• Ενέργεια

    Στήριξη Γαλλίας στην Ελλάδα για την Νοτιοαναταλική Μεσόγειο -Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν

    • NewsRoom


    Στις 29 Ιανουαρίου θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι όπου θα έχει επαφές και συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, για τα γεωπολιτικά θέματα που έχουν ανοίξει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα προωθώντας παράλληλα τα συμφέροντά της, με το άνοιγμα που επιχειρεί και μέχρι τότε θα έχει υπογραφεί και η κατασκευή του αγωγού East Med.

    Επί της ουσίας, το Παρίσι προσπαθεί να συνδεθεί στενότερα με την περιοχή της Αν. Μεσογείου και γι’ αυτό στις αρχές του νέους έτους, πιθανότατα στις 4 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στο Κάιρο, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, σε σχήμα “3+1”, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Καθημερινή.

    Υπενθυμίζεται πως τον ρόλο του “+1” παίζουν και οι ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

     Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πολιτική ταύτιση των Μητσοτάκη – Μακρόν σε αρκετά επίπεδα, έχει παράγει αλληλοκατανοήσεις ιδιαίτερα στο σκέλος της προώθησης μίας πιο ενεργής πολιτικής και κοινής άμυνας στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι ακόμα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υφίσταται, όμως η Γαλλία, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με τη χώρα μας.

    Ωστόσο αναφορικά με τον East Med δεν έχει γίνει ακόμα σαφές, είναι το πως και το πότε θα ενταχθεί η Ιταλία στο σχέδιο για έναν μελλοντικό αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με την Καθημερινή, δύο συναντήσεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις ισορροπίες στην περιοχή. Η πρώτη είναι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Η δεύτερη εκείνη του Πούτιν με τον Ερντογάν στην Ρωσία.



    ΣΧΟΛΙΑ