμενος ότι μπορεί να είναι χρήσιμη. Μόλις ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, την έδειξε στον προϊστάμενό του, ο οποίος του έδωσε άμεσα προαγωγή και τον αποζημίωσε για το κόστος της εκπαίδευσής του, που είναι μόλις 135 ευρώ για το πρώτο επίπεδο (Microsoft Certified) και μετά μπορεί κανείς να πάρει περισσότερα μαθήματα για πιστοποιήσεις Professional (MCITP), Architect (MCA), Professional Developer κλπ.

    Και το κέρδος από αυτήν την πιστοποίηση; Σύμφωνα με τη Microsoft:

    «Σε κλάδους με υψηλή ανάπτυξη, οι υπάλληλοι entry level με πιστοποίηση Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) ή Microsoft Office Specialist (MOS) μπορούν να πληρώνονται ως και 14.400 ευρώ περισσότερα ετησίως από τους συναδέλφους τους».

    1. Πιστοποίηση Λογιστή

    Ένας λογιστής με πτυχίο bachelor μπορεί να περιμένει ετήσια έσοδα 57.000 ευρώ. Αλλά τι θα γίνει αν αυτός  ο λογιστής περάσει την εξέταση αδειοδότησης και γίνει Πιστοποιημένος Λογιστής του Δημοσίου (CPA); Σύμφωνα με το Becker Professional Education:

    «Στη διάρκεια μίας καριέρας 40 ετών, ένας πιστοποιημένος λογιστής μπορεί να βγάλει ως και 900.000 ευρώ περισσότερα από έναν μη πιστοποιημένο λογιστή. Ορίστε ένα παράδειγμα:

    – Δύο μη πιστοποιημένοι λογιστές ξεκινούν να εργάζονται ταυτόχρονα στην ίδια μεγάλη εταιρεία με ετήσιες απολαβές 61.000 ευρώ.

    – Ο ένας παίρνει την πιστοποίηση, δημιουργώντας μία διαφοροποίηση 10% του μισθού του, περίπου 6.300 ευρώ, σε σχέση με τον άλλο (οι πιστοποιημένοι έχουν κατά 5-15% μεγαλύτερες απολαβές από τους μη πιστοποιημένους λογιστές).

    – Σε βάθος χρόνου, οι πιο συχνές και σε υψηλότερο επίπεδο προαγωγές μπορούν να διευρύνουν αυτή τη διαφορά ως και στα 45.000 ευρώ.

    – Στη διάρκεια μίας πλήρους καριέρας, αυτό μπορεί να σημαίνει 900.000 ευρώ ή και περισσότερα επιπλέον χρήματα».

    Η σχετική εξέταση είναι πολύ εξαντλητική, αλλά κάνει τεράστια διαφορά στις απολαβές σας.

    1. Διαχείριση εργασιών (process management)

    Συχνά με ρωτούν από τα τμήματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων τι είναι τελικά αυτή η θέση, τι στο καλό κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Λοιπόν, βλέπουν μία διαδικασία, ή ροή, που δε λειτουργεί, την οργανώνουν και την εφαρμόζουν ώστε τα πράγματα να λειτουργούν καλύτερα. Κατά κανόνα είναι πολύ καλοί στο να βλέπουν τη γενικότερη εικόνα και να είναι διπλωματικοί όσον αφορά στην αλλαγή.

    Οι process managers έχουν ένα σωματείο για το οποίο πρέπει κανείς να περάσει μία εξέταση. Οι απολαβές εκτιμώνται σε 71.000 ευρώ ετησίως. Ευτυχώς, είναι άλλη μία θέση όπου μπορείτε να αποκτήσετε online πιστοποίηση (εδώ μπορείτε να βρείτε υλικό εκπαίδευσης) κρατώντας παράλληλα την τωρινή σας δουλειά.

    1. Ιατρικός coder

    Με την εφαρμογή της ιατρικής κωδικοποίησης ICD-10, οι γνώστες της σχετικής κωδικοποίησης είναι περιζήτητοι. Αν έχετε ήδη πτυχίο, αυτό είναι καλό, γιατί όσοι έχουν πτυχίο bachelor έχουν απολαβές πάνω από 9.000 ευρώ μεγαλύτερες ετησίως από αυτούς με απλό πτυχίο λυκείου.

    Η Αμερικανική Ένωση Διαχείρισης Πληροφοριών Υγείας είναι το αρμόδιο σωματείο. Παρέχει πληροφορίες για την εκπαίδευση και τα μαθήματα πιστοποίησης. Προσωπικά γνωρίζω coders που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι, μία καλή επιλογή για όσους έχουν οικογένεια.

    1. Exercise physiologist

    Ο μέσος μισθός για έναν γυμναστή είναι 36.800 ευρώ. Αλλά αν πάρετε πιστοποίηση ως exercise physiologist, το ποσό αυτό αυξάνεται σε 40.000 ευρώ. Και το πιο σημαντικό; Αν σας ενδιαφέρει ο τομέας αυτός, το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής στην Εργασία προβλέπει ανάπτυξη 19%, μεγαλύτερη από το μέσο όρο όλων των επαγγελμάτων.

    1. Αναλογιστής

    Έχετε πτυχίο μαθηματικών ή εργάζεστε στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή της στατιστικής; Το Γραφείο Στατιστικής στην Εργασία αναφέρει ότι ο μέσος μισθός των αναλογιστών είναι στα 84.270 ευρώ, με την προοπτική ανάπτυξης θέσεων εργασίας στο 26% (πολύ πάνω από τον μέσο όρο).

    Οι αναλογιστές αναλύουν το χρηματοπιστωτικό κόστος των κινδύνων και της αβεβαιότητας. Συχνά εργάζονται σε ασφαλιστικές εταιρείες ή στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Για να πάρει κανείς πιστοποίηση απαιτείται μία σειρά από εξετάσεις. Όμως δεν έχουν όλα να κάνουν με αριθμούς – ένας καλός αναλογιστής πρέπει να είναι ικανός και στην επικοινωνία.

    Μην ξεχνάτε: Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα, κάντε την έρευνά σας. Κάποιες από αυτές τις πιστοποιήσεις είναι εξαιρετικά απαιτητικές, και μολονότι μακροπρόθεσμα πιθανότατα το αξίζουν, θα σας περιορίσουν πολύ χρονικά. Ρίξτε μια ματιά στις μικρές αγγελίες για να δείτε τι αναζητούν οι εργοδότες.



    ΣΧΟΛΙΑ