Οι άνθρωποι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τη συνήθεια. Κρατάμε το ίδιο τραπέζι στην καφετέρια, παραγγέλνουμε το ίδιο πιάτο, παρακολουθούμε ξανά και ξανά τις ίδιες σειρές και πολλές φορές επιλέγουμε να μην αλλάξουμε κάτι, απλώς επειδή «έτσι έχουμε συνηθίσει». «Ἕξις δευτέρα φύσις» μάς έλεγε ο Αριστοτέλης και τον θυμόμαστε μέχρι και σήμερα, γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν… Ή αλλάζουν μόνο όταν η ίδια η ζωή μάς φέρνει αντιμέτωπους με νέες ανάγκες ή επιλογές.
Μία τέτοια συνθήκη είναι και η μετακόμιση. Γιατί όταν αλλάζεις σπίτι, ξαφνικά όλα μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο. Από το πού θα βάλεις τον καναπέ μέχρι το ποιος πάροχος ενέργειας θα καλύπτει τις ανάγκες σου. Είναι η στιγμή που οι παλιές συνήθειες χάνουν για λίγο τη δύναμή τους και αρχίζεις να βλέπεις και εναλλακτικές επιλογές. Μήπως είναι ευκαιρία να αλλάξεις εταιρεία;
Αυτή ακριβώς η ανθρώπινη αλήθεια αποτέλεσε την αφετηρία για τη νέα καμπάνια της Protergia. Αντί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα προϊόντα ή στις τιμές, η καμπάνια επιλέγει να μιλήσει για μια συμπεριφορά που όλοι αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας, ειδικά όσο μεγαλώνουμε: την τάση να μένουμε σε ό,τι γνωρίζουμε, ακόμη και όταν η αλλαγή μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας.
Θείος και ανιψιός καλούνται να συγκατοικήσουν, σε μια «εκρηκτική» συνύπαρξη παλιού και νέου. Ο θείος εκπροσωπεί τη δύναμη της συνήθειας, την επιφυλακτικότητα απέναντι στο νέο και την αμφισβήτηση κάθε αλλαγής. Ο ανιψιός, αντίθετα, λειτουργεί ως φορέας ανανέωσης, νέων ιδεών και διαφορετικής οπτικής – έστω κι αν ανακατεύει λίγο τους δίσκους ή τα πράγματα στο ψυγείο.
Πίσω από το δημιουργικό εύρημα, ωστόσο, κρύβεται ένα σημαντικό insight: οι περισσότεροι καταναλωτές δεν αλλάζουν γνώμη επηρεασμένοι από υποσχέσεις, αλλά μέσα από την προσωπική εμπειρία. Γι’ αυτό και η ιστορία εξελίσσεται σταδιακά. Ο πρωταγωνιστής δεν πείθεται αμέσως. Παρατηρεί, δοκιμάζει, συγκρίνει και τελικά αναγνωρίζει στην πράξη την αξία της επιλογής του. Η μετάβαση δεν αφορά απλώς έναν διαφορετικό πάροχο ενέργειας, αλλά μια διαφορετική αντίληψη για το τι μπορεί να περιμένει ένας σύγχρονος καταναλωτής από τον ενεργειακό του συνεργάτη. Εξού και ο ενθουσιασμός του θείου με το app της Protergia!
Σε μια εποχή όπου η ενέργεια δεν αποτελεί απλώς μια υπηρεσία κοινής ωφέλειας αλλά μέρος μιας συνολικής εμπειρίας, οι προσδοκίες των πελατών έχουν αλλάξει. Οι καταναλωτές αναζητούν διαφάνεια, ευκολία, υποστήριξη, ψηφιακές δυνατότητες, εξατομίκευση και λύσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητάς τους.
Η Protergia απαντά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα μέσα από ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα υπηρεσιών που περιλαμβάνει προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εκτεταμένο δίκτυο 85 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, εξειδικευμένη εξυπηρέτηση, λύσεις ηλεκτροκίνησης, ενεργειακές υπηρεσίες για το σπίτι, καθώς και προνόμια μέσω του προγράμματος επιβράβευσης Protergia Club. Με αυτόν τον τρόπο, η σχέση με τον πελάτη μετατοπίζεται από μια απλή συναλλαγή σε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.
Η ίδια φιλοσοφία αποτυπώνεται και στη δομή της καμπάνιας. Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη διαφημιστική ιστορία, αλλά για ένα ευρύτερο αφηγηματικό σύμπαν που εξελίσσεται μέσα από διαφορετικά επεισόδια και προϊόντα. Κάθε νέα ιστορία προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι στην κεντρική ιδέα ότι η σωστή επιλογή δεν αλλάζει μόνο έναν λογαριασμό, αλλά μπορεί να αλλάξει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητά μας.
Η συμμετοχή του Δημήτρη Πιατά προσδίδει αυθεντικότητα και αναγνωρισιμότητα στην αφήγηση, ενώ η εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο λειτουργεί ως μια συμβολική επιβεβαίωση του βασικού μηνύματος της καμπάνιας: Γιατί όταν βρίσκεις αυτό που σου ταιριάζει, δεν το αλλάζεις με τίποτα.
Τελικά, ίσως το σημαντικότερο μήνυμα της καμπάνιας να μην αφορά την ενέργεια. Να αφορά τη στάση μας απέναντι στην αλλαγή. Γιατί πολλές φορές η μεγαλύτερη αξία δεν βρίσκεται σε αυτό που έχουμε συνηθίσει, αλλά σε αυτό που δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει να δοκιμάσουμε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Deutsche Bank για τράπεζες: Νέες τιμές στόχοι έως €17,10 – Κορυφαία επιλογή η Eurobank
- Δήμητρα Κούστα: Λαμπερή στο πάρτι της Danaos (pics)
- Χρηματιστήριο: Η αγορά αποτιμά το deal της BYLOT, κρατάει η ΔΕΗ στα 21,50, πάνω από τα 7,25 η Ιντεάλ και το ομόλογο της Lamda
- Θεοδωρικάκος: Οι πολυεθνικές δεν μπορούν σε περίοδο τέτοιας δυσκολίας να πουλάνε με περιθώριο κέρδους έως και 120%
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πράσινο φως από την Κομισιόν για το θαλάσσιο παρατηρητήριο – Παπασταύρου: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική έχει λάθος δεδομένα, να δοθεί περισσότερος χώρος στις εθνικές κυβερνήσεις