• Μεταλλεία Κασσάνδρας

    Μεταλλεία Κασσάνδρας

    Business

    Ελληνικός Χρυσός: Χτίζοντας μία κληρονομιά αξιών που θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας

    • NewsRoom

    Στο 6% των καθαρών κερδών ανήλθαν τα κεφάλαια που διέθεσε σε κοινωνικές επενδύσεις η Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020 – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

    Με την προσφορά στην τοπική κοινωνία να αποτελεί βασικό άξονα της δραστηριότητας της εταιρείας, η οποία από το 2004 αναπτύσσει και λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, υλοποιώντας επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια και απασχολώντας σήμερα περισσότερους 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την περιοχή, μέσα από μια ευρεία δέσμη δράσεων κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

    Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2021, η εταιρεία προχώρησε σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη.

    Μεταξύ των κρίσιμων για την ανάπτυξη της περιοχής έργων που ολοκληρώθηκαν με πρωτοβουλία της εταιρείας ήταν η ολοκλήρωση ενός ακόμη τμήματος του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ένα έργο που η Ελληνικός Χρυσός έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή που άρχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο τέτοιο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη της υλοποίησης του έργου έχουν επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.

    Παράλληλα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, η εταιρεία δώρισε ένα απορριμματοφόρο όχημα στον Δήμο Αριστοτέλη καλύπτοντας μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, ενώ φρόντισε για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με τη δωρεά κατάλληλου οχήματος, με συνολική δαπάνη που ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

    Έχοντας δε πλήρη επίγνωση της σημασίας που έχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η Ελληνικός Χρυσός ένωσε τις δυνάμεις της με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε επίσης δίπλα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, αντικαθιστώντας τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων που επιχείρησαν στις φονικές δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

    Κοινός παρονομαστής για όλα τα παραπάνω αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας, το οποίο μέσα από ένα σύνολο προτύπων, καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

    Υπενθυμίζεται πως, το προηγούμενο διάστημα, η εταιρεία συνέβαλε, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας (αξίας άνω των 300.000 ευρώ) που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020, κάλυψε τα έξοδα επάνδρωσης των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, δράση αξίας 50.000 ευρώ, ανακαίνισε και αναβάθμισε 7 σχολικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, εγκατέστησε σύστημα φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ συνέχισε για μία 4η χρονιά την υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.

    Ανακαίνιση σχολικών κτηριακών εγκαταστάσεων Δήμου Αριστοτέλη
    Ανακαίνιση σχολικών κτηριακών εγκαταστάσεων Δήμου Αριστοτέλη

    Οι στόχοι για το μέλλον

    Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 3.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με τις 1.000 από αυτές να δημιουργούνται κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

    Οι νέες επενδύσεις στις οποίες προχωρά η Ελληνικός Χρυσός, αναμένεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και σημαντικά έσοδα για την τοπική κοινωνία από την αύξηση των μεταλλευτικών τελών σε σχέση με τα ισχύοντα.

    Παράλληλα, η εκτιμώμενη αξία για την προμήθεια αγορών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 3,5 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας επίσης στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου και των ανθρώπων του.

    Τέλος, κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ενώ θα έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη χρήση της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, με τον στόχο της εταιρείας να είναι, διαχρονικά, η άσκηση μιας υπεύθυνης και πολλαπλά ωφέλιμης μεταλλευτικής δραστηριότητας για τον τόπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

    Άλλωστε, ειδικά σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, η εταιρεία εφαρμόζει το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον, τον θόρυβο και άλλες παραμέτρους σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο αίσθημα λογοδοσίας της εταιρείας έναντι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου γύρω από τη δραστηριότητά της.

    Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, πραγματοποιούνται εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη κατάστασή της, με την εταιρεία να έχει αναπτύξει στον πρώτο χώρο που αποκατέστησε περιβαλλοντικά, ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη. Μια τράπεζα φυτών για την αποκατάσταση όλων των άλλων περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται, σε μια περιοχή που ήταν παλιός χώρος απόθεσης. Κι αυτό γιατί στόχος της Ελληνικός Χρυσός είναι, μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητάς της, η ευρύτερη περιοχή γύρω από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία πλήρως αποκατεστημένη προς αξιοποίηση, χτίζοντας μία κληρονομιά αξιών για τη χώρα που θα συνεχιστεί και πέρα από τη ζωή των μεταλλείων.

    Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις υπεύθυνης μεταλλευτικής της Ελληνικός Χρυσός θα βρείτε διαθέσιμες στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20.

    Ελληνικός Χρυσός, τράπεζα φυτών