• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Βαδίζει προς τρίτο μήνα απωλειών εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη

    • Bloomberg


    Τρίτος μήνας απωλειών είναι ο Αύγουστος για το πετρέλαιο, εν μέσω της ανησυχίας ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα πλήξει την ανάπτυξη.

    Το West Texas Intermediate υποχώρησε έως και 4,09 δολάρια το βαρέλι από το υψηλό στο χαμηλό την Τετάρτη, βαδίζοντας για μηναία πτώση περίπου 10%. Η Ευρώπη πλήττεται από την ενεργειακή κρίση που μπορεί να προκαλέσει ύφεση, ενώ όσον αφορά την Ασία, η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

    «Η κατανάλωση αργού και πετρελαϊκών προϊόντων δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες στα περισσότερα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Georgi Slavov, επικεφαλής θεμελιωδών αναλύσεων στη λονδρέζικη χρηματιστηριακή εταιρεία Marex. «Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να υπάρχει μια σταθερή συσσώρευση προσφοράς σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και το αποτέλεσμα είναι αυτή η αδυναμία τιμών που βλέπουμε».

    WTI set for third straight losing month, longest streak since April 2020
    Το WTI βαδίζει για τον τρίτο συνεχόμενο πτωτικό μήνα, το μεγαλύτερο σερί από τον Απρίλιο του 2020

    Ωστόσο, οι έμποροι παρακολουθούν μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την προσφορά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών.

    Ενώ υπήρξε σημαντική αναταραχή τόσο στη Λιβύη όσο και στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες, η παραγωγή πετρελαίου και στα δύο μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται να παραμένει ανεπηρέαστη μέχρι στιγμής. Την ίδια ώρα, οι συνομιλίες για την αναβίωση μιας ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας που μπορεί να ξεκλειδώσει μεγαλύτερες εξαγωγές αργού έχουν καθυστερήσει και η ρωσική παραγωγή διατηρήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τις προηγούμενες προσδοκίες.

    Ταραχώδης χρονιά

    Η πτώση του πετρελαίου τον Αύγουστο σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο σε μια ταραχώδη χρονιά, με τις τιμές να αυξάνονται το πρώτο εξάμηνο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη συνέχεια να υποχωρούν καθώς οι κεντρικές τράπεζες άλλαξαν τακτική και η Μόσχα κατάφερε να διατηρήσει τις περισσότερες εξαγωγές σε ροή.

    Στο μεταξύ, τα στοιχεία της Τετάρτης έφεραν στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα. Η δραστηριότητα των εργοστασίων συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για δεύτερο μήνα, με την οικονομία να δέχεται πλήγμα από το ξέσπασμα του Covid-19, την κρίση στην αγορά ακινήτων και τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του WTI υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 2,7%, στα 89,18 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Τα συμβόλαια Οκτωβρίου του brent, υποχώρησαν κατά 3,4% στα 95,89 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bloomberg: Έτοιμο το Ιράν να ρίξει 93 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στην αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ