• Business

    Δυναμική επανεκκίνηση πλειστηριασμών από αύριο

    πλειστηριασμοί


    Με 50 πλειστηριασμούς που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα ανοίγει η αυλαία των πλειστηριασμών για το 2018, με τους συμβολαιογράφους να δηλώνουν έτοιμοι να επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Για αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένοι 15 ηλεκτρονικοί και άλλοι 25 φυσικοί πλειστηριασμοί που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

    Σήμερα επίσης αναμένεται και η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών του δημοσίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων, αλλά και για την σύντμηση των προθεσμιών προκειμένου να επισπευστεί η μετάβαση όλων των πλειστηριασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Μαρτίου η πλειοψηφία τόσο των πλειστηριασμών του δημοσίου όσο και των πλειστηριασμών από τράπεζες και ιδιώτες να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

    Η λίστα της εβδομάδας περιλαμβάνει πλειστηριασμούς ακινήτων μεγάλης αξίας με επισπεύδουσες τις τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται διατεθειμένες να «χτυπήσουν» τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί στην τιμή εκκίνησης που έχουν ανακοινώσει, προκειμένου να περάσουν το μήνυμα για την αποφασιστική επανεκκίνηση των διαδικασιών πλειστηριασμού. Οι τιμές εκκίνησης για τους πλειστηριασμούς που είναι προγραμματισμένοι αύριο φθάνουν έως και το 1,3 εκατ. ευρώ για ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στη λίστα είναι και το πλοίο «Κεντέρης» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου από την τράπεζα Πειραιώς για το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ.

    Όπως έχει γράψει το MonoNews η κυβέρνηση μέσω των ρυθμίσεων που προωθεί στη Βουλή αποσκοπεί στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος διενέργειας πλειστηριασμών σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των φυσικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ενεργοποιώντας παράλληλα τους πλειστηριασμούς υπέρ του Δημοσίου, που έχουν παγώσει τον τελευταίο χρόνο. Η μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τράπεζες και τους ιδιώτες θα γίνει με ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή και η οποία θα προβλέπει τη σύντμηση των προθεσμιών για τη μετάπτωση των πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σε ένα μήνα – από δύο που ισχύει σήμερα – για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη αναγγελθεί και σε τρεις μήνες – από έξι που ισχύει σήμερα – για όλους τους νέους πλειστηριασμούς.

    Το ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει από την πλευρά του τη στρατηγική των τραπεζών, βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών. Ηδη η ΑΑΔΕ, ακόμα και όταν προχωρεί σε κατασχέσεις μισθών, ενοικίων και ακινήτων, ξεκινάει από τους οφειλέτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πελάτες δύο ταχυτήτων δημιουργούν οι τράπεζες: Πώς ξεχωρίζουν τους κακοπληρωτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πότε θα αρθούν τα capital controls

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Βρήκαν 100 εκατ. ευρώ καταθέσεις σε χρεοκοπημένο επιχειρηματία



    ΣΧΟΛΙΑ