• Ενέργεια

    Κύπρος: Κλείδωσε η συμφωνία – «Προίκα» 9,5 δισ. δολ. από το κοίτασμα «Αφροδίτη»


    Στα 9,5 δισ. δολάρια υπολογίζονται τα καθαρά έσοδα του κυπριακού κράτους από την πώληση φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τερματικό υγροποίησης Ιτκού της Αιγύπτου, με βάση την τελική συμφωνία του Υπουργείου Ενέργειας με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek.

    Οι υπολογισμοί αφορούν σε μέση διεθνή τιμή πετρελαίου brent -που αποτελεί τον βασικό συντελεστή διαμόρφωσης των τιμών πώλησης φυσικού αερίου- της τάξης των 70 δολαρίων το βαρέλι και πωλήσεις που θα διαρκέσουν για 18 χρόνια -δηλαδή περίπου από το 2024 έως το 2042.

    Όσο πιο υψηλές θα είναι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου τόσο θα αυξάνονται -και μάλιστα αισθητά- τα έσοδα του κυπριακού κράτους, ενώ όσο μειώνεται η διεθνής τιμή πετρελαίου, θα μειώνονται ελαφρά τα έσοδα αυτά.

    Το κράτος θα εισπράττει, στα 18 χρόνια που θα διαρκέσουν οι πωλήσεις φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», κάθε έτος κατά μέσο όρο 525 εκατ. δολάρια περίπου.

    Στην πράξη -πάντα με μέση τιμή πετρελαίου τα 70 δολάρια το βαρέλι- τα πρώτα χρόνια και μέχρι την κάλυψη των επενδύσεων για τις υποδομές το κράτος θα εισπράττει περίπου 200 εκατ. δολάρια έως 250 εκατ. δολάρια ετησίως, ενώ τη μερίδα του λέοντος θα λαμβάνουν οι εταιρείες ώστε να αποσβεστεί η επένδυση.

    Τα επόμενα χρόνια η μερίδα του λέοντος θα πηγαίνει προς όφελος του κράτους και τα κρατικά έσοδα θα φτάνουν τα 750 εκατ. δολάρια ετήσια.

    Για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek, ενημερώθηκαν χθες εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη.

    Με βάση τη νέα συμφωνία, σύμφωνα με το philenews.com, τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αυξηθούν κατακόρυφα αν αποδειχθεί -και με τη νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση- ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» περιέχει πέραν των 4,1 τρισ. κυβικών ποδών εκμεταλλεύσιμου φυσικού αερίου.

    Το κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος υπολογίζεται ότι σε πρώτο στάδιο θα φτάσει στα 3,5 δισ. δολάρια και σε δεύτερο στάδιο, όταν εξαντληθεί μέρος του κοιτάσματος και γίνουν πρόσθετες παραγωγικές γεωτρήσεις για να υπάρχει σταθερή ροή φυσικού αερίου, θα δαπανηθούν ακόμα 2 δισ. δολάρια περίπου. Πρόσθετα, τα λειτουργικά έξοδα υπολογίζεται να φτάσουν μέχρι και τα 2,6 εκατ. δολάρια. Από το σύνολο αυτών των 8 δισ. δολαρίων η Δημοκρατία θα έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη, όπως φορολογία, θέσεις εργασίας και υπεργολαβίες πολλών εκατομμυρίων σε κυπριακές εταιρείες.

    Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφαλίζει ισχυρά νομικά όπλα μέσα από τις προβλέψεις του αναθεωρημένου συμβολαίου, που της επιτρέπουν να «πάρει» το κοίτασμα από τους αναδόχους, αν δεν προχωρήσουν εντός β΄ εξαμήνου 2020 σε τρίτη γεώτρηση στο «Αφροδίτη» που θα έχει επιβεβαιωτικό χαρακτήρα αλλά και θα αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη υποδομή ανάπτυξης του κοιτάσματος.

    Επίσης οι εταιρείες δεσμεύονται ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα πάρουν την τελική επενδυτική απόφαση, ενώ νωρίτερα θα είναι έτοιμος ο τελικός λεπτομερής τεχνικός σχεδιασμός. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, η Δημοκρατία μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία και να πάρει το κοίτασμα. Προβλέπεται ότι η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου θα γίνει τέλος του 2024 ή αρχές του 2025.

    Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται πριν το τέλος Ιουλίου, αφού ο υπουργός Ενέργειας αποφάσισε όπως υποβάλει ταυτόχρονα στο Υπουργικό για έγκριση και τη συμφωνία και την άδεια εκμετάλλευσης που πρέπει να δώσει στην κοινοπραξία, όπως και το σχέδιο ανάπτυξης που αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Ιουλίου.

    Πηγή:



    ΣΧΟΛΙΑ