• Business

    Elon Musk: Αίρει τους περιορισμούς σε λογαριασμούς του X που επέβαλε η Βραζιλία – «Πιθανότατα θα κλείσουμε το γραφείο μας εκεί»

    Ίλον Μασκ

    Έλον Μασκ


    Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ δήλωσε ότι θα άρει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε ορισμένους λογαριασμούς του X στη Βραζιλία, ακόμη και αν η κίνηση αυτή οδηγήσει στο κλείσιμο της πλατφόρμας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

    Η X ανέφερε σε μια ανάρτηση αργά το Σάββατο ότι οι δικαστικές αποφάσεις «ανάγκασαν» τον ιστότοπο να αποκλείσει «ορισμένους δημοφιλείς λογαριασμούς» στη Βραζιλία, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους ή ποιες αναρτήσεις φέρεται να παραβιάζουν το νόμο. Λίγο αργότερα, ο Μασκ έγραψε στην πλατφόρμα ότι θα αψηφήσει την απόφαση του δικαστηρίου.

    «Αίρουμε όλους τους περιορισμούς. Αυτός ο δικαστής επέβαλε τεράστια πρόστιμα, απείλησε να συλλάβει τους υπαλλήλους μας και να διακόψει την πρόσβαση στο X στη Βραζιλία», είπε ο Μασκ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα η X να χάσει όλα τα έσοδά της στη χώρα και να κλείσει το γραφείο της εκεί.

    Ενώ ούτε το Χ, ούτε ο Μασκ, αναγνώρισαν τον δικαστή που εξέδωσε την απόφαση, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του ιστότοπου απαντούσε σε άλλη ανάρτηση που κατηγορούσε τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, Αλεξάντρ ντε Μοράες, για καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Ο Μοράες δεν απάντησε στα αιτήματα του Bloomberg για σχόλιο.

    Η διαμάχη έρχεται καθώς τα δικαστήρια διευρύνουν τον αγώνα κατά των λεγόμενων ψεύτικων ειδήσεων και ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Σε πρόσφατη απόφαση, το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της χώρας ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης να περιορίζουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων κατά τη διάρκεια των εκλογών.

    Πέρυσι, το ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την προσωρινή απαγόρευση του Telegram στη Βραζιλία, αφού η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων αρνήθηκε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με νεοναζιστικές ομάδες με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της χώρας.

    Ο Μασκ είχε προηγουμένως συγκρουστεί με Βραζιλιάνους αξιωματούχους για το μπλοκάρισμα περιεχομένου στην πλατφόρμα του. Πέρυσι, το Χ αρχικά αντιστάθηκε σε περισσότερα από 500 αιτήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Βραζιλίας για κατάργηση αναρτήσεων και προφίλ που φιλοξενούσαν περιεχόμενο που θεωρούταν ύποπτο ότι ενέπνευσε βία στα σχολεία. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αφαίρεσε αργότερα μέρος του υλικού που επικαλέστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ο ιστότοπος έχει δεχτεί στο παρελθόν αιτήματα περιορισμού της πρόσβασης σε κάποιο περιεχόμενο σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ινδίας .

    Ο Μασκ έγραψε σε ξεχωριστή ανάρτηση ότι «η επιθετική λογοκρισία φαίνεται να παραβιάζει το νόμο και τη βούληση του λαού της Βραζιλίας».

    «Πιστεύουμε ότι τέτοιες εντολές δεν είναι σύμφωνες με το Marco Civil da Internet ή το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Βραζιλίας και αμφισβητούμε τις εντολές νομικά όπου είναι δυνατόν», σύμφωνα με μια ανάρτηση στον λογαριασμό Global Government Affairs του X.



    ΣΧΟΛΙΑ