• Ενέργεια

    Γερμανία: Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ακόμα και χωρίς συμφωνία από την ΕΕ

    • Bloomberg


    Η Γερμανία σχεδιάζει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για απαγόρευση σε ολόκληρο το μπλοκ στο επόμενο σύνολο κυρώσεων, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    Οι προσπάθειες για σύναψη συμφωνιών με εναλλακτικούς προμηθευτές προχωρούν στην καγκελαρία του Βερολίνου και η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα logistics μέσα στους επόμενους έξι έως επτά μήνες, αναφέρουν πληγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τον επόμενο γύρο κυρώσεων, διπλωμάτες της ΕΕ κάνουν λόγο για καθυστέρηση στη σταδιακή απαγόρευση του πετρελαίου μετά την αντίρρηση της Ουγγαρίας, λέγοντας ότι το βήμα θα ήταν πολύ επιζήμιο για την οικονομία της.

    Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το εθνικό της σχέδιο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει πάντως από ποιες χώρες θα αναπληρώσει το έλλειμμα πετρελαίου που θα δημιουργηθεί.

    H συνεισφορά της Ρωσίας στην κατανάλωση πετρελαίου της Γερμανίας έχει ήδη μειωθεί στο 12% από περίπου 35% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου.

    Crude Dependency
    Οι περισσότερες ανατολικές χώρες της Ευρώπης πραγματοποιούν από τη Ρωσία περισσότερες από τις μισές εισαγωγές πετρελαίου

    Ολλανδία, Κατάρ

    Οι πετρελαϊκές κυρώσεις και η ενεργειακή ασφάλεια αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα την επόμενη εβδομάδα, όταν ο Σολτς θα ταξιδέψει στην Ολλανδία για συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε την Πέμπτη και θα φιλοξενήσει τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, στο Βερολίνο την Παρασκευή.

    Η Shell ανέστειλε την πώληση του μεριδίου της στο διυλιστήριο Schwedt και βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για το μερίδιό της, αφού συμφώνησε πέρυσι να το πουλήσει στη Rosneft.

    Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει το αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τις αρχές Ιανουαρίου. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προσφέρθηκαν μέχρι το τέλος του 2024 και η Τσεχική Δημοκρατία μέχρι τον Ιούνιο του 2024 να συμμορφωθούν. Και οι τρεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο.

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πρότεινε ότι οποιαδήποτε απαγόρευση του πετρελαίου θα πρέπει να συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ρωσία: Διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Gazprom Germania



    ΣΧΟΛΙΑ