• Business

    Δυναμικό comeback από τους Έλληνες εφοπλιστές στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Σε πρωταγωνιστές στην αγορά μεταχειρισμένων bulkers αναδεικνύονται οι Έλληνες εφοπλιστές, καθώς τρία πλοία που άλλαξαν χέρια πρόσφατα κατέληξαν σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

    Το πρώτο εξ αυτών είναι το χωρητικότητας 76.000 dwt πλοίο Pan Uno (κατασκευής 2001 στα ναυπηγεία Kanasashi), που πωλήθηκε σε ελληνική εταιρεία από τον ιταλικό όμιλο Augustea έναντι 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που θεωρείται ότι προσεγγίζει την πραγματική αξία του πλοίου, ενώ είναι κατά 1,7 εκατομμύρια δολάρια από την αξία διάλυσής του. Σημειώνεται ότι η Augustea είχε αποκτήσει το Pan Uno τον Μάρτιο του 2007 έναντι 47,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ένα ακόμα πλοίο ιαπωνικής κατασκευής, το χωρητικότητας 76.000 dwt Shin Yo (κατασκευής 2006 στα ναυπηγεία Sasebo), πωλήθηκε από την ιαπωνική Shugoku Sougyo σε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία έναντι 8 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που θεωρείται ελαφρώς χαμηλότερο από την αξία του πλοίου.

    Σε ελληνικά χέρια πέρασε και το χωρητικότητας 82.000 dwt bulker ABYO Oprah (κατασκευής 2006 στα ναυπηγεία Tsuneishi), καθώς η ABYO Holdings το πούλησε έναντι 9,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε Έλληνα αγοραστή, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει γίνει γνωστή.

    Οι δυναμικές αυτές κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών δείχνουν μία τάση αναστροφής του κλίματος που επικρατούσε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στην αγορά μεταχειρισμένων, στις νέες παραγγελίες αλλά και στις πωλήσεις για scrap είχε συρρικνωθεί σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015.

    Ειδικότερα, τα ποσά που ξόδεψαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι Έλληνες για τις αγορές 122 μεταχειρισμένων πλοίων, μειώθηκαν κατά 54% και ανήλθαν στα 1,55 δισ. δολάρια έναντι 3,4 δισ. δολαρίων που διέθεσαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο για τις αγορές 138 πλοίων. Μάλιστα, ο αριθμός των πλοίων σημείωσε μικρή υποχώρηση σε σχέση με το ποσό που πλήρωσαν οι αγοραστές, γεγονός που αποτυπώνει ξεκάθαρα τη σημαντική υποχώρηση των τιμών στις πωλήσεις second hand πλοίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θ. Βενιάμης: Έντονη κινητικότητα στη Golden Union

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Αγγελικούσης: Σε ποια εταιρεία ναύλωσε πλοίο της η Maran Gas

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ