• Business

    Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων για το 2018 – Έως 30 Αυγούστου η πρώτη δόση

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    e-ΕΦΚΑ: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση αυτοτελούς ακινήτου στην Αθήνα επί της οδού Σταδίου

    e-ΕΦΚΑ: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση αυτοτελούς ακινήτου στην Αθήνα επί της οδού Σταδίου


    Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2018 για όσου ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που έλαβαν χθες χρεωστικά ειδοποιητήρια.

    Όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών 2018 για τους μη μισθωτού με βάση το εισόδημα του 2017 ολοκληρώθηκε και τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Όσοι ασφαλισμένοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01 ευρώ, μπορούν να το συμψηφίσουν με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή να εισπράξουν εφάπαξ το ποσό. Όσοι επιλέξουν τον συμψηφισμό πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως 30 Αυγούστου στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Εφόσον παρέλθει η προθεσμία της 30ης Αυγούστου και δεν έχει υποβληθεί αίτηση, το ποσό θα πιστωθεί εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που έχουν δηλώσει αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ αυτό συμψηφίζεται αυτόματα με επόμενες εισφορές.

    Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν χρεωστικό υπόλοιπο εκκαθάρισης θα πρέπει να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα σε 5 μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβαλλόμενης έως 30.08. Τα οφειλόμενα του 2018 μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων (αναμένονται οδηγίες για την διαδικασία) μετά τη βεβαίωση του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης στο ΚΕΑΟ.

    Σύμφωνα με χθεσινό έγγραφο του Διοικητή του ΕΦΚΑ κι επειδή την περίοδο από 01/7/2019 έως 30/09/2019 πληρώνονται πολλές ασφαλιστικές υποχρεώσεις ταυτόχρονα (τρέχουσες εισφορές, εκκαθάριση 2018, ροές τροποποιήσεων εκκαθάρισης ετών 2017, 2018 κ.α.) διευκρινίζεται πως καταβολές που θα πραγματοποιηθούν έως 31 Ιουλίου θα εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσμες δόσεις εκκαθάρισης 2017 ή οφειλόμενες τρέχουσες εισφορές 2019. Μετά την 1η Αυγούστου τα καταβαλλόμενα ποσά θα εξοφλούν κατά προτεραιότητα την παλαιότερη δόση εκκαθάρισης.



    ΣΧΟΛΙΑ