ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις 29 Ιανουαρίου θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι όπου θα έχει επαφές και συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, για τα γεωπολιτικά θέματα που έχουν ανοίξει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα προωθώντας παράλληλα τα συμφέροντά της, με το άνοιγμα που επιχειρεί και μέχρι τότε θα έχει υπογραφεί και η κατασκευή του αγωγού East Med.
Επί της ουσίας, το Παρίσι προσπαθεί να συνδεθεί στενότερα με την περιοχή της Αν. Μεσογείου και γι’ αυτό στις αρχές του νέους έτους, πιθανότατα στις 4 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στο Κάιρο, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, σε σχήμα “3+1”, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Καθημερινή.
Υπενθυμίζεται πως τον ρόλο του “+1” παίζουν και οι ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Ωστόσο αναφορικά με τον East Med δεν έχει γίνει ακόμα σαφές, είναι το πως και το πότε θα ενταχθεί η Ιταλία στο σχέδιο για έναν μελλοντικό αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με την Καθημερινή, δύο συναντήσεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις ισορροπίες στην περιοχή. Η πρώτη είναι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Η δεύτερη εκείνη του Πούτιν με τον Ερντογάν στην Ρωσία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Metlen: Εντάχθηκε στον δείκτη FTSE 100
- Ευρωαγορές: Επιστροφή στα κέρδη για DAX μετά το sell-off της Τρίτης – Άλμα 6% για τη Watches of Switzerland
- Επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Prisma Electronics στην Αλεξανδρούπολη.
- Τραμπ: Δηλώνει έτοιμος να αναπτύξει περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία
