• Ενέργεια

    Goldman Sachs: Επενδύει 1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη για παραγωγή βιομεθανίου

    • ESG Team


    Η εταιρεία Verdalia Bioenergy που ανήκει στην Goldman Sachs Asset Management ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι στοχεύει να επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την παραγωγή βιομεθανίου.

    Το βιομεθάνιο είναι μια εναλλακτική μορφή ενέργειας και χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα από το φυσικό αέριο, η παραγωγή του οποίου περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση εκπομπών άνθρακα.

    Η Ευρώπη έχει θέσει ως στόχο τις 370 τεραβατώρες ετησίως έως το 2030, που προβλέπει δεκαπλασιασμό της παραγωγής βιοαερίου και βιομεθανίου και επενδύσει άνω των 80 δις ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Goldman Sachs, η Verdalia Bioenergy θα επενδύσει σε έργα ανάπτυξης βιομεθανίου είτε βρίσκονται σε αρχικό στάδιο είτε που λειτουργούν ήδη, με στόχο να συμβάλει στην ατζέντα της Ευρώπης για την απαλλαγή των εκπομπών άνθρακα.

    Έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία ενός χαρτοφυλακίου έργων παραγωγής βιομεθανίου συνολικής χωρητικότητας 150 γιγαβατώρων ετησίως στην Ισπανία.

    «Πιστεύουμε ότι το βιομεθάνιο είναι σήμερα ένα από τα πιο συναρπαστικά τμήματα της ενεργειακής μετάβασης για τους επενδυτές υποδομών», δήλωσε ο Matteo Botto Poala, διευθύνων σύμβουλος υποδομών της Goldman Sachs Asset Management.

    Το βιομεθάνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως το φυσικό αέριο και να παραδοθεί με τη χρήση της ίδιας υποδομής, αποφεύγοντας το υψηλό επίπεδο εκπομπών που είναι επιβλαβές για το κλίμα.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοαερίου η παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου έχει ήδη δημιουργήσει 210.000 πράσινες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και εξοικονομεί 60 εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ετησίως.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν



    ΣΧΟΛΙΑ