• Business

    Έγραψε ιστορία η Apple: Μόλις έγινε η πρώτη εταιρεία που ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία το 1 τρισ. δολάρια

    • NewsRoom
    Apple: Χρυσό μπόνους 750 εκατ. δολαρίων για τον Τιμ Κουκ

    Tim Cook, CEO της Apple


    Η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ιστορία που έσπασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση, κερδίζοντας το στοίχημα από παλιούς αντιπάλους όπως η Microsoft, αλλά και νεώτερες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Amazon και η Alphabet.

    Η στιγμή-ορόσημο ήρθε όταν η τιμή της μετοχής της Apple άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 207,05 δολάρια. Είκοσι χρόνια αφότου επέστρεψε στην εταιρεία, για να τη σώσει από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο συνιδρυτής της, Steve Jobs, η Apple γνωρίζει στιγμές δόξας χάρη στις αλλεπάλληλες επιτυχίες που έχει σημειώσει τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών, από το iPod και το iTunes μέχρι το iPhone και το App Store.

    Η επίτευξη του ορόσημου του 1 τρισ. δολαρίων αποτελεί επίσης δικαίωση για τον CEO της Apple, Tim Cook, ο οποίος βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο για τις επιλογές του από τη στιγμή που διαδέχθηκε στα ηνία της εταιρείας τον Jobs, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2011.

    «Η τιμή της μετοχής είναι αποτέλεσμα, όχι επίτευγμα από μόνη της», είχε δηλώσει πριν από κάποιο διάστημα φέτος ο Tim Cook, λέγοντας ότι αυτό που έχει σημασία για τον ίδιο είναι τα προϊόντα και οι άνθρωποι.

    Η αλήθεια είναι ότι παρ’ όλο που η Apple έχει να λανσάρει κάποιο προϊόν τόσο επαναστατικό όσο υπήρξε το iPhone -που συνεχίζει να «ευθύνεται» για τα 2/3 περίπου των ετήσιων εσόδων της εταιρείας- 11 χρόνια, ο Tim Cook οδήγησε την εταιρεία σε νέα ύψη δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο υποστηρικτικών προϊόντων και υπηρεσιών, από τα ακουστικά AirPod μέχρι νέες υπηρεσίες streaming.

    Σε εταιρικό επίπεδο δε, ο ίδιος έχει πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, γεγονός που θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην αφοσίωση των εργαζομένων της εταιρείας, ακόμη και όταν η τιμή της μετοχής της εταιρείας παρουσίαζε έντονες διακυμάνσεις τα προηγούμενα χρόνια.

    Παράλληλα, ο Tim Cook ανέλαβε έναν σημαντικότατο διπλωματικό ρόλο για την εταιρεία του, υπερασπιζόμενος πάμπολλες φορές την Apple απέναντι σε ακτιβιστές μετόχους και ρυθμιστικές Αρχές, από την Ουάσιγκτον μέχρι τις Βρυξέλλες και από τις Βρυξέλλες μέχρι το Πεκίνο.

    Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας Luca Maestri, ο κ. Cook αποδείχθηκε επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά την προάσπιση της κερδοφορίας της Apple. Άλλωστε, το ράλι της μετοχής της εταιρείας τους τελευταίους μήνες αποδίδεται, εν μέρει τουλάχιστον, στο σχέδιο της Apple να επαναπατρίσει τα κέρδη από άλλες περιοχές του πλανήτη και να επιστρέψει ένα μεγάλο μέρος στους μετόχους της. Με τον τρόπο αυτό κέρδισε την υποστήριξη μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως ο Warren Buffett.

    Η τιμή της μετοχής της Apple, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 2.000% από τότε που ανέλαβε ο Tim Cook, τον Ιανουάριο του 2009, προσωρινά αρχικά, την εποχή που ο Steve Jobs έδινε μάχη με τον καρκίνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Amazon: Στην κούρσα με την Apple για την κεφαλαιοποίηση του $1 τρισ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Huawei ξεπερνά για πρώτη φορά την Apple

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ο ιδρυτής της Amazon είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας



    ΣΧΟΛΙΑ