• Business

    Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν την ασφαλιστική τους ενημερότητα


    Με απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές στον ΕΦΚΑ από το 2017, ακόμα κι αν πληρώνουν κανονικά τις φετινές εισφορές τους, αν δεν καταβάλουν την πρώτη δόση των χρεωστικών υπολοίπων τους μέχρι και αύριο, Πέμπτη 31 Μαΐου.

    Η “απειλή” αυτή αφορά σε περίπου 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εντάσσονται σε μία από τις τρεις παρακάτω κατηγορίες:

    1. Επαγγελματίες που το 2016 δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, και άρα κατέβαλαν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούσαν, αφού οι περσινές εισφορές που πλήρωσαν υπολογίστηκαν με βάση τα εισοδήματα του 2015, και αναπροσαρμόστηκαν με βάση τα εισοδήματα του 2016. Όσοι επαγγελματίες εμφανίζουν αρνητική διαφορά, δηλαδή είχαν υψηλότερα εισοδήματα το 2016 και άρα πρέπει να πληρώσουν περισσότερες εισφορές, καλούνται τώρα να πληρώσουν.
    2. Επαγγελματίες που δεν κατέβαλαν τις ελάχιστες εισφορές που τους αναλογούν το 2017, και τώρα καλούνται να πληρώσουν και τις υπόλοιπες εισφορές που άφησαν σε εκκρεμότητα.
    3. Επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν καθόλου εισφορές το 2017, και τώα καλούνται να τις πληρώσουν στο σύνολό τους.

    Το χρεωστικό υπόλοιπο που προκύπτει για αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών είναι αναρτημένο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να εξοφληθεί το αργότερο στις 31 Μαΐου. Σημειωτέον ότι όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα θα χάσουν την ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα, ακόμα κι αν έχουν πληρώσει κανονικά όλες τις εισφορές τους για φέτος.

    Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι οι… τυχεροί επαγγελματίες που το 2016 είχαν χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2015, και άρα έχουν πιστωτικό υπόλοιπο, αφού πλήρωσαν πέρυσι περισσότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούσαν. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, τα πιστωτικά υπόλοιπα θα συμψηφιστούν με τυχόν οφειλές, και αν δεν υπάρχουν οφειλές, τότε οι επαγγελματίες θα μπορούν να επιλέξουν αν προτιμούν να λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν σε μετρητά ή να τα συμψηφίσουν με μελλοντικές υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Εκτός και αν το πιστωτικό υπόλοιπό τους είναι μικρότερο από 50 ευρώ, καθώς σε αυτήν την περίπτωση το ποσό θα συμψηφίζεται αυτόματα με τις μελλοντικές τους υποχρεώσεις.

    ΕΦΚΑ πλεόνασμα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο 2,3% «βλέπει» την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2019 ο ΟΟΣΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία ακόμα και τον Ιούλιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιο είναι το fund των 430 δισ. που λέει να κλείσουν τα Short στην Ιταλία (σχεδιάγραμμα)



    ΣΧΟΛΙΑ