• Business

    Δύο ακόμα τάνκερ στον στόλο της Centrofin του Δ. Προκοπίου

    tanker ναυλαγορά ναυτιλία


    Η πώληση των δύο suezmax, χωρητικότητας 159.000 dwt, Hamilton Spirit και Bermuda Spirit (κατασκευασμένα και τα δύο το 2009) δεν είχε ανακοινωθεί από ναυλομεσίτες, όμως η Teekay αναφέρει στα αποτελέσματα τριμήνου της ότι η Centrofin του Δημήτρη Προκοπίου αγόρασε τα πλοία έναντι 42,3 εκατ. ευρώ το καθένα.

    Η Centrofin είχε ήδη ναυλώσει τα πλοία, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες. Ορισμένοι εκτιμούν πως η Centrofin είχε τα δύο πλοία με χρονοναύλωση, με υποχρέωση αγοράς.

    Το τίμημα θεωρείται σχετικά υψηλό. Το VesselsValue αναφέρει ότι τα δύο πλοία αξίζουν 39,8 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, όμως η απόφαση αγοράς τους πιθανόν να έχει ληφθεί αρκετά νωρίτερα, καθώς τα δύο τάνκερ ήδη έχουν μετονομαστεί σε Ce Hamilton και Ce Bermuda.

    H Centrofin διαθέτει σύμφωνα με τα στοιχεία της έναν στόλο 28 πλοίων, εκ των οποίων 11 bulkers και 17 τάνκερ. Διαθέτει οκτώ suezmax κατασκευασμένα από το 2009 ως το 2011, συμπεριλαμβανομένων των δύο από την Teekay. Πέντε από αυτά έχουν κατασκευαστεί στα ναυπηγεία της Hyundai Samho Heavy Industries.

    Έξι από τα aframax της Centrofin κατασκευάστηκαν πριν το 2000 και ένα από αυτά, το χωρητικότητας 96.000 dwt Ce Venture (έτος κατασκευής 1991) θεωρείται υποψήφιο προς διάλυση, καθώς τον Δεκέμβριο θα περάσει από ειδικό έλεγχο.

    Η Centrofin επεκτείνει επίσης τον στόλο της των bulkers, και τον περασμένο μήνα αγόρασε το χωρητικότητας 52.000 dwt Pacific Guardian (που μετονομάστηκε σε Ce Guardian, έτος κατασκευής 2006) έναντι 4,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το TradeWinds.

    Η Teekay LNG καταγράφει απώλειες ύψους 24,3 εκατ. ευρώ από την πώληση των suezmax, με ένα σημαντικό μέρος των εσόδων να κατευθύνεται προς την αποπληρωμή χρεών των πλοίων.

    http://www.mononews.gr/s-palios-me-pies-nees-simfonies-tha-enischisi-ta-esoda-tis-diana/49229



    ΣΧΟΛΙΑ