• Business

    ΕΛΓΕΚΑ: Η επαναδραστηριοποίηση στον Σκλαβενίτη ενίσχυσε τις οικονομικές επιδόσεις του 2017

    • NewsRoom

    ΕΛΓΕΚΑ


    Αύξηση των οικονομικών μεγεθών, μείωση λειτουργικών εξόδων και συνεχής αναπτυξιακή πορεία φανερώνουν τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ΕΛΓΕΚΑ. Οι οικονομικές επιδόσεις ήταν σημαντικές σε όλα τα επίπεδα της επιχειρησιακής λειτουργίας του Ομίλου για το 2017 καθότι ενισχύθηκαν τα χρηματοοικονομικά μεγέθη, με παράλληλη διατήρηση, ακόμα και διεύρυνση των μεριδίων αγοράς που κατείχε, παρά τις σημαντικές προκλήσεις τις οποίες έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία έτη.

    Η βελτίωση της συνολικής χρηματοοικονομικής εικόνας της ΕΛΓΕΚΑ, αλλά και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της λειτουργικής δομής, αποτελούν δύο μείζονος σημασίας κατακτήσεις για τον Όμιλο και έρχονται ως αποτέλεσμα της στοχευμένης στρατηγικής αναδιάρθρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία έτη.

    Συγκεκριμένα ως προς τους βασικούς δείκτες, κατά τη διάρκεια του 2017, ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ πέτυχε:

    • Αύξηση 4,9% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών για το 2017, ο οποίος διαμορφώθηκε σε €165,5 εκατ. έναντι €157,8 εκατ. το 2016.
    • Βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε 17,3% έναντι 15,8% το 2016
    • Αύξηση κατά €3,7 εκατ. του μικτού κέρδους σε €28,6 εκατ. έναντι €24,9 εκατ.
    • Αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε €8,1 εκατ. έναντι €5,2 εκατ.
    • Έντονα θετική μεταβολή στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα οποία ανήλθαν σε €6,9 εκατ. έναντι €1,1 εκατ. κατά τη συγκρίσιμη χρήση
    • Σημαντική μείωση των ζημιών προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε €2,0 εκατ. έναντι €9,1 εκατ. το 2016
    • Αύξηση στα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία ανήλθαν σε €1,6 εκατ. έναντι ζημιών €8,7 εκατ. τη συγκρίσιμη χρήση, ενισχυμένα και από το κέρδος που προέκυψε από την πώληση της συμμετοχής στην εταιρία «ARIVIA Α.Β.Ε.Ε.»

    Μερικές από τις πιο σημαντικές στρατηγικές κινήσεις στις οποίες προέβη ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ το 2017, οι οποίες συνεισέφεραν στα θετικά οικονομικά του αποτελέσματα, αφορούν τα ακόλουθα:

    • σύναψη νέων συνεργασιών με προμηθευτές που διαθέτουν ισχυρά και επώνυμα brands στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Ρουμανία)
      ενίσχυση υφιστάμενων συνεργασιών με νέα προϊόντα και αυξημένο πελατειακό χαρτοφυλάκιο
    • διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των κωδικών που διαθέτει στην αγορά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label)
      επαναδραστηριοποίηση στο πρώην δίκτυο του Ομίλου Μαρινόπουλου υπό τη διαχείριση της εταιρίας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη»

    Επιπλέον, στα φετινά θετικά αποτελέσματα καθοριστική ήταν η βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και η μείωση των λειτουργικών εξόδων, παρά τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Ομίλου, σε συνδυασμό με τη συνεπή πιστωτική πολιτική που ακολουθείται από τον Όμιλο.

    Τέλος, σημειώνεται πως η πώληση της συμμετοχής στην «ARIVIA Α.Β.Ε.Ε.» στις αρχές του 2017, βοήθησε τον Όμιλο ΕΛΓΕΚΑ να αποκομίσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα, ενισχύοντας την κεφαλαιακή του επάρκεια και εξασφαλίζοντας την εισροή κεφαλαίων σημαντικού ύψους.

    Κατά τη διάρκεια του 2018, ο Όμιλος θα συνεχίσει απρόσκοπτα την υλοποίηση της επιτυχημένης επιχειρησιακής στρατηγικής του, εντείνοντας τις ενέργειες αναβάθμισης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του, την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση υφιστάμενων και νέων καναλιών διανομής και τις προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού του κόστους.

    O Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ βρίσκεται σε συνεχή αναπτυξιακή πορεία, εξυγιαίνοντας τα μεγέθη του και βελτιώνοντας σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας του, αφήνοντας πίσω μία δύσκολη περίοδο όπου ο κλάδος της εμπορίας καταναλωτικών αγαθών δέχθηκε πολλά και σημαντικά πλήγματα, όπως τη σημαντική επιβράδυνση της κατανάλωσης, την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων, τη χρεοκοπία μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου. Στρατηγικός στόχος του Ομίλου για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να διατηρήσει τη θετική χρηματοοικονομική του εικόνα, συνεχίζοντας απρόσκοπτα το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει θέσει σε εφαρμογή και να επιτύχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βιοκαρπέτ: Μειώθηκαν στα 1,06 εκατ. ευρώ οι ζημιές του 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό mononews.gr: Αυτές είναι οι 75 επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα χρέη στις τράπεζες (όλη η λίστα)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νίκας: Κέρδη προ φόρων 15,4 εκατ. το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ