• Business

    Deca Investments: Σε ποιες εταιρείες θα επενδύσει το fund Diorama – Τα επόμενα βήματα

    Νίκος Νανόπουλος. Τραπεζίτης - Επικεφαλής DECA investments

    Νίκος Νανόπουλος. Τραπεζίτης – Επικεφαλής DECA investments


    Περισσότερα κεφάλαια σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σκοπεύει να επενδύσει το Diorama 2. Αυτός είναι ο στόχος της Deca Investments, που έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 135 εκατ. ευρώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο κ. Νίκος Νανόπουλος πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής του fund Diorama.

    Ήδη οι πρώτες επτά επενδύσεις –ύψους 72 εκατ ευρώ- του fund Diorama σε ελληνικές μικρομεσαίες και έντονα εξωστρεφείς επιχειρήσεις έχουν αποδώσει καρπούς. Οι επτά εταιρείες πέτυχαν μέσα σε μία τριετία αύξηση των πωλήσεων τους, της κερδοφορίας τους –κατά 27%-, πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις, αύξησαν το προσωπικό τους κατά 20%, ενώ πλασαρίστηκαν ψηλά στην ευρωπαϊκή αγορά. Το Diorama σχεδιάζει να επενδύσει άλλα 40 εκατ. ευρώ σε 4-5 εταιρείες μέχρι το τέλος του 2019.

    «Επενδύουμε σε εταιρείες με αδυναμίες που όμως έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και τις βοηθάμε» ανέφερε στην ενημέρωση δημοσιογράφων ο κ. Νίκος Κούλης, CEO της DECA Investments. Επιλέγουμε δυναμικές και αναπτυσσόμενες εταιρείες, η Ελλάδα έχει καλές εταιρείες που «πολεμάνε» και πάνε καλά μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, σημείωσε.

    Αν και το Diorama ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014, η πρώτη επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ έγινε το Σεπτέμβριο του 2015 στην εταιρεία Atlas Tapes. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των αυτοκόλλητων ταινιών. Σήμερα ο τζίρος της εταιρείας είναι στα 80 εκατ. ευρώ (από 45 εκατ. ευρώ) με το 80% των πωλήσεων της να πραγματοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η εταιρεία με έδρα την Αταλάντη είναι η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ταινιών διαθέτει από τα πιο μοντέρνα εργοστάσια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η δεύτερη επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, αφορούσε την πλειοψηφική συμμετοχή (το 75%) στην εταιρία Damavand SA που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την τομάτα. Η εταιρεία έχει τζίρο 18 εκατ. ευρώ με το 60% των πωλήσεων της να πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

    Το 2016 ήρθε η επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ του Diorama για μια μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρία Internet QSA, που δραστηριοποιείται σε δύο τομείς: την παροχή μουσικής μέσω κινητών τηλεφώνων ή tablets και στις ιντερνετικές διαφημίσεις. Πρόκειται για μία εταιρεία με 100% διεθνή προσανατολισμό.

    Το 2017 το Diorama απέκτησε το 100% της Adam Pack που ασχολείται με την παραγωγή χάρτινης συσκευασίας υγρών τροφίμων. Με τζίρο 14 εκατ. ευρώ, είναι ανάμεσα στις 4 μεγαλύτερες του κλάδου της και στόχος είναι ο διπλασιασμός των μεγεθών της.

    Ακολούθησε η επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ (μειοψηφική συμμετοχή) στην εταιρία AXEL Accessories, που έχει τζίρο 15 εκατ. ευρώ και πραγματοποιεί εξαγωγές σε Ισπανία και Ιταλία και εδώ στόχος είναι ο διπλασιασμός των μεγεθών της εταιρείας σε βάθος 5ετίας.

    Το Diorama, επένδυσε 15 εκατ. ευρώ για μια σημαντική μειοψηφική συμμετοχή στη Viva Wallet Holdings.

    Τέλος επένδυσε 5 εκατ. ευρώ για μία επίσης σημαντική μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρία Lariplast που ασχολείται με την παραγωγή πλαστικών υλικών μιας χρήσης. Η εταιρεία έχει ένα εργοστάσιο στη Λάρισα και ένα στη Γαλλία με τζίρο 30 εκατ. ευρώ, με το 70% των πωλήσεων της να κατευθύνονται στο εξωτερικό.

    Πάντως για τα επόμενα χρόνια τα στελέχη της Deca εκτιμούν πως θα υπάρξει κύμα πωλήσεων. Και με δεδομένο πως οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, «οικογένειες θα ρευστοποιήσουν μέρος της περιουσίας τους και θα υπάρξει διαχωρισμός ιδιοκτησίας από τη διοίκησης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Deca: Νέα στρατηγική επένδυση από τo Diorama – Απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στη Lariplast

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επενδυτική επίθεση από την DECA Investments: «Μπαίνει» και στην Viva Wallet

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Axel Accessories: Η πρώτη εταιρεία ένδυσης στην οποία το fund Diorama επενδύει 6 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ