• Business

    Έχασε τη δικαστική μάχη με τον Εμίρη του Κατάρ ο αρχιτέκτονας Στ. Αγιοστρατίτης για την Οξυά

    • NewsRoom


    Υπέρ του Εμίρη του Κατάρ τάσσεται το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στη δικαστική του διαμάχη με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη για τη νήσο Οξυά.

    Η δικαστική περιπέτεια είχε ξεκινήσει το 2014 οπότε και διακόπηκαν όλες οι εργασίες για την επένδυση στο νησί, το οποίο θα μετατρεπόταν σε «art island».

    Qatar
    O εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani

    Το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο είχε εκπονήσει τα σχέδια με βάση και το όραμα της κόρης του Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, Μαγιάσα. Ωστόσο τα σχέδια δεν έγιναν αποδεκτά από τους επενδυτές και το αρχιτεκτονικό γραφείο κατέθεσε αγωγή αξιώνοντας αμοιβές περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.

    Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Φεβρουαρίου 2019  και όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής,  απορρίπτει την αγωγή κατά του Εμίρη έστω και κατόπιν εορτής αφού οι Καταριανοί έχουν  πλέον αποφασίσει να αποσυρθούν επενδυτικά από την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τους δικαστές, το αρχιτεκτονικό γραφείο δεν εκπόνησε ολοκληρωμένες μελέτες για την Οξυά,  προκειμένου να λάβει τις αμοιβές που διεκδικούσε ως ποσοστά επί του έργου.

    Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Σύμφωνα όμως με την προαναφερθείσα πραγματογνωμοσύνη και όσα έχουν ήδη εκτεθεί, με βάση το ως άνω π.δ. (προεδρικό διάταγμα) οι ενάγοντες δεν δικαιούνται αμοιβής ,λόγω του γεγονότος ότι ,όπως αποδείχθηκε, οι ανωτέρω μελέτες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του εν λόγω π.δ. και του γεγονότος ότι από αυτές τις μελέτες δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ο αναλυτικός προϋπολογισμός του έργου, βάση του οποίου θα ήταν δυνατό να προσδιοριστεί το ύψος των αμοιβών των εναγόντων.

    Εξ άλλου το γεγονός ότι κατά την εκπόνηση των μελετών δεν έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν οι προβλεπόμενοι όροι δόμησης αλλά εκείνοι στους οποίους η εναγόμενη αποσκοπούσε ,δεν ασκεί έννομη επιρροή ,διότι οι εν λόγω όροι δεν καθορίστηκαν μεταγενέστερα με τον προβλεπόμενο τρόπο ,ούτε άλλωστε αποδείχθηκε ότι οι ενάγοντες ολοκλήρωσαν οποιαδήποτε προβλεπόμενη διαδικασία για τον καθορισμό αυτών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ