• Business

    Ελλάκτωρ: Το νέο στοίχημα σε κατασκευές και παραχωρήσεις με τον έμπειρο Γιώργο Συριανό στο διοικητικό τιμόνι του ΑΚΤΩΡ

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Γιώργος Συριανός

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Γιώργος Συριανός


    Η επιλογή του Γιώργου Συριανού ως Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΑΚΤΩΡ, αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για τον Όμιλο της Ελλάκτωρ, καθώς καλείται να ισχυροποιήσει τη λειτουργική κερδοφορία στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις  και να αυξήσει τον κύκλο εργασιών.

    Από τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα για το Α’  Εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που ανακοίνωσε ο Όμιλος στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, προκύπτει ότι ο Γιώργος Συριανός πρέπει να συνεχίσει την ανοδική πορεία στα EBITDA των κατασκευών, τα οποία επανήλθαν στην κερδοφορία για πρώτη φορά σε ετήσια βάση (από ζημίες 54 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 0,1 εκατ. ευρώ), των παραχωρήσεων που κατέγραψαν αύξηση κατά 21% (από τα 56,7 εκατ. ευρώ στα 68,6 εκατ. ευρώ) και του κύκλου εργασιών που αυξήθηκε κατά 22% και διαμορφώθηκε στα 479 εκατ. ευρώ.

    Ο Γιώργος Συριανός είναι ένα έμπειρο στέλεχος του Ομίλου, το οποίο είναι ταυτόχρονα διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του της Ελλάκτωρ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από το Φεβρουάριο του 2021. Επιπλέον, έχει ενεργό δράση στις μεγάλες οδικές παραχωρήσεις όπως ο ΜΟΡΕΑΣ και η Ολυμπία Οδός με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις να συμμετέχει κατά 71,67% στον πρώτο και κατά 17,1% στη δεύτερη.

    Η στήριξη των μετόχων και η νέα στρατηγική

    Πηγές της εταιρείας αναφέρουν πως ο νέος διοικητικός ηγέτης, πέραν του ότι εκφράζει την εμπιστοσύνη των Ολλανδών της Reggeborgh προς το πρόσωπό του,    έχει από την άλλη πλευρά και την αποδοχή  του Ομίλου Βαρδινογιάννη (Motor Oil),  που με το πρόσφατο deal εξαγοράς του κλάδου των ΑΠΕ έχει αποκτήσει το και μειοψηφική θέση στον Όμιλο της Ελλάκτωρ.

    Όπως όλα δείχνουν η επιλογή Συριανού έχει να κάνει με την εμπειρία που διαθέτει στις παραχωρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο που θα θέσει σε εφαρμογή τις στρατηγικές αποφάσεις του Ομίλου.

    Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι η εισηγμένη θέτει πλώρη για τους διαγωνισμούς των μεγάλων παραχωρήσεων, όπως η Αττική Οδός, την οποία διεκδικεί μαζί με τον ΑΒΑΞ και το γαλλικό Fund Ardian,  το  τμήμα Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, και την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος.

    Η συμβολή στον κλάδο των κατασκευών

    Εκτός από τη σταδιοδρομία του στον Όμιλο, ο Γιώργος Συριανός έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, καθώς είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), ο οποίος εκπροσωπεί τους μεγάλους κατασκευαστές.

    Μάλιστα, ο Γιώργος Συριανός κάνει συχνά καίριες τοποθετήσεις σχετικά με τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, ενώ προτείνει και νέες ιδέες στο Υπουργείο Υποδομών. Συμμετέχει, δε, σε πλήθος συνεδρίων, ενώ αποστέλλει και επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία.

    Μάλιστα, ο νέος ισχυρός άνδρας της ΑΚΤΩΡ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υποδομών για την αντιμετώπιση της κατακόρυφης αύξησης των τιμών στα κατασκευαστικά υλικά, η οποία θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια τη διακοπή των δημόσιων έργων υποδομών.

    Πρόκειται για ένα ζήτημα που ξεκίνησε από το πρώτο κύμα της πανδημίας και κορυφώθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους λόγω και του αυξημένου ενεργειακού κόστους ως συνέπεια των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

    Υπενθυμίζεται, πως οι εκπρόσωποι των εργολάβων και των εργολάβων συμμετείχαν σε συσκέψεις στο Υπουργείο Υποδομών και ενέκριναν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που πήρε το πράσινο φως από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο.

    Ο Γιώργος Συριανός θεωρείται, επίσης, και ο «πατέρας» των Πρότυπων Προτάσεων, οι οποίες αφορούν στις προετοιμασία μελετών για νέα έργα υποδομών προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. Ευρώ από μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες με το σχετικό νόμο να περνάει από τη Βουλή στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

    Σημειώνεται πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ υπήρξε εκτός από εμπνευστής των Πρότυπων Προτάσεων και υποστηρικτής τους, καθώς ετοίμαζε να υποβάλει πλήθος προτάσεων στο Υπουργείο Υποδομών. Αναμένεται, επομένως, ο Γιώργος Συριανός από τη νέα αναβαθμισμένη θέση του να προτείνει έργα κομβικής σημασίας για τις υποδομές της χώρας μας.

    Η καριέρα στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις

    Ο Γιώργος Συριανός έχει εργαστεί και έχει διατελέσει ως στέλεχος επί σειρά δεκαετιών σε διευθυντικές θέσεις στο χώρο των κατασκευών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Πιο συγκεκριμένα, η καριέρα του στον κλάδο των κατασκευών και των παραχωρήσεων ξεκίνησε το 1977 όταν και εργάστηκε πάνω σε μελέτες και κατασκευές για λογαριασμό εταιρειών που αναλάμβαναν μεγάλα έργα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1981, υπήρξε στέλεχος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Τη δεκαετία του 1990 συνέχισε τη σταδιοδρομία του στον ιδιωτικό τομέα σε διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες εταιρίες που έχουν αναλάβει σημαντικά έργα και παραχωρήσεις. Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Συριανός από το 2007 έχει αναλάβει ενεργό δράση στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, ενώ είναι διευθύνων Σύμβουλος στο ΜΟΡΕΑ.

    Η εξειδίκευσή του στον τομέα των παραχωρήσεων αποδεικνύεται, επίσης, από το γεγονός ότι Β΄ Αντιπρόεδρος του Φορέα Ελληνικών Υποδομών και Οδών με Διόδια (Hellenic Association Of Toll Road Network- HELLASTRON). Ιδρυτικά του μέλη είναι η Αττική Οδός Α.Ε., η Γέφυρα Α.Ε, η Εγνατία Οδός Α.Ε, η Εγνατία Οδός Α.Ε, η Νέα Οδός Α.Ε., η Μορεάς Α.Ε., η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Οδός Α.Ε., η Ολυμπία Οδός Α.Ε.και η Κεντρική Οδός Α.Ε.

    Επιπλέον, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.).

    Διαβάστε επίσης

    Ελλάκτωρ: Δεκτή η παραίτηση του Χ. Παναγιωτόπουλου – Νέος CEO της ΑΚΤΩΡ ο Γιώργος Συριανός

    Ελλάκτωρ: Πώς θα διατεθούν τα κεφάλαια της ΑΜΚ μετά τη μεταβίβαση του 75% των ΑΠΕ στη Motor Oil

    Ελλάκτωρ: Τι κερδίζει από την επαναγορά του 74,18% του  ακριβού ομολόγου, ο ρόλος Μπουλούτα και τι ακολουθεί



    ΣΧΟΛΙΑ