• Business

    Elbisco: Τι σηματοδοτεί η αιφνιδιαστική “αποχώρηση” του CEO Δ. Ραμαντάνη εν μέσω καλοκαιριού

    Δημοσθένης Ραμαντάνης (τεως CEO ELBISCO) και Διονύσης Χατζηδάκης (αντιπρόεδρος ΝΔ)


    Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έγινε γνωστή προ ημερών  η είδηση της αποχώρησης  του Δημοσθένη Ραμαντάνη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Elbisco. Του ανθρώπου που αποτέλεσε το «δεξί χέρι» της οικογένειας Φιλίππου επί πολλά χρόνια. Του ανθρώπου που συνέδεσε την πορεία του με μια από τις πιο δύσκολες και κομβικές αποφάσεις της εταιρείας μεσούσης της κρίσης: αποφάσισε την μετεγκατάσταση της γραμμής παραγωγής φρυγανιάς που λειτουργούσε στο εργοστάσιό της στο Πικέρμι στη Χαλκίδα. Τα ερωτήματα που γεννιούνται πάρα πολλά. Τόσο για τη χρονική συγκυρία όσο και για τη διάδοχη κατάσταση, η οποία επί της ουσίας δεν υφίσταται. 

    Κυρίως το δεύτερο ήταν αυτό που πυροδότησε τα σενάρια στην αγορά σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές της Elbisco. 

    «Πως μπορεί να αφήνει κάποιος την εταιρεία του, σε μια τέτοια στιγμή χωρίς επικεφαλής, ο οποίος θα χαράζει τη στρατηγική και θα παίρνει τις καθοριστικές αποφάσεις τη κρίσιμη στιγμή;», αναρωτιούνται πολλοί στην αγορά. 

    Άλλο ένα στοιχείο που κάνει πολλούς να χαρακτηρίζουν την αποχώρηση Ραμαντάνη «ύποπτη» ή τουλάχιστον όχι τόσο «αθώα», όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί είναι ο χρόνος που επελέγη να ανακοινωθεί: στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου, όπου η αγορά κινείται σε ρυθμούς θερινής ραστώνης. 

    Κάποιοι θεωρούν πως εσκεμμένα επελέγησαν τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να μην αντιληφθεί η αλλαγή σκυτάλης και να περάσει στα ψιλά…

    Για αυτό και εκτιμούν πως πίσω από την «οικειοθελής απόσυρση» και η τοποθέτηση στα μετόπισθεν του κ. Ραμαντάνη σε θέση συμβούλου, μπορεί να κρύβεται κάτι περισσότερο. 

    Μάλιστα, ορισμένοι μιλούν για προάγγελο εξελίξεων στην επιχείρηση, κρατώντας πάντως μια μικρή επιφύλαξη καθώς δεν έχουν κάτι χειροπιαστό. 

    Δεν πείθονται, όπως λένε, ότι είναι μια απλή «τιμητική συνταξιοδότηση» για έναν έμπιστο μάνατζερ. «Στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», σημειώνουν με νόημα, προσθέτοντας πως κάποια στρατηγική πίσω από αυτή την κίνηση πρέπει να υπάρχει. Εκτός εαν του χρεώνουν “αδιαφορία και αστοχία στο μάνατζμεντ” λένε με νόημα πηγές. 

    Και όλα αυτά, όπως σπεύδουν να τονίσουν γίνονται λίγους μήνες μετά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με την πρόεδρο της Elbisco Έλενα Φιλίππου Κουμάνταρου, κόρη του Κυριάκου Φιλίππου για τα εγκαίνια της νέας εποχής της εταιρείας και την ολοκλήρωση της νέας, υπερσύγχρονης Μονάδας Παραγωγής Φρυγανιάς στη Χαλκίδα, μια επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. 

    Δημοσθένης Ραμαντάνης. Τεως CEO Elbisco

    Τότε, τέσσερις μήνες πριν δηλαδή τον Απρίλιο του 2018 ο κ. Ραμαντάνης δήλωνε τα εξής: «Με οδηγό αυτές τις αξίες που πιστεύουμε και υπηρετούμε εμείς στην ELBISCO, θέλουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας στον κόσμο. Θέλουμε να πετύχουμε στη διεθνή αγορά. Να δημιουργήσουμε. Να τα καταφέρουμε.  Και να δείξουμε σε όλους ότι ο Έλληνας μπορεί να πετύχει με τον σωστό τρόπο με ευθύνη, δικαιοσύνη, ανθρωπιά.  Μόνο έτσι, η ανάπτυξη μπορεί να είναι υγιής και διαχρονική».

    Η ίδια η πρόεδρος η Πρόεδρος του ΔΣ της Elbisco, Έλενα Φιλίππου Κουμάνταρου,  εξηγούσε «οραματιζόμαστε να γίνουμε ένα φωτεινό παράδειγμα για την Ελλάδα. Να αποδείξουμε ότι ο μοναδικός δρόμος για τη βιώσιμη και, όχι εφήμερη, επιτυχία περνάει μέσα από θεμελιώδεις, βαθιά Ελληνικές οικουμενικές αξίες».  Προφανώς η νέα εποχή ξεκινάει χωρίς τον κ. Ραμαντάνη στο τιμόνι της.

    “Η κ. Φιλίππου βλέπει μπροστά και ειναι σίγουρη για της κινήσεις που κάνει στην σκακιέρα του λιανεμπορίου” λενε με σιγουριά άνθρωποι που την ξέρουν καλά και μίλησαν με το mononews.gr

    Να σημειωθεί πως από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Elbisco μέχρι νεωτέρας ανέλαβε ο Νικόλαος Βουδούρης, το αρχαιότερο μέλος της διοικητικής ομάδας της εταιρείας.

    Ζημιές και βραβεία!!!

    Να σημειωθεί πως την περσινή χρονιά οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,6% σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκαν σε 110,4 εκατ. ευρώ και οι ζημιές διευρύνθηκαν περαιτέρω και έφθασαν τα 2,5 εκατ. ευρώ. “Ίσως του χρέωσαν το γεγονός οτι δεν κατάφερε να αντιστρέψει τα μεγέθη της εταιρίας” λενε πηγές της αγοράς. 

    Άσπονδοι φίλοι του κ Ραμαντάνη θύμιζαν ακόμα με νόημα την  βράβευσή του ως «Exceptional Manager 2017» στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου Marketing και Πωλήσεων. Το βραβείο Exceptional Manager απονέμεται κάθε χρόνο σε επικεφαλής επιχειρήσεων που διακρίνονται για το ήθος, την προσωπικότητα, τα επιτεύγματα και τις ικανότητες ηγεσίας κάτω από αντίξοες συνθήκες!!!

    Η βράβευση του κ. Ραμαντάνη στα τέλη του 2017 έγινε από τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Β’ Αθηνών, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELBISCO ευχαρίστησε την Επιτροπή και τόνισε ότι «η βράβευση αυτή ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους της ELBISCO, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, στην παραγωγή, στις πωλήσεις, στη διανομή και σε όλες τις λειτουργίες».

    Επι της ουσίας στην αγορά αναρωτιούνται: “Την μια χρονιά παίρνει βραβεία και λίγους μήνες μετά αποχωρεί;”. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί οτι το βραβείο δόθηκε σε μια στιγμή που ηδη τα μεγέθη της εταιρίας ειχαν πάρει την κατιούσα ενω ήδη απο το 2014 είχαν γίνει και σημαντικές μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους.

    Ανεξάρτητοι παρατηρητές μάλιστα, μεταξύ άλλων, αμφιβάλουν και για τα κριτήρια που τίθενται απο τους ανθρώπους που διοργανώνουν τα συγκεκριμένα βραβεία.

    Οικογένεια Φιλίππου 

    Η Elbisco ιδρύθηκε το 1987 και ανήκει στον όμιλος της οικογένειας Φιλίππου (έχει και την ΦΑΓΕ). Απασχολεί 1.145 άτομα σε Ελλάδα και Σκόπια, όπου διαθέτει μύλο και μονάδα παραγωγής. Παράγει και διαθέτει στην αγορά ορισμένα από τα πιο γνωστά προϊόντα, όπως οι φρυγανιές Elite, τα μπισκότα και το αλεύρι Αλλατίνη και το ψωμί του τοστ Κρις Κρις.

    Παράλληλα, εξάγει σε πάνω από 20 χώρες μεταξύ των οποίων οι Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Ουκρανία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Σλοβακία, Αυστραλία, Εμιράτα, Ισραήλ, Σκανδιναβικές Χώρες, Η.Π.Α. και Καναδάς.

    Κυριάκος Φιλίππου. Βασικός μέτοχος Elbisco



    ΣΧΟΛΙΑ