• Business

    Edison για ΑΒΑΞ: Τιμή στόχος τα €3,2

    • NewsRoom
    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΑΒΑΞ - Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος στην ΑΒΑΞ

    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΑΒΑΞ – Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος στην ΑΒΑΞ


    Η Edison, ανεξάρτητη εταιρεία ανάλυσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της ΑΒΑΞ με προτεινόμενη ‘δίκαιη’ τιμή για τη μετοχή της τα €3,2, υποδηλώνοντας σημαντική άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Η ‘δίκαιη’ τιμή για τη μετοχή της ΑΒΑΞ προκύπτει με βάση το συνδυασμό της επιχειρηματικής αξίας 340 εκατ. ευρώ για τις θυγατρικές (κυρίως κατασκευαστικές) και της αξίας των συγγενών εταιρειών (κυρίως παραχωρήσεις) αξίας 433 εκατ. ευρώ.

    Η Edison σημειώνει ότι ο δείκτης P/E της ΑΒΑΞ για το 2024 είναι της τάξεως των 5,3 φορών και βρίσκεται σε σημαντική έκπτωση 60% σε σχέση με μια ομάδα εταιρειών με παρόμοια έκθεση.

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η έκθεση εκπονήθηκε κατά παραγγελία της ΑΒΑΞ και συντάχθηκε και εκδόθηκε από την Edison, έναντι αμοιβής που καταβάλλεται από την ΑΒΑΞ. Η συνήθης αμοιβή της Edison Investment Research ανέρχεται σε 60.000 λίρες ετησίως και καταβάλλονται εκ των προτέρων για την παραγωγή και ευρεία διάδοση του αναλυτικού report, το οποίο ακολουθείται από τακτικά (συνήθως τριμηνιαία) ενημερωτικά σημειώματα.

    Θετικές προοπτικές με ανθεκτικά αποτελέσματα

    Η εκτίναξη των εσόδων της ΑΒΑΞ το πρώτο εξάμηνο στην Ελλάδα ήταν 109% σε ετήσια βάση στα 175,3 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με το ρεκόρ του τρέχοντος ανεκτέλεστου έργου που ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ (περίπου 66% του ανεκτέλεστου των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει), ανοίγει το δρόμο για μελλοντική αύξηση των κερδών, η οποία αντικατοπτρίζεται στις προβλέψεις της Edison.

    Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20,2 εκατ. ευρώ τη συγκριτική περίοδο, κυρίως λόγω της εκτίναξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Τα EBITDA των κατασκευών αυξήθηκαν σε 12,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 16,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, και τα έσοδα από συγγενείς αυξήθηκαν κατά 10,8% σε ετήσια βάση σε 18,1 εκατ. ευρώ.

    Οι ταμειακές ροές του ομίλου παρέμειναν θετικές με τον καθαρό δανεισμό (προ ΔΠΧΑ 16) να μειώνεται κατά 12,2 εκατ. ευρώ σε 208,2 εκατ. ευρώ.

    Η Edison εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να τονωθεί έως το 2026 από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ που ενισχύει τις επενδύσεις σε υποδομές. «Πιστεύουμε ότι η ΑΒΑΞ παρουσιάζει ένα ελκυστικό παιχνίδι στην ισχυρή αναπτυξιακή ιστορία της Ελλάδας κατά την επόμενη δεκαετία, που υπογραμμίζεται από τη συνεχιζόμενη δυναμική, καθώς έχει προεπιλεγεί και συμμετέχει στη διαδικασία υποβολής προσφορών για πολυάριθμους διαγωνισμούς.

    Ενσωματώνουμε αυτή την ανάπτυξη, μαζί με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ρεκόρ και την ανάκαμψη των καθυστερήσεων έργων. Οι προβλέψεις μας για τα έσοδα και τα προσαρμοσμένα φετινά EBITDA είναι ύψους 851 εκατ. ευρώ και 90 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να υπερβούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ το 2024», καταλήγει η Edison Investment Research.

    Η Edison ανεβάζει τον πήχη σε σχέση με την Optima Bank, η οποία είχε θέσει τιμή-στόχο τα 2,79 ευρώ για τη μετοχή της ΑΒΑΞ σε πρόσφατη ανάλυσή της.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα για ΜμΕ: Ισχυρή επενδυτική διάθεση στην Περιφέρεια – Σημαντική στήριξη στον κλάδο

    Public Group: Ξεπέρασε τα €500 εκατ. σε πωλήσεις το 2023, αυξάνοντας τη λειτουργική κερδοφορία

    Hewlett Packard: Κοντά σε mega deal για την εξαγορά της Juniper



    ΣΧΟΛΙΑ