• Ενέργεια

    Copelouzos Group: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για ένταξη του GREGY Inteconnector στα έργα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος»

    • NewsRoom
    Δημήτρης Κοπελούζος, εΠρόεδρος του Ομίλου Copelouzos Group

    Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος του Ομίλου Copelouzos Group


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε να συμπεριληφθεί ένα σχέδιο για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου σε μια λίστα από έργα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως αποκαλούνται. Κίνηση που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση αδειών και χρηματοδότησης.

    Η εταιρεία Elica, μέλος του Copelouzos Group, είναι ο project developer για την υποθαλάσσια σύνδεση GREGY Interconnector.

    Η λίστα θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επικύρωση, ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.

    Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του «GREGY – Elica Interconnector», το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει µήκος 950 χλµ. με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και αναμένεται να μεταφέρει 3.000 µεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από 9,6 GW Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όµιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Το έργο μήκους 950 χιλιομέτρων έχει προϋπολογισμό 3,5 δισ. ευρώ.

    Τα έργα ΑΠΕ που θα προσφέρουν την πράσινη ενέργεια θα είναι σε ποσοστό 65% αιολικά και κατά 35% φωτοβολταϊκά, καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθεί το πλούσιο αιολικό δυναμικό της περιοχής και να υπάρχει συνεχής ροή ενέργειας στη διασύνδεση.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την εγκατάσταση των 9,5 GW έργων ΑΠΕ θα απαιτηθεί έκταση ίση με 120 χιλιάδες στρέμματα.

    Τα 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα η διασύνδεση θα μπορούν να αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώνουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

    Το μοναδικό αυτό έργο, αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, εισάγοντας την σε μια νέα, πράσινη εποχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η συμβολή του στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.

    Διαβάστε επίσης

    Όμιλος Κοπελούζου: Η διασύνδεση GREGY προτάθηκε για ένταξη στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ

    GREGY: Το 2024 η επενδυτική απόφαση- Συντονίζουν κινήσεις Ελλάδα και Αίγυπτος



    ΣΧΟΛΙΑ