• Business

    Ευτύχης Βασιλάκης : Με το βλέμμα στο μέλλον. Κάνει στροφή στα δρομολόγια του εξωτερικού

    Eυτύχιος Βασιλάκης. Ετών 55. Βασικός Μέτοχος Aegean Airlines

    Eυτύχιος Βασιλάκης. Βασικός Μέτοχος Aegean Airlines


    Σε πλήρη αναδιάρθρωση του δικτύου δρομολογίων της και αναδιάταξη του στόλου της προχωρά η Aegean Airlines, μειώνοντας κατά τρία τα αεροπλάνα του στόλου της (αφαιρώντας από αυτόν ένα τζετ και δύο ελικοφόρα) και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα δρομολόγια του εξωτερικού.

    Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης, οι διαθέσιμες θέσεις στις πτήσεις της Aegean σε ό,τι αφορά την Αθήνα εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερες κατά 5% φέτος σε σχέση με το 2016, χωρίς ωστόσο να μεταβληθούν τα διαθέσιμα επιβατο-χιλιόμετρα, ενώ πρόσθετες διαθέσιμες θέσεις θα υπάρχουν για μακρινά δρομολόγια, κυρίως προς προορισμούς σε Αμερική και Ασία.

    Σημειωτέον ότι το 2016, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα έτους που ανακοίνωσε η εταιρεία, οι θέσεις στις πτήσεις της Aegean αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2015, ενώ τα διαθέσιμα επιβατο-χιλιόμετρα εκτοξεύτηκαν κατά 12% κατά το ίδιο διάστημα, από τα 14,668 εκατομμύρια στα 16,364 εκατομμύρια. Ωστόσο, η αύξηση της επιβατικής κίνησης δεν ήταν η αναμενόμενη, και έτσι οι επιβάτες στις πτήσεις της Aegean αυξήθηκαν μόνο κατά 1% (7.000), στα 5,69 εκατομμύρια, ενώ η πληρότητα των πτήσεων κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο (69% στο α’ τρίμηνο και 72% στο δεύτερο τρίμηνο), όμως ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο, χάρη και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης (84% στο γ’ τρίμηνο και 80% στο δ΄τρίμηνο).

    Με αυτά τα δεδομένα, είναι λογικό η Aegean να προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις, όπως άλλωστε κάνει και ο βασικός ανταγωνιστής της, η RyanAir, που επίσης φαίνεται να υπερεκτίμησε τα δεδομένα για το 2016 και τώρα προχωρά σε αναδιάταξη του στόλου της. Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Aegean, το 2017 θα είναι “consolidation year”, δηλαδή χρονιά σταθεροποίησης.

    Παράλληλα, ο Ευτύχης Βασιλάκης προανήγγειλε ότι εντός του 2017 η Aegean θα λάβει τη μεγάλη απόφαση για το ποιο θα είναι το νέο αεροσκάφος που θα αποκτήσει, και πάνω στο οποίο θα “ποντάρει” σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική της ανάπτυξη, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στο ευρωπαϊκό Airbus A320 ή το αμερικανικό Boeing B737.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: The Wise Man: Red Alert από τον Γιάννη Στουρνάρα της ΤτΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις του οδηγού της μοιραίας Porsche, Γιώργου Βακάκη;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδοξο τέλος για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες – Στην Αθήνα επιστρέφει η ελληνική αποστολή



    ΣΧΟΛΙΑ