• Business

    Ελλάκτωρ: Δόθηκε το πράσινο φως από τους μετόχους για την πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat

    ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑΣ

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ


    Δόθηκε το πράσινο φως από την πλειοψηφία των μετόχων του Ομίλου της Ελλάκτωρ για την πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat, κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η οποία ολοκληρώθηκε προ ολίγου με παρόντες το διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, Ευθύμιο Μπουλούτα καθώς και τον Πρόεδρο της εισηγμένης, Γεώργιο Μυλωνογιάννη.

    Βασικό θέμα της ΕΓΣ ήταν η πώληση των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην Intrakat και στη συνέλευση συμμετείχαν 64 μέτοχοι που εκπροσώπησαν το 87,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου (304.899.079 μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου). Τέθηκε, επίσης, σε ψηφοφορία και η αναθεώρηση της πολιτικής αποδοχών.

    Η πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat πέρασε από σύνολο των παρευρισκομένων μετόχων παμψηφεί καθώς υπέρ τάχθηκαν οι κάτοχοι 304 891 550 μετοχών, δηλαδή σχεδόν το 100% των ψηφισάντων. Όσον αφορά την αναθεώρηση της πολιτικής των αποδοχών υπερ ψήφισε το 98,9% των συμμετεχόντων.

    Η συμφωνία

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για το λεγόμενο deal της χρονιάς στον κλάδο των κατασκευών και όχι μόνο, ανέρχεται στα 214 εκατ. Ευρώ τα οποία θα προσφέρει με τους εξής τρόπους η Intrakat στον Όμιλο Ελλάκτωρ. Πιο συγκεκριμένα, τα 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως κεφάλαιο στην Ελλάκτωρ έως τα τέλη του 2022 και ήδη τα 20 εκατ. ευρώ εξ’αυτών έχουν δοθεί με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Τα υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε διάστημα 19 μηνών και θα καλύψουν μέρος των ενδοομιλικών υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ προς τις μητρικές της Ελλάκτωρ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

    Σημειώνεται ότι ύστερα από το πράσινο φως της σημερινής ΕΓΣ και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ των Ελλάκτωρ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και της Intrakat στις 30 Μαρτίου, το μόνο που απομένει είναι να δοθεί το τελικό ΟΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως και τέσσερις μήνες με αποτέλεσμα το deal να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου.

    Επίσης, αναμένεται να ληφθεί εκ μέρους της Intrakat η απόφαση για τον τρόπο απορρόφησης της ΑΚΤΩΡ, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο συγχώνευσής της ή της προσθήκης της ως ξεχωριστής θυγατρικής.

    Επιπλέον, βάσει των όρων της υφιστάμενης σύμβασης αγοραπωλησίας περιλαμβάνονται και όροι προτίμησης για την Intrakat, όσον αφορά τα έργα που αναλαμβάνει η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Δηλαδή, η Ελλακτωρ θα έχει τη δυνατότητα να καλεί πρώτα την Intrakat για να δώσει προσφορά για κατασκευαστικά και τεχνικά έργα της θυγατρικής της για τις παραχωρήσεις. Πρόκειται για μία δυνατότητα, η οποία θα εξετάζεται ξεχωριστά για κάθε έργο και δεν υπάρχει ρήτρα αποκλειστικότητας.

    Τι σημαίνει η ολοκλήρωση του deal για τους δύο Ομίλους

    Με την αγοραπωλησία αυτή έρχεται το τέλος εποχής για τη δραστηριοποίηση του Ομίλου Ελλάκτωρ στις κατασκευές, ο οποίος αποκτά πλέον πρόσθετη ρευστότητα για να διεκδικήσει project σε άλλους τομείς όπως οι παραχωρήσεις, το real estate, τα περιβαλλοντικά έργα και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Από την άλλη πλευρά η Intrakat αυξάνει σημαντικά το ανεκτέλεστο έργων της από τα 1,3 δισ. Ευρώ στα 4 δισ. Ευρώ και με αυτή την κίνηση αναρριχάται στο νούμερο 2 της σχετικής κλίμακας μεταξύ των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων. Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ήδη ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, η εισηγμένη αυξάνει το προσωπικό της και τον εξοπλισμό της, ενώ αποκτά τεχνική εμπειρία σε έργα στα οποία έχει διαπρέψει η ΑΚΤΩΡ. Ακολούθως, η Intrakat αποκτά πρόσβαση σε αγορές στο εξωτερικό, καθώς η ΑΚΤΩΡ διεκδικεί και υλοποιεί έργα στη Ρουμανία, την Αλβανία και το Κατάρ.



    ΣΧΟΛΙΑ