• Ενέργεια

    Χρηματιστήριο Ενέργειας: Με τροπολογία του ΥΠΕΝ ξαναέγινε ιδιωτική εταιρεία – Τι είχε κάνει η ΕΛΣΤΑΤ

    • NewsRoom
    Πώς θα χορηγείται η ειδική άδεια νόσησης από κορονοϊό -Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν νοσούν τα παιδιά τους-Απαντήσεις σε 10 ερωτήματα στο Mononews

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας


    Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» αποσαφηνίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της εταιρείας «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ» και των άμεσα θυγατρικών της, όπως η «Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΑΕ».

    Η εταιρεία «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ» συνεστήθη ως ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δηλαδή, ενδεικτικά διαθέτει αυτονομία σε θέματα λήψης αποφάσεων ως προς την άσκηση της δραστηριότητάς της, σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο.

    Αντίστοιχες ρυθμίσεις προβλέπονται στον ιδρυτικό της νόμο και για τη θυγατρική της «Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΑΕ».

    Γιατί ήταν αναγκαία η τροπολογία

    Οι παραπάνω παρεμβάσεις ήταν απαραίτητες καθώς  από τις αρχές Φεβρουαρίου η ΕΛΣΤΑΤ με μία ανεξήγητη απόφαση που αιφνιδίασε τη διοίκηση αλλά και τους μετόχους του  Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ενέταξε στο μητρώο των φορέων της γενικής κυβέρνησης, θέτοντας σε σε κίνδυνο την υλοποίηση του target model και την έναρξη λειτουργίας της αγοράς παραγώγων που αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας.

    Η διοίκηση του ΕΧΕ όταν ενημερώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για την κατάταξή του στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης, ενημέρωσε με επιστολές τους μετόχους,  στους οποίους η εν λόγω απόφαση δημιουργούσε πρόβλημα συμμετοχής.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε διέξοδο στην εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, προχωρώντας στην παραπάνω τροπολογία, η οποία ουσιαστικά προβλέπει και για το Χρηματιστήριο Ενέργειας   ένα αντίστοιχο καθεστώς με αυτό του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου, αναφέροντας ρητώς ότι οι διατάξεις του δημοσίου τομέα και των δημοσίων συμβάσεων, όπως και ο μηνιαίος έλεγχος του προϋπολογισμού, δεν θα ισχύουν για το ΕΧΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ