• Business

    EOAN: Ξεκίνησε ο έλεγχος στους Μπλε Κάδους

    • NewsRoom
    Μπλε Κάδοι


    Οι ελεγκτές του ΕΟΑΝ θα ελέγξουν τις χρηματικές εισφορές που τιμολογούν οι μπλε κάδοι τις επιχειρήσεις και το οικονομικό τίμημα που (δεν) καταβάλλουν στους Δήμους.

    Το ποσό των 97, 9 εκατ. ευρώ οι μπλε κάδοι (ΕΕΑΑ ΑΕ) χρωστούν και έχουν παρακρατήσει από τους Δήμους όλης της χώρας (χωρίς να έχει περιληφθεί το ποσό που οφείλει για το έτος 2019, αλλά και για τα έτη 2020, 2021).

    Για το λόγο αυτό έχει ήδη ασκηθεί κακουργηματική δίωξη σε υπαλλήλους του ΕΟΑΝ που συγκάλυπταν τη συγκεκριμένη υπεξαίρεση.

    Με την υπ’ αριθμ. 190.2/25.02.2022 ομόφωνη Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΝ (που δημοσιεύτηκε στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ ΡΡΙΨ46Ψ8ΟΖ-Σ6Π/3.3.2022) ξεκινάει «η διενέργεια έκτακτου ελέγχου του ΣΣΕΔ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» του φορέα ΕΕΑΑ Α.Ε.».

    ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Στην ομόφωνη απόφαση του ΕΟΑΝ για έκτακτο έλεγχο της ΕΕΑΑ Α.Ε. με τους μπλε κάδους ορίστηκε ότι ο έλεγχος θα αφορά σε δύο σημαντικά θέματα.

    Το πρώτο θέμα ελέγχου είναι οι χρηματικές εισφορές της ΕΕΑΑ Α.Ε. προς τους συμβεβλημένους υπόχρεους παραγωγούς συσκευασιών κατά τα έτη 2020, 2021 και έως τη στιγμή ολοκλήρωσης του ελέγχου, ώστε να ελεγχθεί εάν εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παράγραφο Α.6.4. της υπ’ αριθμ. 167.1/13.05.2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΟΑΝ, αλλά και τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 της υπ’ αριθμ. 187.3/10.12.2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΝ.

    Δηλαδή, θα ελεγχθεί εάν η ΕΕΑΑ Α.Ε. αύξησε τις χρηματικές εισφορές από 29.6.2020 (όπως ορίζει η απόφαση της ανανέωσης της έγκρισης του Συστήματος των μπλε κάδων) ή από 1.5.2021 όπως φέρεται ότι, κατά παράβαση του Νόμου, έπραξε η ΕΕΑΑ Α.Ε. Επίσης, θα ελεγχθεί, ακολούθως, εάν οι χρηματικές εισφορές των μπλε κάδων αυξήθηκαν κατά επιπλέον 15% από 13.12.2021.

    Το δεύτερο θέμα ελέγχου είναι η (μη) απόδοση από την ΕΕΑΑ Α.Ε. στους συμβεβλημένους ΟΤΑ του οικονομικού τιμήματος ανά τόνο ανακτηθέντος αποβλήτου κατά τα έτη 2020, 2021 και έως τη στιγμή ολοκλήρωσης του ελέγχου, ώστε να ελεγχθεί εάν εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παράγραφο Α.7.5.3. της υπ’ αριθμ. 167.1/13.05.2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΟΑΝ.

    Δηλαδή, θα ελεγχθεί εάν η ΕΕΑΑ Α.Ε. συνεχίζει την κακουργηματική παρανομία της μη καταβολής και, ως συνέπεια, υπεξαίρεσης του οικονομικού τιμήματος που πρέπει να πληρώνει τους Δήμους για τα έτη από 2020 και εντεύθεν, που προσαυξάνουν (περαιτέρω) το ποσό της υπεξαίρεσης των 97.000.000 ευρώ των προηγούμενων ετών.

    Άρα, αναμένεται με ιδιαίτερα ενδιαφέρον το Πόρισμα Ελέγχου του ΕΟΑΝ για την ΕΕΑΑ Α.Ε., αφού είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει αφετηρία περαιτέρω Εισαγγελικής Έρευνας που θα οδηγήσει σε νέες κακουργηματικές διώξεις, εάν όλα όσα φέρεται ότι λαμβάνουν χώρα στο Σύστημα των μπλε κάδων, λάβουν και την σφραγίδα των ελεγκτών του αρμόδιο δημόσιου Οργανισμού.

    Μελετώντας το νόμο 4819/2021, το  Άρθρο 67 «Έλεγχοι ΕΟΑΝ», στην παράγραφο 7 αναφέρεται ρητά ότι «Οι ελεγχόμενοι από τον Ε.Ο.ΑΝ. είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των ελέγχων.

    Σε περίπτωση άρνησης ελέγχου ο Ε.Ο.ΑΝ. ζητά την εισαγγελική εντολή για τη συνδρομή αστυνομικής αρχής».

    Επιπρόσθετα, στην παράγραφο 4 του ίδιου Άρθρου 67 ορίζεται ότι «Κατά τη διενέργεια των ελέγχων ο Ε.Ο.ΑΝ. μπορεί να ζητά τη συνδρομή της της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και κάθε άλλης δημόσιας αρχής».

    Με αναζήτηση στη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), προκύπτει ότι το υφιστάμενο ΔΣ της ΕΕΑΑ Α.Ε. αποτελείται από τους κ.κ. Οικονομάκη Μιχαήλ, Κωνσταντινίδη Αναστάσιο, Μαλούτα Λάζαρο, Νικολάου Γεώργιο, Μπαρμπάκο Ευάγγελο, Μαυραγάνη Γεώργιο, Καμαρινάκη Απόστολο, Γλώσση Γεώργιο, Κουβέλη Βελισσαρία.

    Επιπρόσθετα, ως βασικός μέτοχος της ΕΕΑΑ Α.Ε. εμφανίζεται η εταιρία ΑΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., όπου τις αντίστοιχες ευθύνες έχει το αντίστοιχο ΔΣ, το οποίο (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ) αποτελείται από τους κ.κ. Σοβατζίδη Ηλία, Κωνσταντινίδη Αναστάσιο, Κώτη Αντώνιο, Κρομμύδα Χαράλαμπο, Κατσαρό Κωνσταντίνο, Νικολάου Γεώργιο, Γεωργακίδη Κωνσταντίνος, Μιμιλίδου Αλίκη.



    ΣΧΟΛΙΑ