• Ενέργεια

    Κώστας Φραγκογιάννης: Η Ιταλία θα αποφασίσει να συμμετάσχει στον EastMed εντός του 2021

    • NewsRoom
    Φραγκογιάννης: Κρίσιμο εργαλείο το Συμβούλιο Εξωστρέφειας στην Οικονομική Διπλωματία

    Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης


    «Η Ιταλία θα αποφασίσει επίσημα να συμμετάσχει το 2021 και θα λάβει την τελική απόφαση για την επένδυση έως το 2022» ανέφερε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας για την συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο πρόγραμμα κατασκευής του EastMed.

    Σε συνέντευξή του στο ιαπωνικό μέσο Nihon Keizai Shimbun, μίλησε και για την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να εμποδίσει το πρόγραμμα, αναφερόμενος στην πιθανότητα να ζητηθεί κρίση από τη Διεθνή Δικαιοσύνη.

    Η Ελλάδα προέβη σε συμφωνία για το πρόγραμμα κατασκευής με το Ισραήλ και την Κύπρο τον Ιανουάριο και στοχεύει να διαθέσει προς πώληση στις ευρωπαϊκές χώρες το αέριο που παράγεται στα ανοικτά των ακτών των δύο χωρών.

    Λόγω του μήκους τοποθέτησης του αγωγού, που είναι 1.900 χλμ, αναδύονται ανησυχίες για την αποδοτικότητα του έργου, αλλά ο κ. Φραγκογιάννης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να «μειώσει την εξάρτηση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο».

    Αναγνώρισε ότι η επένδυση μπορεί να αποδώσει με την εξασφάλιση ικανού όγκου πωλήσεων.

    Ο κ. Φραγκογιάννης άσκησε κριτική στην Τουρκία, λέγοντας ότι η συμφωνία «είναι άκυρη, καθώς καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης». Δίνοντας προτεραιότητα στη διευθέτηση μέσω διπλωματικού διαλόγου, επισήμανε τη δυνατότητα «προσφυγής στο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης στην Ολλανδία».

    Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην πολιτική της νέας κυβέρνησης να καταργήσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και κάλεσε τις ιαπωνικές εταιρίες και επενδυτές να συμμετάσχουν στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενεργείας.

    Εξήγησε ότι με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση «προσπαθεί να διπλασιάσει το δείκτη οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος αναμενόταν να είναι γύρω στο 2% το 2019, στο 4%, και σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων στον τουρισμό, τα ακίνητα και τις υποδομές.



    ΣΧΟΛΙΑ