• Ενέργεια

    Enel: Deal $1,4 δισ. για πώληση των περουβιανών assets – Σχεδιάζει επενδύσεις «μαμούθ»

    • NewsRoom
    Flavio Cattaneo, CEO Enel

    Flavio Cattaneo, CEO Enel


    Να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στο Περού στη Niagara Energy συμφώνησε η ιταλική Enel, έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο των γενικών αλλαγών που σχεδιάζει, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της.

    Η εταιρεία με έδρα τη Ρώμη δήλωσε την Τετάρτη ότι η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ (65,5 εκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος και να μειώσει παράλληλα το ενοποιημένο καθαρό χρέος κατά περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2023 και 2024.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η περουβιανή εταιρεία Niagara Energy πρόκειται να αποκτήσει τα μερίδια που κατέχει η Enel Americas και η Enel Peru στην Enel Generacion Peru μέσω προσφοράς εξαγοράς και εκείνα που κατέχει η Enel Peru στην Compania Energetica Veracruz.

    Η συνολική εταιρική αξία των περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Η συμφωνία γίνεται βάσει στρατηγικών προτεραιοτήτων του ομίλου, οι οποίες προβλέπουν την επανατοποθέτηση της Enel σε χώρες όπου ο όμιλος έχει υψηλότερη δυναμική ανάπτυξης, καθώς και ολοκληρωμένη παρουσία, δηλαδή στην Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Κολομβία», σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας.

    Το κλείσιμο της συμφωνίας αναμένεται το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους, υπό προϋποθέσεις σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς στο Περού.

    Επένδυση-μαμούθ 35,8 δισεκατομμύρια ευρώ

    Την ίδια στιγμή, η Enel σχεδιάζει ακαθάριστες κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 35,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (39 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια, εκ των οποίων σχεδόν τα 19 δισεκατομμύρια θα διατεθούν στα δίκτυα.

    Όπως ανέφερε ο όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιλεχθούν κυρίως επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, με δαπάνες 12,1 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν σε χερσαία αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση μπαταριών.

    Η Ιταλία θα λάβει το 49% των ακαθάριστων επενδύσεων.

    Ο Flavio Cattaneo, ο οποίος διαδέχθηκε τον επί σειρά ετών CEO Francesco Starace τον Μάιο, δήλωσε ότι το νέο επιχειρηματικό σχέδιο 2024-2026 θα μετατρέψει την Enel σε έναν πιο ευέλικτο όμιλο.

    «Τα επόμενα τρία χρόνια θα υιοθετήσουμε μια πιο επιλεκτική προσέγγιση προς τις επενδύσεις για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας με παράλληλη ελαχιστοποίηση του ρίσκου», ανέφερε ο Cattaneo, προσθέτοντας ότι η οικονομική “πειθαρχία” αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής του για το μέλλον της εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι τα καθαρά τακτικά έσοδα της εταιρείας αναμένεται να αυξηθούν μεταξύ 6,6 και 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ του χρόνου και να αυξηθούν στα 7,1-7,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026.

    Διαβάστε επίσης: 

    Enel: Αύξηση 65% στα καθαρά κέρδη στο 9μηνο

    Επτά γερμανικές ενεργειακές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη από 4 έως 7 Δεκεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ