• Ενέργεια

    ΔΕΗ: Νέα σημεία εξόρυξης λιγνίτη ετοιμάζεται να προκηρύξει στο Νότιο Πεδίο της Κοζάνης

    • NewsRoom


    Η απόφαση για αύξηση του ρόλου του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, εν μέσω ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οδηγεί τη ΔΕΗ στην προκήρυξη νέων σημείων εξόρυξης στο Νότιο Πεδίο της Κοζάνης.

    Σύμφωνα με το νέο προγραμματισμό της Διεύθυνσης Ορυχείων προβλέπεται η διάνοιξη νέων σημείων στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, εργασίες που σύμφωνα με τον Διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνη Νίκου «σε μεγάλο μέρος θα γίνουν από εργοληπτικές εταιρίες της περιοχής με μικρότερη την συμμετοχή εποχιακών που θα προσλάβει η ΔΕΗ».

    Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ στο προσεχές μέλλον θα προχωρήσει στην προκήρυξη 6 μεγάλων έργων στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου για την μετακίνηση αγόνων και την εξόρυξη λιγνίτη, ενώ πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της πρώτης εργολαβίας χωματουργικών.

    Πρόσφατα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αποφάσισε να κηρύξει σε πτώχευση την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία Αχλάδα 1 και 2, τα οποία αποτελούσαν σημαντική πηγή τροφοδοσίας λιγνίτη για την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Αντώνης Νίκου, αυτό δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς «εδώ και 1,5 χρόνο η τροφοδοσία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στην Φλώρινα γινόταν και συνεχίζει να γίνεται κατά 66% από ορυκτό καύσιμο που εξορύσσει η ΔΕΗ από το ορυχείο της Μαυροπηγής στην Πτολεμαΐδα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τον λιγνίτη που εξορύσσει η ΜΕΤΕ ΑΕ από το ορυχείο του Προσηλίου Κοζάνης».

    Στη συνέχεια, ο κ. Νίκου προσθέτει ότι τα αποθέματα λιγνίτη στην αυλή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου «βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο», ενώ σημειώνει ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία τροφοδοσίας με λιγνίτη της αυλής της 5ης μονάδας της Πτολεμαΐδας» όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Οι ποσότητες που θα αποθηκευτούν προς το παρόν θα κυμαίνονται στους 100.000 τόνους και αναμένεται να αυξηθούν λίγο πριν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας. Ο κ. Νίκου εξήγησε ότι «δεν μπορούν να παραμένουν επί μακρόν οι ποσότητες λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτανάφλεξης του καυσίμου».

    Οι πρωτοβουλίες που παίρνει η ΔΕΗ φαίνεται πως έχουν αφήσει ευβρόντητες εταιρείες που έως τώρα έπαιζαν σημαίνοντα ρόλο στα εν λόγω ορυχεία.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Στέφανος Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης μίας εκ των εταιρειών εξόρυξης και των χωματουργικών εργασιών, η οποία και ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού το το πρώτο έργο “Γίνεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της εταιρίας αλλά και άλλων συναδέλφων εταιριών που δραστηριοποιούνταν στα ορυχεία της ΔΕΗ να συγκεντρώσουν μέρος του προσωπικού τους και ορισμένους να τους φέρουν πίσω στην χώρα” και συνεχίζει «πολλοί εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω έλλειψης αντικειμένου έχασαν την δουλειά τους, ενώ οι χειριστές υπερβαρέων σκαπτικών μηχανημάτων εξαιτίας και των χαμηλών αμοιβών των τελευταίων ετών αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για εργασία σε τεχνικές εταιρίες στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή». Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «με πολλούς από αυτούς μπορεί να πορευτήκαμε μαζί για πολλά χρόνια στα έργα της ΔΕΗ όμως για να επιστρέψουν πίσω αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να’ χουν κίνητρο και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τις πολύ καλύτερες αμοιβές από εκείνες που επικράτησαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια».

    Ελάχιστα φαίνεται, επίσης, να είναι τα φορτηγά που δραστηριοποιούνται πλέον, κατόπιν της έναρξης της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης στα ορυχεία. Και σε αυτό το πεδίο φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια συγκρότησης μεταφορικού στόλου φορτηγών αυτοκινήτων ικανού για να ομαλοποιηθούν οι εργασίες διάνοιξης νέων σημείων στα ορυχεία της ΔΕΗ.

    Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος» της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία Μόσχος Μόσχου σημειώνει πως «Το γεγονός ότι η ΔΕΗ επενδύει περισσότερο στις εργοληπτικές εταιρίες στην εξόρυξη καυσίμου οφείλεται στην πρόωρη συνταξιοδότηση μεγάλου μέρους του εξιδεικευμένου προσωπικού των ορυχείων όπως χειριστές των γιγάντιων καδοφόρων εκσκαφέων, εργοδηγοί και άλλοι τεχνίτες που αξιοποιώντας τα κίνητρα που έδωσε η ΔΕΗ αποχώρησαν ενώ άλλοι μετακινήθηκαν σε νέους τομείς της επιχείρησης» ενώ συνεχίζει «η επιχείρηση μπορεί να έχει τα μηχανήματα αλλά δεν διαθέτει το προσωπικό για να προχωρήσει με δικά της μέσα στην εξόρυξη». Προέβη δε σε νύξεις πως δεν είναι δυνατή η αναπλήρωση ορισμένων κομβικών κατηγοριών τεχνικού προσωπικού με προσλήψεις εργαζομένων εξάμηνων ή δίμηνων συμβάσεων στις οποίες επρόκειτο να προχωρήσει η επιχείρηση.

    Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Η JPMorgan αναστέλλει το buyback μετοχών

    Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Όμιλος ΟΤΕ: Δέσμευση για έναν πιο βιώσιμο κόσμο, καλύτερο για όλους



    ΣΧΟΛΙΑ