• Business

    Διαγωνισμός για το Ultra-Fast Broadband προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρω

    • Τέτη Ηγουμενίδη


    Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται το έργο συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (870 με ΦΠΑ) για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα αφορά 812.155 τηλεφωνικές συνδέσεις (18% περίπου των συνολικών) και δυνητικά 2,5 εκατ. πολίτες, το οποίο έχει σχεδιάσει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

    Το Ultra-Fast Broadband (UFBB) αφορά στην ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών υποδομών σε όλη τη χώρα, ικανών να προσφέρουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες της τάξης του 1Gbps. Στοχεύει στην κάλυψη  περιοχών της χώρας οι οποίες δεν καλύπτονται από τα επενδυτικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και σχεδιάζεται συμπληρωματικά στις αντίστοιχες υποδομές που αναπτύσσουν ιδιώτες πάροχοι.

    Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία δύο σταδίων (ανταγωνιστικός διάλογος). Με την πρώτη φάση του διαγωνισμού θα αναδειχθούν τα υποψήφια σχήματα που πληρούν τα Κριτήρια Ποιοτικής Επιλογής για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό και θα ακολουθήσει η ανάθεση της Σύμβασης Σύμπραξης.

    Το UFBB θα υλοποιηθεί ειδικότερα σε 7 τμήματα (lots) με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η εθνική συμμετοχή θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (88% ΕΠΑΝΕΚ και 12% ΠΑΑ), ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ.

    Στο τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείριση του ελληνικού Δημοσίου.

    Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και με ενδιαφέρον αναμένεται το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει προκειμένου να καλύψει την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη χώρα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές που είναι αναγκαίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο  ο προϋπολογισμός του υπερβαίνει το συνολικό προϋπολογισμό όλων των έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα από το 2013 έως σήμερα.

    Στις υπόλοιπες σχετικές δράσεις της Γενικής Γραμματείας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Βασίλη Μαγκλάρα, υλοποιείται ήδη η δράση SuperFast Broadband που αφορά στην επιδότηση πολιτών για την απόκτηση σύνδεσης ταχύτητας 100Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps (δράση που πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Γενική Δ/νση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με την Απόφαση SA.49935), έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η δράση WiFi4GR, ενώ ετοιμάζονται και άλλες, μικρότερης κλίμακας δράσεις, όπως το Connected Enterprises και το Intrabuilding voucher.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΤΤ, εφόσον υλοποιηθούν όλα τα έργα μέχρι το 2023 το 76% του πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε σύνδεση ταχύτητας 100 Mbps – 1 Gbps.

    Οι ανάδοχοι – συμμετέχοντες στο ΣΔΙΤ – θα έχουν την υποχρέωση παροχής, αποκλειστικά, υπηρεσιών χονδρικής, με άλλα λόγια το δίκτυο θα κατασκευαστεί και μέσω αυτού όλοι οι πάροχοι θα προσφέρουν υπηρεσίες λιανικής.



    ΣΧΟΛΙΑ