• Ενέργεια

    Bloomberg: Ανοιχτό να υπάρχουν επιπτώσεις στη ρευστότητα λόγω του πλαφόν στο φυσικό αέριο

    • NewsRoom
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Σε μείωση της ρευστότητας στην αγορά θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει το πλαφόν στο φυσικό αέριο που υιοθέτησε η ΕΕ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών της ΕΕ, δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί σημαντικές επιπτώσεις στη συναλλακτική δραστηριότητα.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ρυθμιστική Αρχή θα δηλώσει πως οι επιπτώσεις του πλαφόν δεν μπορούν να απαριθμηθούν. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσαν και να υπάρξουν, καθώς είναι πιθανό οι συναλλαγές να μετακινηθούν εκτός αγοράς όταν τεθεί σε ισχύ.

    «Είναι απολύτως πιθανό ότι ορισμένες από τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον συναλλαγών και εκκαθάρισης θα μπορούσαν να ξεδιπλωθούν», όταν επίκειται η ενεργοποίηση του μηχανισμού ελέγχου τιμών, θα αναφέρει η Αρχή στο κείμενο που θα δώσει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. «Θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές και απότομες αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον της αγοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών και τελικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

    Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας πρόκειται επίσης να δημοσιεύσει τη Δευτέρα την αρχική του εκτίμηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι ροές φυσικού αερίου προς την περιοχή.

    Το πλαφόν θα τίθεται σε ισχύ όταν οι τιμές αναφοράς του ολλανδικού φυσικού αερίου TTF ξεπερνούν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ταυτόχρονα είναι τουλάχιστον 35 ευρώ μεγαλύτερες από τις παγκόσμιες τιμές του LNG.

    Μέχρι στιγμής, μετά την υιοθέτηση του πλαφόν από την ΕΕ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καταγράφουν ραγδαία πτώση, μειωμένες σε επίπεδα πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

    Διαβάστε επίσης:

    FT: Αργεντινή και Βραζιλία συζητούν για κοινό νόμισμα

    Ιράν: Αντίμετρα αν η ΕΕ περιλάβει σε μαύρη λίστα τους Φρουρούς της Επανάστασης

    Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο είναι απαραίτητο



    ΣΧΟΛΙΑ