• Ενέργεια

    Κύπρος: Οπισθοχώρηση ENI-TOTAL από το «7»

    • NewsRoom
    AOZ Κύπρου


    Δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, («αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις»), για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7, φαίνεται να επιδρούν στους αρχικούς προγραμματισμούς.

    Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, ανώτατες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η κοινοπραξία ουδέποτε είχε επισημοποιήσει πρόθεση να ξεκινήσει τις νέες έρευνες από το τεμάχιο 7 και η αλλαγή του σχεδίου δράσης της στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί κίνηση τακτικής, η οποία αποδίδεται σε λόγους, που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά σχετίζεται σαφώς και με τα ζητήματα ασφάλειας.

    «Η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τις νέες τις έρευνες από το σημείο ή τα σημεία που κρίνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες σε αυτό το χρονικό σημείο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα”, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την πάγια πρακτική των εταιρειών δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων οι στόχοι. Σε καμία περίπτωση είπε, δεν εγείρονται ζητήματα ασφαλείας για το τεμάχιο 7» αναφέρουν.

    Ωστόσο, από το «κάδρο» των όποιων επόμενων αποφάσεων, δεν μπορούν να μην υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας και το κλίμα έντασης, που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», είχε προηγηθεί, πριν από δύο μήνες, η χαρακτηριστική δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος είχε πει πως «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις».

    .



    ΣΧΟΛΙΑ