• Business

    Δήμας: Θετικό πρόσημο έχει το «I4byDesign» στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς

    • NewsRoom
    Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

    Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Δέκα προϊόντα βιομηχανικής έρευνας υλοποιεί αυτό το διάστημα το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign με στόχο την υιοθέτησή τους από την ελληνική μεταποίηση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας ο συνεργατικός σχηματισμός, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και περιλαμβάνει κορυφαίους technology providers και industrial partners, αναπτύσσει πρωτοποριακές πλατφόρμες λογισμικού που θα βγουν στην αγορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

    Υπολογίζεται ότι θα βοηθήσουν καίρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής βιομηχανίας να ενσωματώσουν στην καθημερινή τους λειτουργία τεχνολογίες και εργαλεία όπως τα ψηφιακά δίδυμα, οι ρομποτικοί βραχίονες, η τρισδιάστατη σάρωση και εκτύπωση, η κυβερνοασφάλεια, το βιομηχανικό διαδίκτυο των πραγμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη, η διαχείριση μεγάλων δεδομένων και το blockchain.

    Με αφορμή τους στόχους που έχει θέσει το κέντρο για το 2023 ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας σημειώνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDESIGN αποτελεί σύμπραξη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και 22 ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Βιομηχανίας 4.0. Στόχος του I4byDESIGN είναι να συμβάλει ενεργά στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, προωθώντας ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις. Αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και των επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο στην αγορά, ενισχύοντας μέσω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας των μετόχων του, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

    Τα τελευταία χρόνια το ΕΚΕΤΑ έχει ενισχύσει ιδιαίτερα τη σχέση του με τον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιστημονικού επιπέδου και επιδεικνύοντας επιτυχημένες συμπράξεις και συμβόλαια με τη διεθνή βιομηχανία και κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

    Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ Δρ. Δημήτρης Τζοβάρας, η συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου με τις καλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας και η συνύπαρξή τους στο μετοχικό σχήμα του Κέντρου Ικανοτήτων I4byDesign, ευθυγραμμίζεται πλήρως τόσο με τη στρατηγική του ΕΚΕΤΑ αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού όσο και με τις διεθνείς τάσεις που θέλουν τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνδημιουργούς της καινοτομίας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΚΕΤΑ μέσω του I4byDesign θα συνεχίσει να συμβάλλει δυναμικά στην επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης, την ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

    Η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτιστοποίηση βιομηχανικών διαδικασιών, οι μειωμένες εκπομπές ρύπων, η αυξημένη απόδοση των μηχανών, η μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας, η παράταση διάρκειας ζωής του εξοπλισμού, η μεταφορά αγαθών πιο αποτελεσματικά και με λιγότερα απόβλητα και η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση πόρων, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη των τεχνολογιών Industry 4.0.

    Υπενθυμίζεται ότι η δράση «Κέντρα Ικανοτήτων» της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign είναι μέλος Elevate Greece μέσω της fast-track διαδικασίας, ως spin-off του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΤΑ.

    Σημειώνεται ότι το I4byDesign παρέχει και προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στο state-of-the-art Learning Lab που διαθέτει, κάνοντας χρήση του αρτιότερου εξοπλισμού που συναντάμε στην ελληνική αγορά (robotic arms, 3D printers & scanners, AGVs, AR/VR equipment). Παράλληλα, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής προς τις βιομηχανικές μονάδες, χρησιμοποιώντας Industry 4.0 Assessment Tools και προτείνοντας συγκεκριμένα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να αλλάξει – αρχικά – την τεχνολογική της κουλτούρα και στη συνέχεια να μετασχηματίσει τις διαδικασίες της.

    Επιπλέον, με εταίρους τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign συμμετέχει σε τοπικούς και διεθνείς φορείς δικτύωσης και προβολής, δίνοντας στα μέλη και τους συνεργάτες του τη δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών σε επιχειρηματικό και ερευνητικό επίπεδο.

    Τέλος, το I4byDesign, που εδρεύει προσωρινά στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, προβλέπεται ότι θα μεταφερθεί στο υπό ανάπτυξη Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης (Thess INTEC), μόλις αυτό ξεκινήσει τη λειτουργία του.

    Διαβάστε επίσης

    Υπουργείο Υποδομών: Ποιοι μνηστήρες περνούν και ποιοι «κόβονται» από το διαγωνισμό για τα πράσινα λεωφορεία

    Συνάντηση εργασίας μεταξύ του Προέδρου της Αιγύπτου και του Δημήτρη Κοπελούζου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ