• Business

    Διχασμένοι οι Έλληνες εφοπλιστές για το Brexit: Καταστροφή ή ευκαιρία;

    Βρετανία


    Διχασμένοι εμφανίζονται στις πρώτες τους αντιδράσεις οι Έλληνες εφοπλιστές ως προς τις συνέπειες της απόφασης των Βρετανών πολιτών για αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις επιχειρήσεις τους.

    Αν και είναι αυτονόητο ότι μία τόσο ιστορική απόφαση δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν οικονομικό τομέα, και ήδη αυτό φάνηκε από τον πανικό που επικράτησε στις διεθνείς αγορές την επομένη του δημοψηφίσματος, αρκετοί είναι αυτοί που απορρίπτουν τα καταστροφολογικά σενάρια και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα βγουν αλώβητοι από αυτήν την «καταιγίδα».

    Από τη μία, υπάρχουν δηλώσεις όπως αυτή του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εφοπλιστών (ECSA) Tim Jones, που εκτιμά πως οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι πρώτοι που ενδεχομένως να επανεκτιμήσουν τις λειτουργίες τους στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ την ίδια στιγμή στέλεχος ελληνικής ναυτιλιακής επισημαίνει στο TradeWinds: «Αν ήμουν διευθυντής σε ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, θα ανησυχούσα λίγο. Οπωσδήποτε θα προτιμούσα να παραμείνει άθικτο το τρέχον καθεστώς».

    Από την άλλη, γνωστός Έλληνας εφοπλιστής με έδρα το Λονδίνο εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Η ναυτιλία λειτουργεί σε διεθνή βάση. Δε ζούμε από τους Ευρωπαίους ναυλωτές και κατασκευαστές. Τίποτα δεν θα αλλάξει, και ακόμα και η πτώση της στερλίνας θα μπορούσε να έχει μία θετική επίδραση βραχυπρόθεσμα», σημειώνει στο TradeWinds.

    Αυτό πάντως στο οποίο φαίνονται να συμφωνούν όλοι είναι το ότι η απόφαση των Βρετανών για Brexit ήταν μία μεγάλη έκπληξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα πρόσφατα Ποσειδώνια, σχεδόν κανείς δε συζητούσε για τον κίνδυνο Brexit, καθώς κανείς δεν πίστευε ότι ήταν μία ρεαλιστική πιθανότητα.

    «Νομίζαμε πως η ψήφος για παραμονή θα υπερίσχυε, αλλά αποδείχθηκε ότι κάναμε λάθος. Κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τη ναυτιλία, αλλά σίγουρα είναι ένα γεγονός που η βιομηχανία δεν μπορεί απλώς να παραβλέψει», δήλωσε στέλεχος ελληνικής εταιρείας, η οποία συνεργάζεται με ορισμένα γραφεία στην Αγγλία.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/ki-omos-brexit-ine-anastrepsimo-tesseris-tropi-na-akirothi-apotelesma-tou-dimopsifismatos/56224



    ΣΧΟΛΙΑ