• Business

    Νταβός: Ο κλιματικός νόμος των ΗΠΑ αλλάζει το παιχνίδι, αλλά προκαλεί φόβους για επιδοτήσεις στην ΕΕ

    • NewsRoom
    Φατίχ ΜπιρόλΦατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής IEA

    Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής IEA


    Ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act — IRA) θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για επενδύσεις σε καθαρότερη ενέργεια και αποτελεί την πιο σημαντική κλιματική συμφωνία μετά τη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού το 2015, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Μπιρόλ δήλωσε σε πάνελ για την ενεργειακή ασφάλεια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός πως η ενεργειακή ασφάλεια είναι τώρα η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη επενδύσεων για το κλίμα καθώς οι χώρες επιδιώκουν να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους.

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε σε πάνελ για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα πως ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί η καταστροφική βλάβη που προκαλεί η κλιματική αλλαγή είναι οι κυβερνήσεις και οι εταιρίες να δαπανήσουν πολλά χρήματα.

    “Πώς φθάνουμε εκεί; Το μάθημα που πήρα τα τελευταία χρόνια… είναι χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα”, είπε ο Κέρι για το τι χρειάζεται ο κόσμος ώστε να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να επιτύχει τον στόχο του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

    Ενώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν καλωσορίσει τη νέα δέσμευση για την ενεργειακή μετάβαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ορισμένες έχουν πει πως φοβούνται ότι μπορεί να αποβεί εις βάρος των δικών τους επιχειρήσεων.

    “Καταλαβαίνω τη σημασία του νόμου από την πλευρά των ΗΠΑ αλλά από την άλλη πλευρά σκέπτομαι επίσης τα ευρωπαϊκά συμφέροντα”, δήλωσε ο Γιόζεφ Σικέλα, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανία της Τσεχίας, στο ίδιο πάνελ.

    Ο Σικέλα είπε πως τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και οι βιομηχανίες πληρώνουν τον μεγαλύτερο λογαριασμό για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ενώ ο νέος νόμος των ΗΠΑ θα απομακρύνει τους επενδυτές και θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να ανταγωνιστούν στο επίπεδο των επιδοτήσεων.

    “Όταν αρχίσουμε ένα ράλι επιδοτήσεων, αυτό είναι επικίνδυνο”, είπε και πρόσθεσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις για εξαιρέσεις από το νομοσχέδιο ύψους 430 δισεκ. δολαρίων που υπέγραψε σε νόμο ο Μπάιντεν πέρυσι.

    Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει γίνει αισθητή και στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τιμές του αερίου είναι σχεδόν 90% υψηλότερες πέρυσι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Η Βίκι Χόλουμπ, διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής πετρελαϊκής επιχείρησης Occidental Petroleum Corp, χαρακτήρισε τον νόμο των ΗΠΑ ένα από τα πιο μετασχηματιστικά νομοσχέδια που έχουν υπογραφεί ποτέ.

    Αλλά επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επειδή φορολογούν τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες αναπτύσσουν επίσης ανανεώσιμη ενέργεια.

    “Με όλο τον σεβασμό στην Ευρώπη λυπάμαι που το λέω αλλά πρέπει να το πω, η επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιριών που κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπτύξουν την αιολική και την ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη δεν ήταν και η πιο έξυπνη κίνηση κατά τη γνώμη μου”, είπε η Χόλουμπ.

    Οι επιδοτήσεις είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, είπε στο ίδιο πάνελ.

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 11,1% στη συνολική ζήτηση αερίου το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ