• Business

    Δίκη Λαβίδα (7η ημέρα): Συνεδριάζουν οι ένορκοι για την τελική απόφαση – Ο κλειστός πορτοκαλί φάκελος και οι απορίες

    • Του Δημήτρη Τσάκα - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    O Τηλέμαχος Λαβίδας και η σύζυγός του


    Η αισιοδοξία του Τηλέμαχου Λαβίδα και των δικηγόρων του – Η καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης από τους ενόρκους, ευνοεί σε κάποιες περιπτώσεις  τους κατηγορουμένους,  λένε οι αμερικανοί συνήγοροι. 

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Επιτροπή των Ενόρκων το πρωί της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 2020 ανέλαβε στους ώμους της την τύχη του ομογενή Τηλεμάχου Λαβίδα και κεκλεισμένων των θυρών άρχισε την εξέταση του κατηγορητηρίου και των πρακτικών της δίκης με τις αγορεύεις των εισαγγελέων, της υπεράσπισης και τις καταθέσεις των μαρτύρων προκειμένου να αποφανθεί για την αθωότητα είτε και την ενοχή του. 

    Οι ένορκοι συνεδρίαζαν στην αίθουσά τους και η επικοινωνία με τη Δικαστή γινόταν εγγράφως μέσω του κλητήρα ο οποίος μετέφερε σε πορτοκαλί φάκελο το γραπτό αίτημά τους.

    Ο πρώτος πορτοκαλί φάκελος παραδόθηκε στην Δικαστή λίγο πριν το μεσημέρι και αφορούσε έγγραφα από τη δίκη και  πολλοί από τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους πίστευαν ότι δε θα αργήσει η ώρα η Δικαστής Denise Louise Cote, θα τους καλέσει για να ανακοινώσει την ετυμηγορία των ενόρκων. 

    Κουράγιο και δύναμη 

    Όσο έγερνε ο ήλιος άλλο τόσο μεγάλωνε η αγωνία των εισαγγελέων, των συνηγόρων καθώς επίσης και της συζύγου, της μητέρας, των αδελφών και των συγγενών του Τηλεμάχου Λαβίδα που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό του και με τα χαμόγελά τους, με τα σπινθηροβόλα βλέμματά τους και με τις χειρονομίες του έδιναν κουράγιο και δύναμη. 

    Στις 3.35 μ.μ. ο κλητήρας παρέδωσε στη γραμματέα άλλον έναν πορτοκαλί φάκελο. Αμέσως μετά εισήλθε στην αίθουσα χαμογελαστός ο κατηγορούμενος στέλνοντας φιλάκια στην έγκυο σύζυγό του, στη μητέρα και στις αδελφές του. 

    Η δικαστής έδωσε στους Εισαγγελείς και στην Υπεράσπιση το γραπτό χειρόγραφο αίτημα των Ενόρκων και το οποίο αφορούσε την έννοια του λήμματος «anticipated» που αναφέρονταν στις σελίδες 33 και 39 του κατηγορητηρίου και αφορούσε μια από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με τα κίνητρα για τα οποία ο κατηγορούμενος και ο πατέρας του (ο οποίος ουδέποτε κατηγορήθηκε από τις αρχές) φέρονται να διέρρευσαν στον Γεώργιο Νίκα τα απόρρητα δεδομένα της «Ariad Pharmaceuticals Inc.» .

    Οι εισαγγελείς και η υπεράσπιση έκαναν αναζητήσεις σε διάφορα λεξικά και η δικαστής ζήτησε να ερευνήσουν το λήμμα στο λεξικό «Webster», το οποίο είχε οκτώ διαφορετικές ερμηνείες και εκδοχές και μετά από τρία περίπου τέταρτα της ώρας κατέληξαν στην σημασιολογία.

    Κρατείται χωρίς εγγύηση 

    Η Δικαστής κάλεσε τους ενόρκους και τους εξήγησε την έννοια του λήμματος στα συμφραζόμενα και τους υπενθύμισε το χρέος τους να αποφανθούν, εάν τα τεκμήρια που προσκόμισε ενώπιών τους η Εισαγγελία αποδεικνύουν ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε τα αδικήματα για τα οποία συνελήφθη στις 18 Νοεμβρίου 2019 και για τα οποία κρατείται μέχρι και ετούτη την ώρα, άνευ εγγυήσεως στις φυλακές ασφαλείας του Μανχάταν. 

    Οι ένορκοι επέστρεψαν στη αίθουσά τους και συνέχισαν την εξέταση του κατηγορητηρίου και των όποιων τεκμηρίων μέχρι και τις 17:00.

    Η δικαστής κάλεσε τους ενόρκους στα έδρανά τους και τους υπενθύμισε ότι αναχωρώντας από την αίθουσα του Δικαστηρίου να μη συζητήσουν με κανέναν σχετικά με την υπόθεση και το πιο σημαντικό να μην ερευνήσουν την υπόθεση στο διαδίκτυο και στον τύπο και τους διέταξε την , Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 στις 09.30 π.μ. (16:30 ωρα Ελλάδας) να συνεδριάσουν εκ νέου κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να καταλήξουν σε ετυμηγορία. 

    Οι Εισαγγελείς και η Υπεράσπιση, την Τετάρτη,  θα είναι η πρώτη ημέρα που θα εισέλθουν στην αίθουσα στις 09.30 π.μ. διότι έχουν ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους και από το πρωί της Τρίτης και τούδε η ευθύνη βαραίνει στους ώμους των δώδεκα ενόρκων.

    Το έργο των Ενόρκων – το λέμε και το υπογραμμίζουμε αυτό – είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν έστω και ένα χειροπιαστό τεκμήριο (έγγραφο, είτε και κάποιο οπτικοακουστικό υλικό) που στην κυριολεξία να αποδεικνύει ότι ο κατηγορούμενος έχει διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται και ότι όντως ήταν μέλος του κυκλώματος «Global Insider Trading Ring». 

    Οι καθυστερήσεις εις όφελος του κατηγορουμένου

    Οι νομικοί εκτιμούν ότι η όποια καθυστέρηση της ετυμηγορίας είναι σε κάποιες περιπτώσεις σε όφελος του κατηγορουμένου και αν μη τι άλλο αποδεικνύει πόσο δύσκολα είναι να αποφανθούν για κατηγορίες που βασίζονται σε χιλιάδες έγγραφα που η Εισαγγελία παρουσίασε τις τρεις πρώτες ημέρες της δίκης και τις πάνω από πέντε χιλιάδες σελίδες έγγραφα και σχεδιαγράμματα που προσκόμισε η Υπεράσπιση για να αποδείξει ότι «το κράτος έκανε λάθος» και ότι «στο εδώλιο κάθεται ένας αθώος άνδρας».

    Η δίκη, όπως έγραψαν οι ιστοσελίδες www.anamniseis.net  και www.mononews.gr  ξεκίνησε τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020 στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Νότιο Μανχάταν (United States District Court for the Southern District of New York) και η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 13 Ιανουαρίου 2020 με τις ανακεφαλαιώσεις των Εισαγγελέων και της Υπεράσπισης. 

    Κρίσιμες λεπτομέρειες

    Η Επιτροπή των Ενόρκων θα συνεδριάσει τη Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, για δεύτερη ημέρα και δε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση εάν δεν είναι παρόντες και οι δώδεκα ένορκοι. 

    Εάν κάποιος από τους ενόρκους λόγω έκτακτου περιστατικού δε μπορέσει να παραστεί τότε η Δικαστής θα καλέσει τον πρώτο από τους τέσσερις αναπληρωματικούς που παρακολούθησαν τη δίκη από την προηγούμενη Δευτέρα μέχρι και χθες το βράδυ, αλλά η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση υπό τη νέα σύνθεση της Επιτροπής.

    Μετά τη συζήτηση (deliberations) οι ένορκοι πρέπει να αποφανθούν για κάθε μια από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Τηλέμαχο Λαβίδα και για να τελεσφορήσει η προσπάθειά τους πρέπει η πλειοψηφία των ενόρκων να αποφανθεί υπέρ τη ενοχής ή της αθωότητας του κατηγορουμένου. 

    Η πλειοψηφία εξαρτάται ανάλογα με την υπόθεση και εάν δεν εξασφαλιστεί τότε η δίκη καταλήγει σε κακοδικία (hung jury).

     



    ΣΧΟΛΙΑ